mtcw


Με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια συνεστίαση των προσφύγων Μελαναρκιτών. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Θρησκευτικού Προσφυγικού Σωματείου «Άγιος Πολυχρόνιος» για την πρόσκληση του, η οποία μου δίνει την ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε φίλους, συντοπίτες και ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι την επιθυμία και το όραμα για μια ελεύθερη Καρπασία.

Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό και όμορφο να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε τα ίδια βιώματα και αναμνήσεις, αφού η Μελαναρκά βρίσκεται δίπλα από τη Γιαλούσα.

Οι φωτογραφίες που βρίσκονται στην είσοδο της αίθουσας μας θυμίζουν τα ευλογημένα χώματα της Μελαναρκάς, σε εποχές που ποτέ δεν θα υπάρξουν ωραιότερες, κάνοντας έτσι πιο έντονη την επιθυμία μας για επιστροφή.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι για όλους εμάς τους πρόσφυγες ιδιαίτερα σημαντικές. Μας προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία να κρατήσουμε άσβεστες τις μνήμες από τα αγαπημένα μας χωριά και να διδάξουμε τους νέους μας για την καταγωγή τους.

Είναι επίσης ευκαιρία να τιμήσουμε την γιορτή του Αγίου Πολυχρονίου για την οποία γινόταν μεγάλη πανήγυρη στη Μελαναρκά κάθε 7 του Οκτώβρη, καθώς και να μνημονεύσουμε τους ήρωες της κοινότητας, που έπεσαν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Θα ήθελα να συγχαρώ το προσφυγικό Σωματείο που από το 1995 που έχει λειτουργήσει έχει αποδείξει ότι οι Μελαναρκίτες έχουν βαθιές ρίζες που καμιά κατοχή δεν μπορεί να διαγράψει.

Το παρελθόν και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας σφραγίζει την ιστορία του τόπου μας και δίνει κατεύθυνση και όραμα δημιουργίας σε όλους μας, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Ο ορίζοντας των δραστηριοτήτων όλων μας πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο, την επανένωση της πατρίδας και τη διασφάλιση και επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι προσπάθειες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την πολυπόθητη λύτρωση του νησιού μας, για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, για επανένωση του εδάφους, του λαού και των θεσμών του νησιού, για μία λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση κοινά αποδεκτή, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Βασικά όπλα στον αγώνα μας για δικαίωση είναι οι αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε στη σημερινή σας συνεστίαση και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων βρίσκεται στο πλευρό των προσφυγικών σωματείων και στηρίζει τις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση των στενών δεσμών των κατεχόμενων κοινοτήτων μας.

Συγχαίρω, ταυτόχρονα, το προσφυγικό σας σωματείο για την πρωτοβουλία του να καθιερώσει αυτή τη συνεστίαση, η οποία δίνει την ευκαιρία σε όλους τους εκτοπισμένους Μελαναρκίτες να συναντηθούν, να διασκεδάσουν μαζί και να συσφίξουν, ακόμα περισσότερο, τους δεσμούς που άρρηκτα τους συνδέουν, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της προσφυγιάς.