mtcw


Νέα σύσκεψη, για το θέμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών στα σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, υπό την προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαϊδη, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αστικών Λεωφορείων Λευκωσία, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Παραλιμνίου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Η σημερινή σύσκεψη ήταν μια προγραμματισμένη σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, η τελική αν θέλετε σύσκεψη πριν την Δευτέρα, που θα δοθεί η δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα σχολεία που θα εξυπηρετηθούν, τα συγκεκριμένα δρομολόγια και στάσεις και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες είναι χρήσιμες για τους γονείς και τους μαθητές.

Πρέπει να σας πω ότι σήμερα, διαπιστώσαμε μαζί με τους λεωφορειούχους ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, έχουν καθοριστεί τα σχολεία τα οποία θα εξυπηρετηθούν. Πρόκειται για ένα αριθμό 62 σχολείων παγκύπρια, ένας αριθμός που έγινε κατορθωτό να αυξηθεί χάριν στις επιπρόσθετες προσπάθειες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και των λεωφορειούχων. Έχουν καθοριστεί τα λεωφορεία, έγινε ο τελικός έλεγχος των λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν, τέθηκαν οι τελικές ελάχιστα απαιτούμενες προδιαγραφές για την καταλληλότητα των λεωφορείων και έτσι είμαστε έτοιμοι να καταγράψουμε πλέον σε έντυπα τις πληροφορίες αυτές και τις οποίες θα ανακοινώσουμε με κάθε λεπτομέρεια την ερχόμενη Δευτέρα στις 12.00 μ.».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ενημερωθούν οι γονείς και οι μαθητές συγκεκριμένων σχολείων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων παρατήρησε: «Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο έντυπο για κάθε σχολείο στο οποίο θα αναφέρονται οι προσφερόμενες διαδρομές. Μιλούμε για τα σχολεία τα οποία θα καλύψει αυτή η υπηρεσία. Θα αναφέρονται όλες οι διαδρομές, όλες οι στάσεις κατά μήκος των διαδρομών. Οι διαδρομές θα δίνονται με οδούς, ούτως ώστε ο κάθε μαθητής να υποδείξει, να δηλώσει τη στάση από την οποία θα παίρνει το λεωφορείο, ούτως ώστε και οι λεωφορειούχοι να μπορέσουν να κάνουν τις τελικές αναπροσαρμογές και προγραμματισμούς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε προηγούμενες δηλώσεις είχε αναφέρει ότι το μέτρο αυτό θα καλύψει το 60% των μαθητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και κατά πόσο τώρα με την αύξηση των σχολείων διαφοροποιούνται αυτά τα δεδομένα, ο κ. Υπουργός είπε ότι αναμένεται ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 60% των μαθητών της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης στις αστικές περιοχές, διότι πέραν των 62 αυτών σχολείων από τα 90, στα υπόλοιπα σχολεία που δεν θα καλυφθούν πλήρως από τις συγκεκριμένες διαδρομές, θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των μαθητών, στα ποσοστά που μπορούν να εξυπηρετηθούν, από τις υφιστάμενες διαδρομές των αστικών συγκοινωνιών. Άρα, επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της όλης προσπάθειάς μας και στα σχολεία που δεν θα καλυφθούν καθολικά από τις υπηρεσίες αυτές, οι μαθητές που εξυπηρετούνται από τις υφιστάμενες διαδρομές των αστικών λεωφορείων, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και αυτοί το λεωφορείο δωρεάν. Βεβαίως, κατέληξε ο κ. Υπουργός, όλα αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν με κάθε λεπτομέρεια τη Δευτέρα και ο κάθε μαθητής, την Τετάρτη που θα πάει στο σχολείο του, θα ενημερωθεί με ένα φυλλάδιο, είτε εξυπηρετείται το σχολείο του καθολικά είτε όχι, για τις επιλογές που του προσφέρονται, για να κάνει και τη δήλωση του και να εκδοθούν στη συνέχεια και οι κάρτες χρήσεις των λεωφορείων.

Σε άλλα σημεία των απαντήσεων του ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι ο αριθμός των 90 σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αφορά τις αστικές περιοχές της Κύπρου και τα 62 από αυτά θα εξυπηρετούνται με ένα αριθμό 272 λεωφορείων, τα οποία θα εκτελούν αρκετές δεκάδες διαδρομές με ένα σύνολό 3500 περίπου χιλιάδων στάσεων, από τις οποίες οι 1500 περίπου είναι νέες στάσεις που έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Αστυνομία. Αντιλαμβάνεστε σημείωσε, ότι μιλούμε για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, με υποδομή και με πάρα πολλά στοιχεία τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ήδη τα Δημόσια Έργα, συνέχισε, τοποθετούν τις πινακίδες, κάτι το οποίο θα εκπληρωθεί σε 2-3 περίπου βδομάδες, ούτως ώστε σε κάθε σημείο το οποίο θα υποδεικνύεται και θα καθορίζεται περιγραφικά στα έντυπα, οδός τάδε, αριθμός τάδε, να υπάρχει και η ανάλογη σήμανση με πινακίδα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων, θα αρχίσουν και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Κληθείς να αναφερθεί στο κόστος του εγχειρήματος, ο κ. Υπουργός είπε ότι το επιπρόσθετο κόστος για τη μεταφορά των μαθητών στα αστικά κέντρα, επιπρόσθετα δηλαδή των κονδυλίων που ξοδεύονταν και ξοδεύονται μέχρι σήμερα στα περιφερειακά σχολεία της υπαίθρου, ανέρχεται σε 7 εκ. περίπου ευρώ το χρόνο. Με άλλα λόγια για το 2009 θα δαπανήσουμε 7 εκ. ευρώ και 3 περίπου εκ. ευρώ μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Αντιλαμβάνεστε, κατέληξε, ότι το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό των μαθητών που θα αξιοποιήσει αυτό το μέτρο, το οποίο προσφέρεται για ένα σύνολο 30 και πλέον χιλιάδων μαθητών. Ελπίζουμε ότι με την κατάλληλη διαφώτιση και ενημέρωση, με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος μέσα στους μαθητές και γονείς, να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μαθητών.

Κληθείς να αναφέρει το μήνυμα που θα ήθελε να απευθύνει προς τους μαθητές και τους πολίτες γενικότερα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων είπε: «Πρόκειται για ένα μέτρο για το οποίο δούλεψε πολύ σκληρά η διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Είναι ένα μέτρο που ήταν προγραμματική θέση της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ένα μέτρο που έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, ένα μέτρο που θα απαμβλύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στοχεύουμε, αν όλα πάνε καλά, ένας αριθμός 15 – 20 χιλιάδων ιδιωτικών οχημάτων να αφαιρεθεί από τους δρόμους μας σε ώρες αιχμής. Ξέρουμε ότι είναι αυτά τα ιδιωτικά οχήματα που συμβάλλουν στις κυκλοφοριακές συμφορήσεις αλλά και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ένα 40% των ρύπων προέρχεται από αυτά τα αυτοκίνητα. Είναι ένα μέτρο που έχει την οικονομική διάστασή του, κοστίζει σήμερα η διακίνηση με το ιδιωτικό όχημα, θα συμβάλει στον περιορισμό της απώλειας ωφέλιμου χρόνου από τους γονείς, θα συμβάλει στη μείωση των ρύπων και των οδικών δυστυχημάτων και κυρίως θα δημιουργήσει οδική συνείδηση χρήσης του δημόσιου μέσου συγκοινωνίας, μέσα στους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες και είναι ένα βήμα που εντάσσεται μέσα στο γενικότερο μας σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών στην Κύπρο, κάτι που το έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία.

Σε άλλα σημεία των απαντήσεων του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι θα προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε τους μαθητές και τις οργανώσεις τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μαθητές θα στηρίξουν το θεσμό και θα συμπεριφερθούν κοινωνικά υπεύθυνα, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο θεσμός που τους εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο, αλλά και ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των λεωφορείων και κατά πόσο αυτά θα είναι σύγχρονα ή όχι, ο κ. Νικολαΐδης σχολίασε: «Από πλευράς τεχνικής επάρκειας, από πλευράς ασφάλειας, είμαστε απόλυτοι ότι τα λεωφορεία αυτά θα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, όχι απλά τις ελάχιστες προϋποθέσεις ενός πιστοποιητικού καταλληλότητας, αλλά και επιπρόσθετες προϋποθέσεις, σε ότι αφορά την άνεση και κυρίως την ασφάλεια τους. Τώρα, από εκεί και πέρα, ασφαλώς θα δείξουμε μια ανοχή σε ότι αφορά την ηλικία των λεωφορείων και την εμφάνιση τους, αν θέλετε, γιατί ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υφιστάμενα λεωφορεία. Δεν πρέπει να χαθεί η σχολική χρονιά, δεν θα κυνηγήσουμε το τέλειο και να χάσουμε την ουσία. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να αρχίσουμε και τα οποιαδήποτε μικροπροβλήματα, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλοι, το Υπουργείο, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι μαθητές, οι σύνδεσμοι γονέων, η κοινωνία ολόκληρη θα δείξει τις απαιτούμενες ανοχές και κατανοήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην αρχή. Προβλήματα θα παρουσιαστούν, τώρα αποχτούμε εμπειρία, θα την αποχτήσουμε όμως, ώστε σύντομα, τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα ένα δυο χρόνια, να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το θεσμό της δωρεάν μεταφοράς μαθητών καθολικά.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Διευθυντής τους Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των λεωφορειούχων.