mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη της προσπάθειας για πληρέστερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η έναρξη της προσπάθειας αυτής για πληροφόρηση του κοινού αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, στο μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε για την επίτευξη του στόχου της ουσιαστικής αναβάθμισης των δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Ο στόχος και το όραμα είναι κοινό: Mέσω της ποιότητας και αξιοπιστίας του συστήματος, οι δημόσιες επιβατικές μεταφορές με λεωφορείο να αποτελούν ουσιαστικό εναλλακτικό τρόπο διακίνησης του σύγχρονου πολίτη και, γιατί όχι, την πρώτη του επιλογή για τις διακινήσεις του, είτε αυτός είναι επαγγελματίας, νοικοκυρά, άτομο τρίτης ηλικίας, άτομο με κινητικές δυσκολίες, μαθητής, έφηβος που βγαίνει για διασκέδαση ή πρόσωπο που επιθυμεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας άλλες πόλεις ή κοινότητες για εργασία, κοινωνικούς σκοπούς ή αναψυχή.

Όλοι γνωρίζουμε και εκτιμούμε ότι μέχρι σήμερα έγινε πολλή και σκληρή δουλειά. Ιδιαίτερα οι εμπλεκόμενοι στην επαρχία σας επέδειξαν σύνεση και, μπορώ να πω σοφία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για να οργανωθεί το νέο σύστημα. Η ορθή σας προσέγγιση και ιδιαίτερα η συνεργασία μεταξύ σας αποτέλεσε παράδειγμα και ώθηση για επίτευξη του επιμέρους στόχου της συμπλήρωσης έξι συμβάσεων με έξι αναδόχους και έναρξη του συστήματος ταυτόχρονα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
Όμως, καλά είναι τα συγχαρητήρια και πρέπει να εκφράζονται εκεί όπου αξίζει, όμως το κυριότερο είναι το μέλλον και πώς προχωρούμε με την ταχεία ολοκλήρωση του κοινού μας στόχου και οράματος.

Η συνεργασία όλων, δηλαδή της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, των επιχειρηματικών φορέων και των εταιρειών που ανάλαβαν ως Ανάδοχοι την υλοποίηση των συμβάσεων πρέπει να εντατικοποιηθεί και να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επειδή το όφελος είναι κοινό και όλοι οι εμπλεκόμενοι, πιστεύω, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

Η σκληρή δουλειά και η επίδειξη σύνεσης πρέπει να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί. Ιδιαίτερα για τα έτη 2011 και 2012, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εντός της περιόδου αυτής πρέπει όλοι να δουλέψουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά πρέπει παράλληλα να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα επίπεδα των δαπανών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι απόλυτα καθορισμένα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό και δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων.

Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να βρούμε τις λύσεις ώστε η παρεχόμενη υπηρεσία να γίνει ποιοτική και εκσυγχρονισμένη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα κινδυνεύσει η όλη προσπάθεια και θα καταφέρουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες ως προς τη στενότητα των διαθέσιμων πιστώσεων της περιόδου αυτής, για να θέσουμε τις βάσεις για επίτευξη του τελικού στόχου.

Πιστεύω ότι ο Κύπριος, όπως και κάθε άλλος σύγχρονος πολίτης και καταναλωτής, επιλέγει να χρησιμοποιήσει μία υπηρεσία στη βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που προσφέρει σε σύγκριση με το κόστος της και σε σύγκριση με τις άλλες επιλογές που έχει. Είμαι λοιπόν πεπεισμένη πως, με τη σταδιακή βελτίωση, όταν δηλαδή εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία με μέσα, εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλη ενημέρωση, η επιλογή της χρήσης του λεωφορείου θα καταστεί ουσιαστικής μορφής και ο Κύπριος και κάθε φιλοξενούμενος ή επισκέπτης θα το χρησιμοποιεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και θα το προτιμήσει έναντι του ιδιωτικού του αυτοκινήτου.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι έχει τεράστια σημασία και επείγει πράγματι το θέμα της εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των Ανάδοχων Φορέων, ιδιαίτερα των οδηγών. Η φροντίδα και προστασία του επιβάτη είναι ύψιστης σημασίας και οι σχετικές υποχρεώσεις καταγράφονται ρητά στις σχετικές συμβάσεις. Γινόμαστε δέκτες περιοδικά παραπόνων από όλες τις επαρχίες για απαράδεκτες συμπεριφορές μεμονωμένων οδηγών τις οποίες έχουμε καταγγείλει και με ικανοποιεί το γεγονός ότι λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Η διαδικασία διερεύνησης και χειρισμού παραπόνων από τους ίδιους τους αναδόχους θα βοηθήσει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο να εκλείψουν απαράδεκτες συμπεριφορές. Είχαμε για παράδειγμα προ ημερών την περίπτωση του οδηγού που μετέφερε μαθητές υπό την επήρεια αλκοόλ. Με αστραπιαίες ενέργειες τόσο του Τμήματος, της Τροχαίας, της Αστυνομίας του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και της Ανάδοχης Εταιρείας, ο συγκεκριμένος οδηγός απομακρύνθηκε οριστικά. Το μήνυμα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοιες συμπεριφορές, γιατί η ασφάλεια και η φροντίδα του επιβατικού κοινού είναι πρώτιστης σημασίας.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μέχρι σήμερα σκληρή δουλειά της Εταιρείας σας και με την ευχή αλλά και σιγουριά πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επαρχία Αμμοχώστου θα επιτύχουν, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες των καιρών, την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Να έχουμε επιτέλους και στον τόπο μας ποιοτικές αναβαθμισμένες, σύγχρονες και αξιόπιστες δημόσιες επιβατικές μεταφορές και να πείσουμε όλοι τον Κύπριο πολίτη να τις προτιμήσει στις μετακινήσεις του.

Καλή δουλειά και καλή συνέχεια.