mtcw


Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση των διοργανωτών για να τελέσω τα εγκαίνια και αυτής της εξειδικευμένης Έκθεσης, η οποία φιλοδοξεί να ενημερώσει και να προβάλει προς το κυπριακό κοινό τις πολλαπλές ευκαιρίες και επιλογές που προσφέρονται για αγορά γης, ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, αλλά και για σκοπούς επένδυσης.

Έχοντας ως δεδομένο τον καταιγισμό μηνυμάτων και πληροφοριών που δέχονται καθημερινά οι πολίτες ως καταναλωτές, οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των Ακινήτων και της γης, επιχειρούν με την Έκθεση αυτή να πετύχουν συγκεκριμένους, εξειδικευμένους στόχους, και να μας μεταφέρουν με τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητά τους, τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές σ’ αυτό το πεδίο, που λίγο ή πολύ ενδιαφέρει όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το θέμα της στέγης, αλλά και γενικότερα των ακινήτων και της γης, είναι από τα σημαντικότερα και πιο ζωτικά για τις ανάγκες των ανθρώπων και διαχρονικά τα ζητήματα αυτά, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος διάφορων πολιτικών ποικίλων αποχρώσεων ή βρέθηκαν στο επίκεντρο την κοινωνικών διεκδικήσεων για μια αξιοπρεπέστερη ζωή, για μεγαλύτερη ή ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά τα σημαντικά αγαθά για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ειδικά για τη χώρα μας, που ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από την μπότα του καταχτητή, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας να στερούνται της κατοικίας και της ιδιοκτησίας τους στα κατεχόμενα εδάφη, το ζήτημα αυτό έχει για μας τη δική του ιδιαίτερη σημασία και η Έκθεση αυτή ακριβώς φανερώνει ταυτόχρονα και την ελπίδα και τη θέληση για επιβίωση και ανάπτυξη, παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες.

Σ’ αυτή την 4η Παγκύπρια Έκθεση Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης, συμμετέχουν εταιρείες όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο δε μεγάλος αριθμός και οι κατηγορίες εκθετών, που έχει προσελκύσει, όπως Εργοληπτικές εταιρείες, Επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, Κτηματομεσίτες, Εκτιμητές ακινήτων, Μελετητές και Σύμβουλοι, Τράπεζες και Χρηματοδοτικοί ή Ασφαλιστικοί οργανισμοί, όλοι αυτοί υποδηλούν το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει και ταυτόχρονα είναι παράγοντας που προδικάζει και την επιτυχία της.

Στον κλάδο αυτό της οικονομίας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια αναπτυξιακή έξαρση, προφανώς και λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νέο αυτό περιβάλλον δημιουργεί μια δυναμική κατάσταση, η οποία όμως θα πρέπει να κρατηθεί μέσα στα πλαίσια της ποιότητας και των ανταγωνιστικών τιμών, γιατί ακριβώς ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης γης αφορά την κατοικία, που είναι αγαθό πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο.

Ως Κυβέρνηση, κατανοούμε και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα στεγαστικών αναγκών, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να αναπροσαρμόζουμε την κοινωνική μας πολιτική και τη συμβολή μας για τη στέγαση των χαμηλά αμοιβομένων, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ή Σχεδίων ή με το διαχωρισμό οικοπέδων και την παραχώρησή τους σε άπορες οικογένειες ή σε νεαρά ζευγάρια που έχουν ανάγκη.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί φίλοι, εγκαινιάζω την Έκθεση αυτή όπου ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί και να αντλήσει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν για αυτόν τον σημαντικό τομέα, τις εξελίξεις και τις προοπτικές όπως διαγράφονται για το 2007.