mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να χαιρετίσω, αυτή την εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Σχολών Οδηγών (ΠΑ.Σ.Ε.Ο.) και να τιμήσουμε τη γυναίκα εκπαιδεύτρια οδηγών.

Η Οδική Ασφάλεια, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα. Για την αποτροπή των οδικών συγκρούσεων, απαιτούνται δρόμοι και οχήματα με σωστές προδιαγραφές κατασκευής και κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά πάνω απ’ όλα απαιτείται σωστή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά από όλους όσους χρησιμοποιούν τους δρόμους. Η σωστή εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών αποτελεί τη δική σας ανεκτίμητη προσφορά για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων.

Σε όλο τον κόσμο χάνονται καθημερινά αναίτια στην άσφαλτο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Το κόστος σε ανθρώπινο πόνο είναι τεράστιο, ενώ η ζημιά στην παραγωγική διαδικασία είναι ανυπολόγιστη καθώς οι οδικές συγκρούσεις στην άσφαλτο αφορούν νέες ηλικίες.

Στην Κύπρο το ζήτημα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας καθώς παρά τη σταθερή βελτίωση της κατάστασης, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, σε σύγκριση με το τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση στο 50% των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2020, και δεσμευτήκαμε ως πολιτεία και ως κοινωνία να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ετοιμάστηκε και τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι, όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες και θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων τους, πρέπει να τιμωρούνται και κινούμαστε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πέρα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, βελτιώνουμε και αναβαθμίζουμε το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδηγών ρυθμίστηκε νομοθετικά πριν πάρα πολλά χρόνια, από τα πρώτα που ρυθμίστηκαν, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι η πολιτεία θεωρεί τη δραστηριότητα αυτή πολύ σημαντική. Ήρθε σίγουρα ο καιρός για να εκσυγχρονίσουμε τη ρύθμιση αυτή. Το Τμήμα, άρχισε ήδη να εργάζεται για την ετοιμασία της νέας νομοθεσίας, η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:

· την αναγκαστική παρακολούθηση μαθημάτων από αναγνωρισμένες σχολές για τους νέους εκπαιδευτές οδηγών,

· την αναβάθμιση των μέσων που πρέπει να διαθέτουν οι σχολές,

· την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που πρέπει να διαθέτουν οι σχολές,

· και τη θεσμοθέτηση της διά βίου εκπαίδευσης και συνεχούς αξιολόγησης των εκπαιδευτών και των σχολών οδηγών.

Το προσχέδιο νομοσχεδίου θα τεθεί στην συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση. Στο στάδιο αυτό, θα αναμένουμε, να έχουμε τα δικά σας σχόλια και εισηγήσεις, στη βάση τεκμηριωμένων θέσεων, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο.

Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας στις διαδικασίες εξέτασης, όπως είναι γνωστό, τέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε εφαρμογή, από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η κράτηση ημερομηνίας εξέτασης για απόκτηση άδειας οδηγού μέσω διαδικτύου.

Ταυτόχρονα κάνουμε βήματα για την καλλιέργεια της σύγχρονης και ορθής οδικής συμπεριφοράς από τη νεαρή ηλικία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι γεγονός ότι συνιστά την πιο σημαντική αιτία οδικών συγκρούσεων και η καλλιέργεια οδικής συνείδησης, είναι αδιαμφισβήτητος παράγοντας για τη μείωσή τους. Απαιτείται λοιπόν συστράτευση και συντονισμένη κινητοποίηση από όλους μας για την ανάπτυξη μιας νέας, σύγχρονης κουλτούρας και νοοτροπίας στην οδήγηση.

Η αποστολή όλων μας και όλων όσων ασχολούνται καθημερινά με τον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης των νέων οδηγών, είναι πάρα πολύ σημαντική αλλά και δύσκολη, γιατί δίνουμε συνεχώς εξετάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της γενικότερης προσπάθειας για μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω θέσει το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος απόκτησης διπλώματος οδήγησης στις άμεσες προτεραιότητες μου και έχω ζητήσει από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση για να έχω σύντομα εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο. Προτεραιότητα μας είναι η διαφάνεια στις εξετάσεις, η μηχανογράφηση της όλης διαδικασίας εξετάσεων, η καθιέρωση της θεωρητικής εξέτασης και πιο αυστηρές και δύσκολες πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων στον δρόμο. Εξετάζουμε επίσης διάφορες πρακτικές άλλων χωρών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο, όπως με τη βιντεοσκόπηση τόσο της θεωρητικής όσο και της πρακτικής εξέτασης στο σύνολό της και την ηλεκτρονική κλήρωση των εξεταστών λίγη ώρα πριν από την εξέταση.

Αγαπητές εκπαιδεύτριες και αγαπητοί εκπαιδευτές,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που και σε αυτό τον τομέα συναντούμε το γυναικείο φύλο που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι και σε αυτό το τομέα οι γυναίκες και θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των νέων οδηγών.

Βρίσκεστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσετε τη δική σας προσπάθεια για καλύτερη κατάρτιση και ενημέρωση των νέων οδηγών μας. Νέων, υπεύθυνων και καταρτισμένων οδηγών από εσάς τους εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριές τους, που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερα ψηλές απαιτήσεις στην οδήγηση και στην εκτίμηση κινδύνου στο οδικό δίκτυο της χώρας μας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το αρμόδιο Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε συνεργασία με το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία τρία προγράμματα κατάρτισης υποψηφίων εκπαιδευτών οδηγών. Με αυτό τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις θεσμοθέτησης της θεωρητικής κατάρτισης ως απαραίτητο μέρος της αδειοδότησης των νέων εκπαιδευτών οδηγών.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών προγραμματίζει να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή για την περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων εκπαιδευτών οδηγών. Στην προσπάθεια αυτή αναμένουμε να έχουμε σύμμαχους εσάς και, ταυτόχρονα, να μας υποβάλλετε γνώμες, απόψεις και εισηγήσεις για την καλυτέρευση αυτής της εκπαίδευσης.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσω ότι, η συνεισφορά σας είναι ουσιαστική και σημαντική. Χρειάζεται από όλους μας όμως σκληρή δουλεία, συνεργασία και είμαι βέβαιη ότι μαζί θα προσχωρήσουμε στο κτίσιμο νέας κουλτούρας και νοοτροπίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της ασφαλούς οδήγησης των νέων οδηγών, για το καλό του τόπου, για την ασφάλεια των παιδιών μας και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω την εκδήλωση σας και εύχομαι σε σας και τις οικογένειες σας κάθε καλό, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.