mtcw


Με συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, επ' ευκαιρία των εορτασμών της αυριανής ημέρας, 5ης Μαΐου, ημέρας της Αστυνομίας και της εορτάζουσας προστάτιδάς της, Αγίας Ειρήνης, όπως θεσμοθετήθηκε μετά από εισήγηση του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε μαζί και να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους 51 πεσόντες Αστυνομικούς, στους έξι πεσόντες της ΕΜΑΚ, στους έξι πεσόντες γόνους αστυνομικών και στους δέκα γενναίους πολίτες που έπεσαν εκτελώντας αστυνομική αποστολή. Να αποδώσουμε επίσης τις πρέπουσες τιμές και να αναπέμψουμε δέηση για διακρίβωση της τύχης των έξι αγνοούμενων αστυνομικών μας. Οι γενναίοι τιμώμενοι έδωσαν τη ζωή τους ή χάθηκαν για την πατρίδα και την κοινωνία, για χάρη της ασφάλειας και της ευημερίας των συνανθρώπων τους. Εφύλαξαν τις Θερμοπύλες της πατρίδας και κληροδότησαν χρέος τιμής σε όλους μας.

Τόσο σήμερα όσο και αύριο, 5 Μαΐου, γιορτάζει μαζί με την Αγία Ειρήνη και ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα το οποίο έχει ως αποστολή του τη διασφάλιση της ευνομίας, της κοινωνικής ειρήνης και της ευημερίας του κυπριακού λαού.

Από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, μέλη της Αστυνομίας με πραγματικό κίνδυνο των ιδίων και των οικογενειών τους, συμμετείχαν στην ΕΟΚΑ και συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στη διεξαγωγή του Αγώνα. Παρόντες οι αστυνομικοί και στην τουρκανταρσία του 1963-64 που απείλησε την ύπαρξη του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικότερα. Πολέμησαν κατά τις πρώτες κρίσιμες μέρες μαζί με τα λιγοστά στελέχη του κυπριακού στρατού και τους εθελοντές πολίτες που ορκίστηκαν ως Ειδικοί Αστυνομικοί και έσωσαν στην κυριολεξία την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι αστυνομικοί έδωσαν το «παρών» τους και κατά τις αποφράδες μέρες του 1974, αρχικά υπερασπίζοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λίγες μέρες μετά συνδράμοντας την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ στην απόκρουση του Τούρκου εισβολέα.

Ανεκτίμητη είναι η πολύπλευρη προσφορά και συμβολή της Αστυνομίας στην καθημερινή μας ζωή. Η προσφορά αυτή, ακόμη και σε καιρούς ειρήνης, απαίτησε από το Αστυνομικό Σώμα θυσίες. Σήμερα, στις ιδιαίτερα δύσκολες μέρες που διανύει ο τόπος μας, η συμβολή της Αστυνομίας στη διασφάλιση της τάξης, της ομαλότητας και της σταθερότητας καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστική. Η ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοβοήθειας και συνεργασίας με τους πολίτες αποτελεί βασικό συστατικό για την επίτευξη των στόχων της Αστυνομίας.

Ο κάθε αστυνομικός πρέπει να αισθάνεται τιμή και υπερηφάνεια για τη σημαντική αποστολή που του εμπιστεύεται η Πολιτεία, και να τιμά τη στολή του αποτελώντας πρότυπο ήθους και επαγγελματισμού.

Τέτοιες μέρες η απουσία αυτών που στο παρελθόν διακρίθηκαν για την προσφορά τους είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. Οι ευγενικές μορφές των τιμωμένων της σημερινής εκδήλωσης, οι πεσόντες και οι αγνοούμενοι αστυνομικοί και πολίτες, είναι παρούσες στη μνήμη μας και στην καρδιά μας, φάροι φωτεινοί και παραδείγματα για το παρόν και το μέλλον.

Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς που, πιστοί στον όρκο τους για προάσπιση της ζωής των πολιτών και της ασφάλειας της κοινωνίας μας, έδωσαν σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο, αλλά και σε καιρούς ειρήνης, το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Κύπρου. Η θυσία τους έγινε συνώνυμο της απαράμιλλης πίστης προς το καθήκον που θα αποτελεί πυξίδα για την επίτευξη των διαχρονικών εθνικών μας στόχων.

Τιμή και δόξα στους:

• 51 πεσόντες αστυνομικούς,

• έξι πεσόντες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ,

• έξι πεσόντες γόνους αστυνομικών,

• δέκα πεσόντες πολίτες οι οποίοι ανακηρύχθηκαν μετά θάνατον από τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο ως γενναίοι αλτρουιστές που θυσιάστηκαν για τους συνανθρώπους τους σε αστυνομική αποστολή, και στους

• έξι αγνοούμενους αστυνομικούς.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως τις θυσίες των ηρώων μας αλλά και το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει η Αστυνομική Δύναμη. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή της στην πραγμάτωση της αποστολής της. Θα συνεχίσει να προωθεί και να υλοποιεί πολιτικές και μέτρα για μια ποιοτικά αναβαθμισμένη και αξιόπιστη Αστυνομική και Πυροσβεστική Υπηρεσία με στόχο την παροχή ασφάλειας και ευημερίας προς όλους τους πολίτες και τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο Κύπρου για τη διαχρονική ανιδιοτελή προσφορά του για την ενίσχυση του πολυδιάστατου έργου της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Αιωνία η μνήμη όλων αυτών που έπεσαν για την πατρίδα, τη Δημοκρατία και την Αστυνομία.