mtcw


Φίλοι Βουλευτές και Διπλωμάτες,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για να τελέσω τα εγκαίνια αυτής της εξειδικευμένης Έκθεσης, η οποία φιλοδοξεί να ενημερώσει και να προβάλει προς το κυπριακό κοινό τους πολλαπλούς τουριστικούς προορισμούς και επιλογές που προσφέρονται σε διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου, για το 2007, αλλά και που ταυτόχρονα προαναγγέλλει και μας φέρνει μια νότα δροσιάς και ξεγνοιασιάς από το επερχόμενο καλοκαίρι.

Ως Υπουργός, αλλά και γενικότερα ως Κυβέρνηση, αγαπητοί φίλοι, θεωρούμε υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες όχι μόνο στις στιγμές που εγκαινιάζουμε ένα μεγάλο ή σημαντικό κρατικό αναπτυξιακό έργο, αλλά και σε στιγμές που οι συντελεστές του καθημερινού οικονομικού, εμπορικού ή τουριστικού γίγνεσθαι του τόπου μας σημειώνουν σημαντικά βήματα στον τομέα δραστηριοποίησής τους και που με το δικό τους τρόπο συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, μέσα από την ευρύτερη μορφωτική, ψυχαγωγική και πολιτιστική έννοια, που περικλείει μια απόδραση, ένα ταξίδι διακοπών.

Αυτή είναι η 10η Έκθεση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου. ΄Εχει τη δική της αξία και απήχηση, όχι μόνο γιατί την επισκέπτονται πέραν των 12.000 περίπου καταναλωτών και τουριστικών επιχειρηματιών από το εξωτερικό και την Κύπρο, αλλά και διότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πλήρως για τα προσφερόμενα πακέτα και για ταξίδια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ομαδικά ή κατ’ ιδίαν για τις διακοπές τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους, εκμεταλλευόμενοι και τις διάφορες προσφορές που, ως είθισται, εξαγγέλλονται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

Απαραίτητο, λοιπόν στοιχείο για την επιλογή προορισμού και συνθηκών διαμονής, είναι η πληρέστερη ενημέρωση και γνώση, υπηρεσίες και λειτουργίες, που προσφέρονται ακριβώς από αυτή την προσπάθεια του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της χώρας μας.

Το ταξίδι ως έννοια και περιεχόμενο, αγαπητοί φίλοι, έχει τη δική του διαχρονική σημασία και προσφορά στην ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Άλλοτε χρησίμευσε ως εργαλείο μάθησης και απόκτησης καινούργιων εμπειριών, άλλοτε ως μέσο μόρφωσης και επιμόρφωσης, ως μέσο αυτογνωσίας και αλληλογνωριμίας των λαών και των πολιτισμών.

Το ταξίδι μάλιστα, με την έννοια των διακοπών, παραμένει ένα αγαθό αλληλένδετο με την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας, ένα αγαθό συνυφασμένο με την υπόθεση της προόδου, της ευημερίας και της ανέλιξης των λαών, σε αντιδιαστολή με τον πόλεμο, την τρομοκρατία και τις πολιτικές που οδηγούν χώρες και λαούς σε μεγάλα οικονομικά χάσματα και ανισότητες, με αποτέλεσμα να κλείνει αυτό το παράθυρο προς τον κόσμο, αυτό το δικαίωμα των πολιτών για διακοπές και ξεκούραση.

Με αυτά τα λίγα λόγια αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι ως Κυβέρνηση κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι που ο κάθε πολίτης να μπορεί να ασκεί και να απολαμβάνει και αυτό το δικαίωμα και ιδιαίτερα να μπορεί να επισκέπτεται και να χαίρεται την ίδια του τη χώρα σε όλη της την επικράτεια, χωρίς συρματοπλέγματα και ξένους στρατούς, στα πλαίσια μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, εγκαινιάζω τη 10η Έκθεση ΤΑΞΙΔΙ 2007.