mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ως νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων βρίσκομαι εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια του νεοσύστατου Ταχυδρομικού Γραφείου Κοκκινοτριμιθιάς.

Η συνεχής πρόοδος που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια τα Κυπριακά Ταχυδρομεία είναι εμφανής. Η ίδρυση νέων Ταχυδρομικών Γραφείων σε δήμους και κοινότητες όπως στο Τσέρι, στην Πέγεια, στο Κίτι, σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά και σύντομα στον Ύψωνα, αποδεικνύουν ότι το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ανταποκρίνεται στα διαχρονικά αιτήματα περιοχών με αυξανόμενο πληθυσμό και οικονομική ανάπτυξη.

Η κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς, που μετά την εισβολή του 1974 δέχθηκε αρκετούς πρόσφυγες, αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες με ραγδαίους ρυθμούς. Οι κάτοικοι φθάνουν σήμερα σχεδόν τις 4.000 με αυξανόμενο ρυθμό, ενώ ο πληθυσμός με τις γειτνιάζουσες κοινότητες ανέρχεται σε 7.000. Η περιοχή προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης κυρίως με τη βιομηχανική της περιοχή, τα καταστήματα, τις τράπεζες, τα σχολεία ακόμη και τη γεωργία. Η πρόσβαση στην πρωτεύουσα είναι σήμερα πιο εύκολη και γρήγορη με την κατασκευή του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη δυτική περιοχή με τη Λευκωσία.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων από την εποχή του χαλκού σύμφωνα με ευρήματα σε αρχαίους τάφους και φτάνει μέχρι τα απομεινάρια της γραμμής του τρένου και το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Άγγλοι και παραμένει μνημείο τιμής για τους εκατοντάδες που φυλακίστηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το νέο Ταχυδρομικό Γραφείο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα παρέχει στην κοινότητα, αλλά και στη γύρω περιοχή, όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Το κτήριο του Γραφείου αυτού ενοικιάστηκε και μετατράπηκε από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο Ταχυδρομικό Γραφείο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών για τις ενέργειες του κοινοτάρχη κ. Χριστάκη Μελετιέ και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοκκινοτριμιθιάς για την παραχώρηση κρατικής γης για ανέγερση νέου ιδιόκτητου κτηρίου Ταχυδρομικών Υπηρεσιών όταν και εφόσον, βεβαίως, το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και του οποίου η παραχώρηση έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη. Ο Ταχυδρόμος αποτελεί γνώριμη και φιλική μορφή για τον καθένα μας. Η παρουσία του δεν είναι μόνο ανθρώπινη αλλά και τακτικότερη από την παρουσία οποιουδήποτε άλλου δημόσιου φορέα.

Από τη φύση του, το ταχυδρομικό έργο είναι δύσκολο. Η διοίκηση όμως και το προσωπικό του Τμήματος αντιμετωπίζουν τις όποιες δυσκολίες με σωστό προγραμματισμό και ευελιξία. Νέες υπηρεσίες εισάγονται συνεχώς από τα Ταχυδρομεία εν όψει και της φιλελευθεροποίησης της ταχυδρομικής αγοράς το 2013.

Η αλλαγή που επέρχεται αναγκάζει και δίνει ταυτόχρονα μοναδική ευκαιρία για μετεξέλιξη των Κυπριακών Ταχυδρομείων σε ένα σύγχρονο Οργανισμό με διοικητική και οικονομική αυτονομία, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες με την παροχή άλλων υπηρεσιών όπως χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, ηλεκτρονικών υπηρεσιών άλλων κυβερνητικών τμημάτων, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον ανταγωνισμό.

Για τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, η επικείμενη φιλελευθεροποίηση της ταχυδρομικής αγοράς αποτελεί μια πρόκληση, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν επ΄ ωφελεία τους αλλά και επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, προτάσσοντας τα δυνατά τους σημεία, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες, εκμεταλλευόμενα τις νέες ευκαιρίες και αντιμετωπίζοντας με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού τις όποιες προκλήσεις.

Ως πολιτική ηγεσία είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας στην απαιτητική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των Κυπριακών Ταχυδρομείων. Στρατηγικός στόχος για την Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας με υψηλή ποιότητα και ενιαίο τέλος σε όλη την επικράτεια μέσω ενός κατάλληλου οργανωτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, με την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που τροχιοδρομούνται θα αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ταχυδρομείου, καταργώντας στεγανά, γραφειοκρατίες και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Έχω τη διαχρονική πεποίθηση ότι η πραγματική δύναμη κάθε ζωντανού οργανισμού, όπως και των Κυπριακών Ταχυδρομείων, είναι οι άνθρωποι του. Όλοι εσείς που μοχθείτε καθημερινά για να φέρετε σε πέρας το έργο σας. Από τη διεύθυνση μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο του Τμήματος.

Το νέο Ταχυδρομικό Γραφείο Κοκκινοτριμιθιάς που εγκαινιάζουμε σήμερα, αισθάνομαι ότι προβάλλει με επιτυχία τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, εκπέμπει απλότητα και φιλικότητα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την εξέλιξη και την ανάπτυξη που επιτελείται και που είμαι βέβαιος ότι θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο στη βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της κοινότητας Κοκκινοτριμιθιάς.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του Γραφείου. Τον Διευθυντή του Τμήματος κ. Ανδρέα Γρηγορίου και τους λειτουργούς που εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοκκινοτριμιθιάς, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες του κράτους για την πολύτιμη συμβολή τους.