mtcwΑγαπητέ Διευθυντή της Εταιρείας Cyprus Public Transport,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια λειτουργίας ενός νέου αλλά παράλληλα γεμάτη ιστορία χώρου που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας και στόχο έχει να συμβάλει στην προσπάθεια για αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών στην Λευκωσία. Ενός κτηρίου που η κύρια του χρήση θα είναι η άμεση καθημερινή εξυπηρέτηση των χρηστών δημόσιων μεταφορών στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, από άρτια εκπαιδευμένο και ενημερωμένο προσωπικό, φέρνοντας έτσι την υπηρεσία ακόμη πιο κοντά στον πολίτη.

Οι δημόσιες μεταφορές, αποτελούν μια από τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου μου αλλά και του Κράτους αφού απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου, οικονομικής ευχέρειας, δυνατοτήτων κίνησης και ηλικίας, συμβάλλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στην επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας και στην ανάπτυξη της ίδιας της οικονομίας του τόπου.

Γι’ αυτό άλλωστε, με τη στήριξη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν τροχοδρομηθεί Έργα Υποδομών Στάσεων/Στεγάστρων και Σταθμών και έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι που περιλήφθηκαν στις νέες Συμβάσεις Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία 2020-2030, έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη δεκαετία και να βελτιωθεί η προσφερόμενη υπηρεσία αλλά και η παρεχόμενη ασφάλεια στο επιβατικό κοινό.

Είναι εμφανής η διαφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τις δημόσιες μεταφορές που υπάρχει σήμερα σε σχέση με την εξυπηρέτηση που υπήρχε πριν ξεκινήσει η Νέα Σύμβαση στη Λευκωσία, τόσο στη συχνότητα των διαδρομών, όσο και στην ποιότητα υπηρεσίας αλλά και στην ηλικία των λεωφορείων που χρησιμοποιούνται και αυτό είναι μόνο το πρώτο δείγμα από τους καρπούς των Νέων Συμβάσεων. Σας διαβεβαιώ ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από το Υπουργείο μου σε συνεργασία με την Εταιρεία NPT για περαιτέρω βελτίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας αλλά και των υποδομών δημόσιων μεταφορών, τις οποίες θα αντιληφθείτε τους προσεχείς μήνες.

Η πιο μεγάλη αλλαγή που θα διακρίνετε είναι η εισαγωγή του νέου δικτύου διαδρομών, του οποίου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και προγραμματιστεί για σταδιακή εφαρμογή τους επόμενους 2 μήνες. Γνωρίζω ότι κύρια προβλήματα της μέχρι στιγμής παρεχόμενης υπηρεσίας της Λευκωσίας, είναι η ελλιπής σύνδεση μεταξύ περιοχών της, η οποία αυξάνει τον χρόνο ταξιδιού του επιβάτη, το μειωμένο ωράριο εξυπηρέτησης, καθώς επίσης η χαμηλή συχνότητα και ο συντονισμός των βοηθητικών διαδρομών με τις κύριες διαδρομές. Αυτά τα προβλήματα λήφθηκαν υπόψη στο σχεδιασμό του νέου δικτύου όπως και άλλα στοιχεία που καταγράφηκαν κατόπιν ολοκληρωμένων μελετών και διαβουλεύσεων τόσο με αρμόδιους φορείς όσο και με τους ίδιους του πολίτες, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για τις διαφοροποιήσεις που θα εφαρμοστούν στην υπηρεσία θα ενημερωθείτε πλήρως από την εκστρατεία ενημέρωσης που θα διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες, πριν την εφαρμογή της εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα ταλαιπωρίας του υφιστάμενου επιβατικού κοινού. Συνοπτικά να αναφέρω ότι η νέα υπηρεσία θα εφαρμόζει καλύτερα το πολυκεντρικό σύστημα επιτρέποντας έτσι τις γρηγορότερες διακινήσεις μεταξύ των περιοχών και θα παρέχει αυξημένη συχνότητα εξυπηρέτησης αλλά και επέκταση των ωραρίων. Όσον αφορά το συντονισμό των διαδρομών ή την μη πραγματοποίηση διαδρομών, η Σύμβαση προνοεί αυστηρές ποινές, οι οποίες αναγκάζουν τους Παραχωρησιούχους να έχουν στενή παρακολούθηση της παρεχόμενης υπηρεσίας μέσω ενός ηλεκτρονικού Συστήματος Τηλεματικής, το οποίο εφαρμόζει και αναπτύσσει το Υπουργείο.

Αδιαμφισβήτητα η χρονική στιγμή που εγκαινιάζεται η λειτουργία του εν λόγω κτηρίου σε σχέση με τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο δίκτυο δεν είναι τυχαία, λαμβάνοντας υπόψη και το τι έχω αναφέρει για τις ανάγκες πληροφόρησης του κοινού.

Εύχομαι το βήμα αυτό να είναι η αρχή μιας πολυδιάστατης προσέγγισης της εξυπηρέτησης του κοινού, η οποία προσφέρει ψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε προσβάσιμα και κεντρικά σημεία, όπως είναι το εν λόγω σημείο το οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκαινιάσουμε, στηριζόμενο από δίκτυο πωλήσεων μέσα από ηλεκτρονικά μέσα όπως και τοπικά σημεία πώλησης στις κατοικημένες περιοχές μέσω περιπτέρων.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εταιρεία που προέβη σε αυτή την κίνηση και να ενθαρρύνω την προώθηση τέτοιων δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης και ικανοποίησης του κοινού. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω στους πολίτες ότι τόσο οι Παραχωρησιούχοι όλων των Επαρχιών όσο και Υπουργείο είναι πάντοτε δίπλα τους και έτοιμοι να ακούσουν τις όποιες εισηγήσεις τους ή/και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις δημόσιες μεταφορές.