mtcw


Έντιμε κ. Δήμαρχε
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητά Παιδιά

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού για να θέσω υπό την αιγίδα μου το 10ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών.

Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών αποτελεί πλέον θεσμό για την Κύπρο. Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού που καλλιεργεί την μουσική και χορευτική λαϊκή παράδοση των διαφόρων χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών και αναδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν να επιδείξουν τα διάφορα κράτη.

Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά, προάγει την καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας που πρέπει να διέπει την παιδεία και την νεολαία μας. Η προσήλωση στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την κυπριακή μουσική παράδοση και τους λαϊκούς χορούς μας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση δεσμών ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας πέρα από εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και γλωσσικούς φραγμούς, είναι για τα παιδιά ένας ανεκτίμητος πλούτος που συμβάλλει στη ορθή ανάπτυξη και διάπλαση των γνώσεων και του χαρακτήρα τους.

Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών αποτελεί μέρος των πολλών αξιόλογων δράσεων και εκδηλώσεων του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού ο οποίος για 34 χρόνια προβάλλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πλούσια κυπριακή λαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά με απόλυτο σεβασμό στην γνησιότητα και αυθεντικότητα της πολιτιστικής μας παράδοσης. Στόχος αμετακίνητος του τον οποίο επιδιώκει με επιμονή, τεράστιες προσπάθειες και αφοσίωση παραμένει η μεταλαμπάδευση της πλούσιας αυτής κληρονομιάς στις νέες γενιές.

Τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού και παρακολουθώ με θαυμασμό το έργο και την επιτυχημένη πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλο ότι έχει αλλάξει σκυτάλη, οι σημερινοί δημιουργοί και συντελεστές του Ομίλου είναι εμποτισμένοι με το ίδιο πάθος για την παράδοση μας και κρατούν πολύ ψηλά τα επίπεδα ποιότητας και αποτελεσματικότητας της δουλειάς τους.

Εκ μέρους της πολιτείας, εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ και βαθιά ευγνωμοσύνη στον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού - από τους πρωτεργάτες του, μέχρι τους σημερινούς άξιους συνεχιστές και σ’όλα τα μέλη του Ομίλου - οι οποίοι αποτελούν άξιο πρεσβευτή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το 10ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών θα στεφθεί και φέτος, όπως άλλωστε και τις εννέα προηγούμενες φορές, με απόλυτη επιτυχία. Το συναπάντημα φιλίας ανάμεσα σε παιδιά της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ρωσίας και των Ελλήνων Ποντίων από την Γεωργία θα είναι μια μοναδική εμπειρία πρώτα για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για όλους εμάς που θα απολαύσουμε τους υπέροχους χορούς τους.

Καλωσορίζω στη Κύπρο όλα τα παιδιά και τους εύχομαι να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία και τις ομορφιές του νησιού μας. Το χαμόγελο και ο ενθουσιασμός των παιδιών, σε συνδυασμό με το ταλέντο και την αγάπη τους για τους λαϊκούς χορούς, είμαι σίγουρη πως θα προσφέρουν σε όλους μας μια χορευτική πανδαισία παραδοσιακών και λαϊκών χορών.

Συγχαίροντας ακόμα μια φορά τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού για την εξαίρετη πρωτοβουλία του να καθιερώσει το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών, κηρύσσω την έναρξη του Φεστιβάλ και εύχομαι σε όλους να απολαύσετε την αποψινή εκδήλωση και όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν.Το χαιρετισμό διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργείου.