mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους για την πορεία υλοποίησης σειράς αναπτυξιακών έργων και την πρόοδο ως προς την επίσπευσή τους, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι προσπάθειες για επίσπευση των αναπτυξιακών έργων έχουν εντατικοποιηθεί και άρχισαν να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Έργα τα οποία επρόκειτο να προσφοροδοτηθούν σε κατοπινότερο στάδιο, ήδη έχουν προσφοροδοτηθεί. Έργα τα οποία επρόκειτο να εκτελεστούν σε κάποιους μήνες, θα εκτελεστούν με βάση τα νέα συμβόλαια και τις νέες προσφορές σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι στόχοι τους οποίους θέσαμε για την επίσπευση των έργων έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Κάθε μήνα, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, θα σας ενημερώνουμε για τρεις κατηγορίες έργων:

· τα έργα για τα οποία αναμένεται να κατακυρωθούν οι προσφορές εντός του τρέχοντος μηνός,
· έργα για τα οποία αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές – θα έχει λήξει ουσιαστικά η περίοδος για υποβολή προσφορών – επίσης εντός του τρέχοντος μηνός και
· έργα για τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές.

Συγκεκριμένα, θα κατακυρωθούν προσφορές εντός του Μαρτίου για έργα είτε δομικά, είτε οικοδομικά, είτε θαλάσσια ύψους 12.1 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα βελτίωσης του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου της Πάφου που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πάφο. Θα είναι η δεύτερη φάση του έργου με κόστος που προϋπολογίζεται γύρω στα 6.3 εκ. ευρώ και ορίζοντα εκτέλεσής τους 14 μήνες.

Είναι, επίσης, η κατασκευή της αντιδιαβρωτικής θωράκισης στην περιοχή Πότιμα της Πάφου. Είναι ένα έργο 800.000 ευρώ. Επίσης, έχουν κατακυρωθεί έργα για περιοδικές συντηρήσεις δρόμων συνολικής αξίας 5 εκ. ευρώ.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να υποβληθούν προσφορές για έργα που αγγίζουν τα 19.6 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τη σύνδεση της οδού Ποταμιάνου με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό, ύψους 1.7 εκ. ευρώ, ο δρόμος προς Βαθειά Γωνιά στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου ύψους 3.5 εκ. ευρώ, η σύνδεση του κυκλικού κόμβου Αγίου Αθανασίου με την οδό Ανοικοδομήσεως ύψους 1.3 εκ. ευρώ, προσφορές για περιοδικές συντηρήσεις δρόμων ύψους 6.6 εκ. ευρώ και προσφορές για βελτίωση του δρόμου Πλατρών – Προδρόμου (β΄ φάση) ύψους 4.5 εκ. ευρώ.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές για τα εξής έργα:

· Τα κτήρια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Όπως είναι γνωστό, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι τα κυρίως κτήρια στα οποία θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις και οι διεργασίες για την προεδρία είναι το Συνεδριακό, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα αναδομηθεί με κόστος 9 εκ. ευρώ, όπως επίσης και το παραπλήσιο κτήριο του 'Φιλοξένια', όπου θα βελτιωθεί το ισόγειο για να αποτελέσει το χώρο για τις συνεντεύξεις Τύπου που αναμένεται, ασφαλώς, ότι τα ΜΜΕ θα έχουν αρκετά σημαντική παρουσία. Θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε μέσα από κάποιες προβολές και εκθεσιακούς χώρους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο. Για αυτό το έργο αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές εντός της εβδομάδας. Οι προσφορές θα είναι για μελέτη/κατασκευή και για προεπιλογή εργολάβων. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του έτους, το Δεκέμβριο του 2009 με διάρκεια 20 μηνών για να προλάβουμε την ανάληψη της προεδρίας.
· Ένα δεύτερο σημαντικό έργο είναι ο δρόμος που θα συνδέει το λιμάνι της Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο των 65 εκ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είχαμε πει, μαζί με τον αυτοκινητόδρομο θα γίνουν διευθετήσεις για αποκομιδή των όμβριων υδάτων με τον τεράστιο οχετό διαστάσεων 4Χ2 μέτρα κάτω από το δρόμο. Αποφασίσαμε το δρόμο αυτό να τον «μοιράσουμε» σε τρία τμήματα ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο αποδοτικά η εκτέλεση του έργου και από πλευράς επίσπευσης και από πλευράς αριθμού προσφορών. Το πρώτο τμήμα αυτού του έργου προσφοροδοτείται εντός του τρέχοντος μηνός και είναι προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ από τα συνολικά 65 εκ. ευρώ. Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να αρχίσουν εντός του 2009.
· Άλλο ένα σημαντικό έργο το οποίο θα προσφοροδοτηθεί είναι η αναβάθμιση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού μέχρι την Αγία Βαρβάρα σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας με κόστος 35 εκ. ευρώ.
· Επίσης, είναι το έργο προστασίας της ακτής του Κάτω Πύργου με πέντε κυματοθραύστες κόστους 5 εκ. ευρώ. Όπως ήταν και η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες, το συνολικό κόστος για την εκτέλεση του έργου αυτού θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση.

Ένα από τα σημαντικά κονδύλια τα οποία αποφασίστηκε να διατεθούν για την αναθέρμανση της οικονομίας είναι τα έργα σε κοινότητες. Ένα κονδύλι της τάξης των 7.4 εκ. ευρώ θα διατεθεί σε κοινότητες για χρηματοδότηση έργων που θα εκτελέσουν οι ίδιες οι κοινότητες. Ήδη ο κατάλογος είναι έτοιμος: πρόκειται για 352 κοινότητες. Όλες οι κοινότητες της Κύπρου θα βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν κάποια μικρά έργα τα οποία είναι σημαντικά για τις κοινότητες και τα οποία θα προσφέρουν εργασία σε ντόπιους τεχνίτες. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στη Βουλή τη σχετική επιστολή με ένα κονδύλι που αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ και αφορά 352 κοινότητες. Θα ζητήσουμε την αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου ώστε να προχωρήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τα έργα αυτά ταυτόχρονα με την έναρξή τους, δηλαδή τις σχετικές επιταγές θα τις πάρουν οι κοινότητες με την έναρξη των μικρών έργων. Τα κονδύλια είναι από 5.000 ευρώ – 35.000 ευρώ περίπου ανάλογα με το είδος του έργου, με την ενίσχυση που έχει πάρει η συγκεκριμένη κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται κ.ά».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη δρομολόγηση εκτέλεσης άλλων μεγάλων και σημαντικών έργων.

«Στις 18 Φεβρουαρίου, σε μια σύσκεψη που είχαμε στην ΄Αλασσα με την Ένωση Κοινοτήτων, Βουλευτές και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των κοινοτήτων της ορεινής περιοχής Λεμεσού, είχαμε υποσχεθεί ότι μέχρι τις 3 Μαρτίου θα προχωρούσαμε με την εξαγγελία της προσφοράς για τα κατασκευαστικά σχέδια αυτού του έργου. Πρέπει να αναφέρω ότι την περασμένη Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου στάληκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη διεθνούς προσφοράς για τα κατασκευαστικά έργα αυτού του αυτοκινητόδρομου μήκους 24 χλμ, τεσσάρων λωρίδων, με ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 150 εκ. ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, όπως και ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Ευρύχου. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην ουσιαστική και πρακτική στήριξη της υπαίθρου, του τουρισμού και της οδικής ασφάλειας. Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην ορθή διαδικασία του να κτίζονται πρώτα οι υποδομές εν αναμονή και εν όψει της ανάπτυξης και να μην τρέχουμε μετά από την ανάπτυξη να κτίζουμε υποδομές ή η έλλειψη υποδομών να στερεί την Κύπρο από την οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Αναφορικά με το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 28 Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη για μελέτη/κατασκευή και για προεπιλογή εργολάβων. Είναι ένα έργο το οποίο προϋπολογίζεται στα 100 εκ. ευρώ με έναρξη κατασκευαστικών έργων το Δεκέμβριο του 2009. Έχει μια διάρκεια κατασκευής 36 μηνών, η οποία υπερβαίνει το εξάμηνο της προεδρίας, όμως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε κάποια τμήματα του έργου όπως η κύρια αίθουσα συνεδριάσεων - σε συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων - αποπερατωθούν στους 26 μήνες ώστε να αξιοποιηθούν για την προεδρία της ΕΕ.

Επίσης, με πρόσφατη απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δρομολογήσει την υλοποίηση ενός άλλου μεγαλεπήβολου έργου, του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Λευκωσίας, το οποίο θα ανεγερθεί στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Στόχος είναι να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός του έτους, μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Το έργο αυτό προϋπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 80 εκ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα έργα της πρώτης ομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά την κατακύρωση των προσφορών, εντός του μήνα ή και τον Απρίλιο.

Σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι για όλα τα έργα καταβάλλεται προσπάθεια επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τα οποία συνήθως εκτελούνται τέτοιου είδους έργα. Για παράδειγμα, ένα έργο το οποίο συνήθως εκτελείται σε 30 μήνες, προσφοροδοτείται και ζητούμε από τον εργολάβο να το εκτελέσει, ενδεχομένως, σε 24 μήνες στη βάση κάποιων ρυθμίσεων για εσπευσμένη εκτέλεση του έργου ώστε να εργάζεται πέραν του ενός συνεργείου ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει πρόνοια για παρατεταμένα ωράρια με κίνητρα και αντικίνητρα ώστε τα έργα να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στόχος - και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα και προκλήσεις - είναι αυτά τα έργα να εκτελεστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Ασφαλώς, αυτές οι διαδικασίες δεν θα ισχύουν μόνο γι' αυτή την περίοδο. Αυτό θα είναι και το μεγάλο όφελος που θα έχουμε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι τα έργα στις κοινότητες θα αρχίσουν μόλις αποδεσμευθούν τα σχετικά κονδύλια από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων βδομάδων.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε από τη μια να αυξηθεί το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού από το 65% - 70% σε ένα ποσοστό πέραν του 80% που σημαίνει ένα ποσοστό της τάξης των 100 εκ. ευρώ με βάση το συνολικό προϋπολογισμό και από την άλλη να αρχίσει η υλοποίηση επιπρόσθετων έργων.