mtcw


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ο φίλος Δήμαρχος Σάββας Βέργας με κάλεσε να τελέσω τα εγκαίνια του πολεοδομικού έργου της ανάπλασης - διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου Κάτω Πάφου. Τέτοια έργα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και περισυλλογής.

Σήμερα ο Δήμος Πάφου παραδίδει στους δημότες του ένα σημαντικό έργο στο οποίο έχουν συνεισφέρει και οι ίδιοι και που θα εξυπηρετήσει όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του τόπου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στο είδος του έργο που εκτελέστηκε στην επαρχία Πάφου, ένα έργο που έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης και σφραγίζει τη νέα πολεοδομική και τουριστική της ταυτότητα.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατασκευή τέτοιων έργων τα οποία ανεξάρτητα από το ποιος τα υλοποιεί, στην πράξη εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας και σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν ποιοτικά τον τουρισμό της πόλης και να βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και την άνετη διακίνηση των πεζών.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα κατασκευάστηκε στα πλαίσια πολεοδομικού σχεδιασμού, αναβαθμίζει ουσιαστικά το παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου και εξυπηρετεί όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης σε όλο το μήκος του από το Δημοτικό Περίπτερο παρά το λιμανάκι μέχρι και τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου.

Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

· Ανάπλαση της λεωφόρου Ποσειδώνος από το Δημοτικό Περίπτερο (συμβολή Λεωφόρου Ποσειδώνος με Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου) μέχρι το ύψος των Δημοτικών Μπάνιων με πλακόστρωτα, ποδηλατόδρομο και χώρους πρασίνου.

· Ανάπλαση της περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων με πλακόστρωτα, χώρους με ξύλινο δάπεδο, μικρές αποβάθρες, φωτισμό, χώρους πρασίνου και χώρους εξυπηρέτησης των κολυμβητών (χώροι υγιεινής, αποδυτήρια).

· Δημιουργία συνδέσεων για πεζούς μεταξύ Λεωφόρου Ποσειδώνος και παραλίας στα σημεία (α) μεταξύ Porto Pafos Hotel και Annabelle Hotel, (β) μεταξύ Annabelle Hotel και Almyra Hotel και (γ) στο αργάκι ομβρίων μεταξύ Almyra Hotel και Alexander the Great Beach Hotel, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε γραμμικό πάρκο.

· Δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου από την περιοχή των Δημοτικών Μπάνιων μέχρι τα Δημοτικά όρια Γεροσκήπου με πλακόστρωτα, χώρους με χωμάτινο ή χυτό δάπεδο και φωτισμό.

Με την υλοποίηση των έργων αυτών έχουν επιλυθεί τα σοβαρά αναπτυξιακά, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν για αρκετά χρόνια την περιοχή με αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής του παραλιακού μετώπου μέσα σε συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης. Το έργο συνέβαλε στην ενοποίηση / αρμονική συνύπαρξη της αρχαίας πόλης με τη σύγχρονη και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ θαλάσσιου και αστικού χώρου. Επιπλέον έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό οι συνθήκες διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Αναμένεται ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου που εκτελέστηκε θα είναι σημαντικά και συνοψίζονται στα πιο κάτω:

· Βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας των υφιστάμενων καταστημάτων και κέντρων αναψυχής λόγω της σημαντικής αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της περιοχής.

· Δημιουργία νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας και προσέλκυση νέων επενδυτών στην περιοχή.

· Σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιβαρύνσεων της περιοχής μέσω της εφαρμογής μέτρων για ήπια κυκλοφορία οχημάτων και άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον φίλο Δήμαρχο Πάφου και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο που με τις άοκνες προσπάθειες και τις συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες τους έφεραν σε πέρας την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου όπως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου, την Αστυνομία Πάφου, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Πάφου, την Αρχή Ηλεκτρισμού, τη Cyta, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου και τους εργολάβους του έργου, εταιρεία «Μιλτιάδης Νεοφύτου C.E.C & Co Ltd», καθώς και τους ιδιώτες μελετητές του έργου, τα γραφεία “ΠΟΛΥΤΙΑ ΑΡΜΟΣ”.

Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και των κέντρων αναψυχής της γύρω περιοχής για τη συνεργασία και την κατανόηση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και είμαι σίγουρος ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουν όλοι από την υλοποίηση του έργου αυτού θα είναι πολλαπλάσια της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί.