mtcw


Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που μου έχει κάμει και να τον διαβεβαιώσω ότι θα δουλέψω ακούραστα για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου για την ευγένεια και την ειλικρίνεια με την οποία, από την πρώτη στιγμή, μου πρόσφερε τη βοήθεια του και έθεσε στη διάθεσή μου την πείρα και τις γνώσεις του. Με την καθοδήγηση και υπό την εποπτεία του, το Υπουργείο παρήξε σημαντικό έργο υλοποιώντας ουσιαστικό μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το έργο αυτό πιστώνεται στον ίδιο ως προσωπικό επίτευγμα αλλά καταγράφεται και ευρύτερα ως αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης κυβερνητικής συνεργασίας. Τώρα που αποχωρεί, τον συνοδεύουν και οι δικές μου ευχές για υγεία και ευτυχία στη προσωπική του ζωή και για νέες επιτυχίες στην επαγγελματική του πορεία.

Παραλαμβάνω το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων με πλήρη επίγνωση της ευθύνης την οποία αναλαμβάνω. Ξέρω ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο με σοβαρότατες αρμοδιότητες. Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί το κυβερνητικό έργο που έχει προγραμματιστεί και να τηρηθούν τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, δεν έχω να αντιτάξω τα προσόντα που κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν απαραίτητα. Δεν υπήρξα ούτε πολιτικό ούτε δημόσιο πρόσωπο, δεν είχα εμπλοκή στην πολιτική ζωή και ουδέποτε συμμετείχα σε κομματικές διαδικασίες.

΄Ομως η έγνοια για τις πολιτικές πραγματικότητες και εξελίξεις, δεν αποτελεί μονοπωλιακό προνόμιο των πολιτικών. Ιδιαίτερα σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. ΄Εχω σαφείς και διαχρονικά συνεπείς πολιτικές θέσεις τόσο σε σχέση με το εθνικό θέμα όσο και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη. ΄Εχω πολιτική φιλοσοφία και ενσυνείδητη στάση ζωής. Και αν χρειάζεται να καταθέσω σήμερα κάποια προσόντα, θα περιοριζόμουν σε αυτά ενός δημοσίου λειτουργού που δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια, που αγάπησε τη δουλειά του και που διαφύλαξε, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος, την εντιμότητα και την ακεραιότητά του.

Αυτά είναι τα εφόδια με τα οποία ξεκινώ για να βαδίσω σε μια πορεία νέα για μένα, οικεία για σας. Και χρειάζομαι την πείρα και τις γνώσεις σας. Μόνο με τη δική σας βοήθεια θα μπορέσω να λειτουργήσω σωστά και αποτελεσματικά γιατί δεν πιστεύω στις μοναχικές πορείες αλλά στη συλλογικότητα. Θέλω να με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας και σας διαβεβαιώ πως θα έχετε το σεβασμό μου και ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι. Εξάλλου αυτό είναι το Υπουργείο σας. Οι Υπουργοί έρχονται και φεύγουν, εσείς είστε οι στυλοβάτες και η ψυχή του.

Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο. Καταθέτω εξαρχής, σαφώς και ξεκάθαρα τη θέση μου. Το γεγονός αυτό δεν καθορίζει, δεν επηρεάζει και δεν συσχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με το πως θα λειτουργήσουμε. Θα δουλέψουμε απερίσπαστοι, αποτελεσματικά και μεθοδικά, για την διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου που απομένει. Μοναδική επιδίωξή μας θα είναι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και αντικειμενικά με ζητούμενο πάντα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Και παρόλο που στο πλαίσιο αυτό δε χωρούν οποιεσδήποτε ατομικές επιδιώξεις, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω μια προσωπική φιλοδοξία μου. Θα ήθελα, όταν θα παραδίδω με τη σειρά μου το Υπουργείο αυτό σε κάποιο άλλο, να αφήνω πίσω μου, όπως άφησα χθες στη Νομική Υπηρεσία, όχι μόνο καλούς συνεργάτες αλλά και καλούς φίλους.