mtcw


Να μην μεταδοθεί πριν τις 5.00 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα την πρόσκληση των Κυπριακών Ταχυδρομείων να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων.

Κάθε χρόνο, στις 9 Οκτωβρίου, η παγκόσμια ταχυδρομική οικογένεια γιορτάζει την ημέρα των Ταχυδρομείων. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με την ίδρυση το 1874 της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, του δεύτερου σε αρχαιότητα διεθνούς οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης έγινε με την υπογραφή σχετικής συνθήκης στη Βέρνη της Ελβετίας, μετά από πρωτοβουλία 22 χωρών οι οποίες έθεσαν ως κύριο στόχο της Ένωσης την κατάργηση των επικοινωνιακών συνόρων μεταξύ των χωρών και τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης και παράδοσης των ταχυδρομικών αντικειμένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση έχει έδρα τη Βέρνη της Ελβετίας και αποτελείται από 191 χώρες μέλη. Διαδραματίζει σημαντικό διεθνή ρόλο, ως μέρος πλέον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών για παροχή κάθε βοήθειας ώστε να εξασφαλίζεται η διακίνηση ταχυδρομικών προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και ταχύτητα. Η Ένωση διαδραματίζει, επίσης, συμβουλευτικό ρόλο, θέτοντας κανόνες και εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ανάπτυξη και βελτίωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες του τρίτου κόσμου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα Ταχυδρομεία, διαχρονικά, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα παγκόσμιο δίκτυο με μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών. Σήμερα τα Ταχυδρομεία δεν είναι απλώς ένα σημείο αποστολής και παραλαβής μιας επιστολής ή ενός δέματος αλλά και ένας διαδικτυακός τόπος με δυνατότητα ηλεκτρονικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, χάρη στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Όπως αναφέρει και στο φετινό μήνυμά του ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης κ. Έντουαρντ Νταγιάν, το Ταχυδρομείο είναι ένας τεράστιος ιστός που απλώνεται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Κάθε χρόνο 600.000 Ταχυδρομικά Γραφεία εξυπηρετούν δισεκατομμύρια ανθρώπους ενώ διαχειρίζονται περισσότερα από 438 δισεκατομμύρια επιστολές και έξι δισεκατομμύρια δέματα. Ο κ. Νταγιάν αναφέρεται, επίσης, στη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, τονίζοντας πως η υπηρεσία αυτή αποτελεί για τα Ταχυδρομεία μία νέα πρόκληση με πολλές προοπτικές, εν όψει και της μείωσης του παραδοσιακού ταχυδρομείου που υποκαθίσταται συνεχώς από τα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Πρόσθετα, τονίζεται η μεγάλη σημασία που δίνουν τα ταχυδρομεία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως αποταμιευτικά σχέδια, άνοιγμα λογαριασμών και τραπεζικές διευκολύνσεις, με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας. Τέλος, ο Διευθυντής της Ένωσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία στην αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ιαπωνία ίδρυσε κινητά ταχυδρομεία για να εξυπηρετήσει τους πληγέντες, να αποστείλει προμήθειες σε άτομα που ξαφνικά βρέθηκαν αβοήθητα ή ακόμη για να αποσύρουν χρήματα από ταχυδρομικούς λογαριασμούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με το παράδειγμα αυτό, ο κ. Νταγιάν εξαίρει την πανανθρώπινη αξία των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και καλεί όλους μας να μην ξεχνούμε ότι αποτελούν μια σημαντική υπηρεσία όχι μόνο με οικονομικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο και ρόλο των Κυπριακών Ταχυδρομείων, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες τόσο της διεύθυνσης όσο και του προσωπικού για προσαρμογή στις νέες συνθήκες, όπως αυτές προκύπτουν από την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς το 2013 αλλά και του ευρύτερου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του, το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει στα Κυπριακά Ταχυδρομεία την απαραίτητη διοικητική και οικονομική αυτονομία έτσι ώστε να μπορούν να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες, αλλά και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα στη βάση των τεχνολογιών πληροφορικής, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Παράλληλα, η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού, κάτι που διαπιστώνω με ευχαρίστηση, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία να επιβιώσουν στον επικείμενο ανταγωνισμό και να συνεχίσουν να έχουν επιτυχίες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη, μεταξύ άλλων, και στα παιδιά που βρίσκονται σήμερα μαζί μας για να βραβευθούν για την επιτυχία τους να καταλάβουν τις πρώτες δέκα θέσεις παγκύπρια στον 40ό Διεθνή Ταχυδρομικό Διαγωνισμό με θέμα «Φανταστείτε τον εαυτό σας δέντρο σε ένα δάσος. Γράψτε μια επιστολή για να εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύονται τα δάση». Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει υιοθετηθεί από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση και την UNESCΟ και διεξάγεται κάθε χρόνο με επίκαιρη θεματολογία, όπως και η φετινή, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει των κλιματικών αλλαγών και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και της ανάγκης για πράσινη ανάπτυξη.

Η Κύπρος λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος στον διαγωνισμό, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σήμερα μαζί μας και προς τους οποίους απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεχή υποστήριξή τους. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των σχολείων των οποίων μαθητές βραβεύονται σήμερα, γιατί ενθάρρυναν τα παιδιά να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ο οποίος δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά απαιτεί θυσία από τον ελεύθερο τους χρόνο. Τέτοιες συμμετοχές πρέπει πάντοτε να εκτιμούνται και να βραβεύονται, όπως κάνουμε με ικανοποίηση, σήμερα.

Συγχαίρω τόσο τον Διευθυντή όσο και το προσωπικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που έχει καταστεί θεσμός, και εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλουν για συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Τελειώνοντας, προκηρύσσω τον επόμενο διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, τον τεσσαρακοστό πρώτο, με θέμα «Γράψε μια επιστολή σε ένα αθλητή που θαυμάζεις για να του εξηγήσεις τη σημασία των Ολυμπιακών αγώνων για σένα».