mtcw


Στη παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαΐδη υπογράφηκαν σήμερα πέντε συμβόλαια για κατασκευαστικά έργα και συντηρήσεις συνολικής αξίας περίπου 14 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για τη βελτίωση του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου της Πάφου (Β' Φάση), την κατασκευή αντιδιαβρωτικής θωράκισης για προστασία του παραλιακού δρόμου στην περιοχή Πότιμα στην Πάφο και τρία έργα που αφορούν την περιοδική συντήρηση αυτοκινητοδρόμων.

Μιλώντας κατά την τελετή της υπογραφής ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκτέλεση έργων από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Υπάρχει μια συνεχής ροή έργων. Τα έργα προσφοροδοτούνται πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως στο παρελθόν. Τα έργα προδιαγράφονται για εκτέλεση επίσης πιο γρήγορα. Υπολογίζουμε ότι υπάρχει μια γενικότερη επίσπευση των κατασκευαστικών έργων που μπορεί να ανέρχεται και να υπερβαίνει το 30% του συνολικού χρόνου στον οποίο είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε τα έργα να εκτελούνται στην Κύπρο.

Σε χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών, τη Γενική Εισαγγελία, την Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων λήφθηκε μια σημαντική απόφαση. Όπως ξέρετε, μέχρι τώρα η προσφοροδότηση έργων για κατασκευή γινόταν συνήθως μετά την έκδοση του διατάγματος για απαλλοτρίωση. Ήταν μια διαδικασία που είχε τις ασφαλιστικές της δικλίδες. Αξιολογώντας την κατάσταση και την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επίσπευση έργων λήφθηκε χθες η απόφαση ότι προχωρούμε στην προσφοροδότηση έργων παράλληλα ή και πριν την γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης, ούτε καν τη δημοσίευση του διατάγματος. Πριν τη γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης, κάποια έργα που μπορούν να προσφοροδοτηθούν για κατασκευή θα προσφοροδοτούνται. Η δε κατασκευή των έργων θα αρχίζει είτε αμέσως μετά τη δημοσίευση του διατάγματος απαλλοτρίωσης είτε, αν το διάταγμα απαλλοτρίωσης καθυστερεί, με δημοσίευση διατάγματος επίταξης. Με τη διαδικασία αυτή - και μόνο από αυτή την απόφαση - η επίσπευση των έργων αναμένεται να είναι της τάξεως των 12 μηνών. Αναφερόμαστε σε μεγάλα πολεοδομικά ή οδικά έργα. Θεωρώ λοιπόν ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση.

Ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θέλω να στείλω ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και έντονης δραστηριοποίησης με στόχο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα. Πέρα όμως από τη σημερινή οικονομική συγκυρία η αποφασιστικότητα μας είναι να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση και εκ βάθρων βελτίωση του τρόπου εκτέλεσης δημοσίων έργων ώστε να υπερβαίνει τη γραφειοκρατία και να οδηγεί σε μια πολύ πιο αποτελεσματική εκτέλεση των δημοσίων έργων.

Συνοπτικά θέλω να αναφέρω το εξής: Βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εκτέλεσης ή σε διαδικασία προσφορών, ή αναμένεται να προσφοροδοτηθούν εντός του 2009 έργα - είτε μεγάλα οδικά, είτε εντός αστικών περιοχών, είτε που αφορούν το οδικό δίκτυο της υπαίθρου και μικρά οδικά έργα, είτε έργα προστασίας της παραλίας και κτήρια - ενός συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 580 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα οδικά έργα βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών για κατασκευή έργα αξίας 71 εκ. ευρώ. Αναμένεται δε μέχρι το τέλος του 2009 η ζήτηση προσφορών για έργα συνολικού προϋπολογισμού 73 εκ. ευρώ. Έχουμε επίσης έργα εντός αστικών περιοχών είτε υπό κατασκευή, είτε σε διαδικασία προσφορών, είτε θα ζητηθούν προσφορές εντός του 2009, συνολικής αξίας 117 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο της υπαίθρου - 35 εκ. ευρώ. Για τα μικρά οδικά έργα - 10 εκ. ευρώ, για έργα προστασίας παραλίας - 20 εκ. ευρώ και για κτήρια - συνολικό προϋπολογισμό 258 εκ. ευρώ.


Από τον κατάλογο των έργων που εκτελούνται και άλλων που θα προσφοροδοτηθούν εντός του 2009 θέλω απλώς να επισημάνω κάποια έργα με σημαντικές ημερομηνίες εντός του Απριλίου και εντός του Μαΐου:

· Συνδετικός δρόμος που ενώνει το λιμάνι της Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Μόλις με πληροφόρησε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων ότι αύριο προσφοροδοτείται, δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προσφορά για την πρώτη φάση του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που προϋπολογίζεται γύρω στα 38 εκ. ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας και για τη Λεμεσό και για την Κύπρο όλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που είχε, προσφοροδοτείται στην ώρα του και γι' αυτό θέλω να συγχαρώ τα Δημόσια Έργα.

· Θέλω επίσης να αναφέρω την ολοκλήρωση των έργων στην οδό Θεμιστοκλή Δέρβη. Στις 28 Μαρτίου 2009 ολοκληρώθηκαν τα έργα.
· Αναφέρω επίσης τη ζήτηση προσφορών για το οδικό έργο Λατσιά-Γέρι, ύψους 3.5 εκ. ευρώ.
· Σημειώνω την κατακύρωση προσφορών για την οδό Αγίου Αθανασίου από τον κόμβο μέχρι την οδό Ανοικοδομήσεως.
· Αναφέρω ακόμη τον βόρειο παρακαμπτήριο Πάφου για τον οποίο υπογράφεται σήμερα το συμβόλαιο.
· Σημειώνω επίσης τη Λεωφόρο Κωνστάντιου και Ευριπίδου στο Τραχώνι. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 5 εκ. ευρώ για το οποίο αναμένεται να ζητηθούν προσφορές εντός του Μαΐου.
· Αναφορικά με τον παρακαμπτήριο Καλού Χωριού - Ζωοπηγής υπενθυμίζω πριν δύο μήνες υποσχεθήκαμε στους κοινοτάρχες της περιοχής Καλού Χωριού, Πιτσιλιάς, στην παρουσία και του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα βγαίναμε σε προσφορές για τον παρακαμπτήριο αυτό. Θέλω να ανακοινώσω με μεγάλη ικανοποίηση ότι έχουν ζητηθεί προσφορές για το έργο την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 9 εκ. ευρώ και είναι ουσιαστικό για τη σύντμηση του δρόμου που οδηγεί προς την ορεινή περιοχή Λεμεσού.
· Για το δρόμο Κελλακίου - Εφταγώνιας, ύψους 5,2 εκ. ευρώ, θα ζητήσουμε προσφορές εντός του Μαΐου 2009.
· Για τον δρόμο προς τον διαμετακομιστικό σταθμό της Πόλης Χρυσοχούς, ύψους 2,7 εκ. ευρώ, θα ζητηθούν προσφορές εντός του Απριλίου και πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα.
· Το συμβόλαιο για τα έργα θωράκισης του παραλιακού δρόμου στην περιοχή Πότιμα της Πάφου, ύψους 779 χιλιάδων ευρώ, θα υπογραφεί σήμερα.
· Για τα έργα προστασίας της ακτής του Κάτω Πύργου, ύψους 5,75 εκ. ευρώ, αναμένεται να υποβληθούν προσφορές στα μέσα Μαΐου.
· Για τα έργα προστασίας της παραλίας στη Γεροσκήπου, ύψους 5 εκ. ευρώ, θα ζητηθούν προσφορές το Μάιο του 2009.
· Αναφέρω επίσης ότι για την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων της Λεμεσού, ύψους 0,5 εκ. ευρώ, έγινε κατακύρωση στις 10 Απριλίου
· Για το ακτινοθεραπευτικό - ογκολογικό κέντρο στο Νοσοκομείο Λεμεσού, της τάξης των 22,788 εκ. ευρώ, ζητήθηκαν προσφορές στις 9 Ιανουαρίου και η υποβολή προσφορών λήγει στις 22 Μαΐου.
· Για την ανέγερση του νέου εργαστηρίου Μετεωρολογίας, ύψους 3,733 εκ. ευρώ, ζητούνται προσφορές τον Μάιο του 2009.
· Για την επέκταση του τμήματος αιμοδιάλυσης στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ύψους περίπου 400 χιλιάδων ευρώ, θα ζητηθούν προσφορές το Μάιο.

Εύχομαι να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που περνά η οικονομία του τόπου, ο κατασκευαστικός τομέας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και πιο σύντομα.