mtcw


Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Μηχανικοί,

Είναι με πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση του ΕΤΕΚ να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στο διήμερο συνέδριο που αρχίζει σήμερα με θέμα τη Δικανική Μηχανική. Χαίρομαι δε που με το συνέδριο αυτό, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το ΕΤΕΚ στην προσπάθεια της συνεχούς επιμόρφωσης των μελών του. Μία προσπάθεια που συμβάλει στη συνεχή αναβάθμιση της μηχανικής επιστήμης και των Μηχανικών στην Κύπρο, και στην οποία θα βρείτε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, και την Κυβέρνηση γενικότερα, σταθερούς συμπαραστάτες. Εκφράζω προς τούτο ακόμα μια φορά τα θερμά συγχαρητήρια μου προς το ΕΤΕΚ και την οργανωτική επιτροπή του σημερινού συνεδρίου

Η Δικανική Μηχανική αποτελεί ομολογουμένως έναν ιδιαίτερα αξιόλογο και ενδιαφέροντα κλάδο της μηχανικής επιστήμης. Η επιτυχής διερεύνηση και εντοπισμός των πραγματικών αιτιών αστοχίας μίας κατασκευής απαιτεί ευρεία και εις βάθος γνώση, του προς εξέταση αντικειμένου. Επιπλέον προϋποθέτει μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και πλήρη αντικειμενικότητα. Η αξιοποίηση της Δικανικής Μηχανικής για την αύξηση της ασφάλειας των κατασκευών, με την ανάλυση και άρα την αποφυγή επανάληψης λαθών του παρελθόντος, προφανώς συνιστά τη σημαντικότερη πτυχή του κλάδου αυτού. Επίσης, ο εντοπισμός τυχόν υπευθύνων για αστοχίες που οδηγούν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών ή έστω και σε απώλεια περιουσίας συνιστά βασικό συστατικό μίας ευνομούμενης πολιτείας.

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο η Δικανική Μηχανική δεν εφαρμόζεται ως ξεχωριστός κλάδος, ούτε και υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη Δικανική Μηχανική. Κατά συνέπεια η ευθύνη πέφτει στους ώμους μηχανικών οι οποίοι πολύ συχνά, καλούνται να διερευνήσουν τα αίτια αστοχιών σε κατασκευές τις οποίες έχουν μελετήσει και κατασκευάσει άλλοι συνάδελφοι τους μηχανικοί. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμορφωτικά συνέδρια όπως το σημερινό, αποκτούν και μια ιδιαίτερη σημασία από πρακτική σκοπιά.

Φίλες και Φίλοι,

Στην πρόσκληση σας για χαιρετισμό της σημερινής εκδήλωσης σημείωσα και την ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται στο θέμα της πτώσης της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Μίας αστοχίας η οποία συγκλόνισε την κοινωνία μας λόγω του μεγέθους της και κυρίως λόγω της σοβαρής πιθανότητας να εξελισσόταν σε μία ανθρώπινη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων. Ευτυχώς τελικά δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αστοχία αυτή θα αποτελέσει σίγουρα σταθμό στον τομέα των κατασκευών και ειδικότερα στη Δικανική Μηχανική. Ο διορισμός τριμελούς επιτροπής διερεύνησης των αιτιών, με δύο από τα μέλη να είναι Κύπριοι μηχανικοί και οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω έκαμαν εξαιρετική δουλειά, με άμεσο και έγκυρο τρόπο, δεικνύει ότι, η Δικανική Μηχανική γίνεται πλέον μέρος της ζωής μας, μέρος του επαγγέλματος των Μηχανικών. Για τούτο και η πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ για το σεμινάριο αυτό είναι απόλυτα εύστοχη και αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τόσο την κοινωνία γενικότερα όσο και τις ανησυχίες των μηχανικών ειδικότερα. Και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες και των μηχανικών και της κοινωνίας μας γενικότερα.


Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι σίγουρος ότι όσοι θα παρακολουθήσουν το σημερινό συνέδριο θα αποχωρήσουν σοφότεροι και πιο έτοιμοι να αναλάβουν, αν χρειαστεί, καθήκοντα δικανικής μηχανικής. Το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των προσκεκλημένων σας, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του σημερινού συνεδρίου σας. Σας συγχαίρω ακόμα μια φορά και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.