mtcw


Θα ήθελα, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Η κατασκευαστική βιομηχανία έχει αναδειχθεί σε ένα από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θεωρεί τους Κύπριους εργολάβους, συνεργάτες του στην προσπάθεια ανάπτυξης των υποδομών που δημιουργούν τις συνθήκες για μια εύρωστη οικονομία, για κοινωνική ανάπτυξη, για απασχόληση και προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τον κάθε Κύπριο πολίτη.

Η μέχρι σήμερα εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, με τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία και άλλα, που έχουν κατασκευαστεί με επιτυχία στην Κύπρο με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής από κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενός δυναμικού και παραγωγικού κλάδου. Δυστυχώς σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος στην Κύπρο περνά μια δύσκολη περίοδο, καθώς είναι ο κλάδος που πλήγηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το πρόβλημα της ύφεσης και της απώλειας θέσεων εργασίας.

Οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας έχουν δυστυχώς ανατρέψει σοβαρά τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Κράτους και ειδικότερα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως του κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού Υπουργείου με το σημαντικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην οικοδομική βιομηχανία.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων συμμεριζόμενο τις έντονες ανησυχίες σας για τις συνέπειες στον κλάδο, στην οικονομία του τόπου αλλά και στην αύξηση του ρυθμού ανεργίας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων.

Για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, καθίσταται πρώτη προτεραιότητα η εξεύρεση τρόπων υλοποίησης αναπτυξιακών έργων με το λιγότερο δυνατό ή αν είναι δυνατόν καθόλου κόστος για το κράτος.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ήδη διερευνώνται τρόποι ανάπτυξης και υλοποίησης κτηριακών συγκροτημάτων για τη στέγαση Κυβερνητικών Υπηρεσιών που τώρα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, με στόχο την αξιοποίηση κυβερνητικής γης όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τέτοια συγκροτήματα από ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές. Το ίδιο ισχύει για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κυβερνητικών κτηρίων που επίσης σχεδιάζουμε και προωθούμε.

Επίσης το Κράτος βλέπει ιδιαίτερα θετικά την πρωτοβουλία κατασκευαστικών εταιρειών για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές μας χώρες και τόσο το Υπουργείο μου όσο και άλλες Κρατικές Υπηρεσίες είναι υποστηρικτικές στον τομέα αυτό.

Επίσης καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για δραστική σύντμηση των διαδικασιών ανάθεσης έργων του Δημοσίου αλλά και σύντμησης άλλων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και παροχής διευκολύνσεων για τις ιδιωτικές αναπτύξεις όπως εξάλλου πολλές φορές έχει υποδειχθεί από τον Σύνδεσμό σας. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλά γνωστό πως η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην παραχώρηση πρόσθετων πολεοδομικών κινήτρων στην προσπάθεια ώθησης του τομέα των κατασκευών ενώ έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σε συνδυασμό με την αγορά ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο.

Σ’ ό,τι αφορά την υλοποίηση μεγάλων έργων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα (PPP, Public Private Partnership), προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς για την ετοιμασία του απαραιτήτου νομικού και θεσμικού πλαισίου, γεγονός το οποίο θα μας λύσει τα χέρια για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τέτοια έργα. Αναμένεται η ολοκλήρωση του πλαισίου αυτού εντός των επομένων 2-3 εβδομάδων.

Επίσης να τονίσω ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απορρόφηση κονδυλίων από τη ΕΕ για επιλέξιμα έργα. Το Υπουργείο μελετά όλες τις δυνατότητες και πιθανούς τρόπους συγχρηματοδότησης. Αυτήν τη στιγμή ομάδες απ’ όλα τα Τμήματα του Υπουργείου εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την ετοιμασία υποβολής προτάσεων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο Συγχρηματοδότησης 2014-2020 από τα ταμεία της ΕΕ.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναδιάρθρωση του τραπεζιτικού τομέα είναι ιδιαίτερα προβληματική και θα πρέπει να νοηθεί ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα μέτρα που υιοθετούνται μπορεί να ξεφεύγουν από τις πάγιες τακτικές, έχουν όμως στόχο την αναχαίτιση της σοβαρής αυτής οικονομικής κρίσης που πλήττει τον τόπο μας.

Τέλος, θέλω να κλείσω με μια αισιόδοξη νότα. Η κρίση είναι μια πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία και θα πρέπει να δουλέψουμε με πείσμα και μεθοδικότητα, για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα στηριζόμενοι πλέον πάνω σε πιο υγιείς και βιώσιμες αξίες και αρχές σε όλους τους τομείς.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας, ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μας και να είστε σίγουροι ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων βρίσκεται σταθερά στο πλευρό σας, συνεργάτης και συμπαραστάτης σας.

Εύχομαι σε όλους υγεία, ευτυχία, προκοπή, καλύτερες δουλειές το 2014 και μια ευχάριστη αποψινή βραδιά.