mtcw


Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συνδέσμου «Φίλοι του Κυπριακού Μουσείου» για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Τέτοιες εκδηλώσεις, αγαπητοί φίλοι, όχι μόνο συμβάλλουν στην απόκτηση μεγαλύτερης επίγνωσης και συναίσθησης της σημασίας των τεκμηρίων του πολιτισμού μας, αλλά και για να αναδείξουμε και να προβάλουμε το ιστορικό μας παρελθόν, ως μέσο για αυτογνωσία και διαπαιδαγώγηση και γενικότερα για τη διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

Είναι με αυτές τις σκέψεις που ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, πέραν του σοβαρού έργου με το οποίο είμαστε επιφορτισμένοι για την ανάπτυξη της υποδομής του τόπου και διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, επικροτούμε και υποστηρίζουμε και τις προσπάθειες εκείνες που ανεβάζουν τον άνθρωπο και του προσφέρουν εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια για να αντιστέκεται σε ο,τιδήποτε τον μειώνει και τον υποβαθμίζει.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η οποία καθιερώθηκε ως θεσμός από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και γιορτάζεται στις 18 Μαΐου σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1977, για φέτος έχει θέμα της τα «Μουσεία και την Παγκόσμια Κληρονομιά». Στόχος και σκοπός της είναι να τονίσει την ατομική, αλλά ιδιαίτερα τη συλλογική ευθύνη, για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς διαμέσου της διεύρυνσης του ρόλου των μουσείων, έτσι ώστε αυτά να γίνουν ενεργά κύτταρα των κοινωνιών για τις οποίες προορίζονται, προβάλλοντας τον πολιτισμό ως μαρτυρία από το παρελθόν για το μέλλον και διαδίδοντας τις κοινωνικές αξίες μέσω του εκπαιδευτικού τους ρόλου.

Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας, τα μνημεία και γενικά τα έργα τέχνης, αποτελούν το αποτύπωμα της πνευματικής παρουσίας και το δυναμισμό του λαού που τα δημιούργησε. Στην κατεχόμενη Κύπρο όμως, όπου η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται από το 1974, η σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο Σύνδεσμος «Φίλοι του Κυπριακού Μουσείου», ο οποίος γνωρίζω ότι επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα των Μουσειακών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της καλλιέργειας των νέων μας, σχετικά με το παρελθόν μας και στην ευαισθητοποίησή τους για την πολιτιστική κληρονομιά μας και την προστασία της, με τη διοργάνωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κλάδου Λευκωσίας όσο και όλα τα μέλη του Συνδέσμου σας, για το έργο που επιτελείτε αλλά και για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε τη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Μουσείων.

Φέτος, έχουμε την χαρά να εντάξουμε στην εκδήλωση που οργανώνεται, την έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων από το Μουσείο Μεσογειακού Πολιτισμού της Στοκχόλμης με τίτλο «Η Σουηδική Αποστολή στην Κύπρο 1927-1931», η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 22 Ιουλίου 2007.

Θέλω επίσης να συγχαρώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο για να τιμήσει την Ημέρα Μουσείων προσέφερε στο κοινό δωρεάν ξεναγήσεις στην εν λόγω έκθεση από αρχαιολογικούς λειτουργούς και οργάνωσε μαζί με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς Συναυλία και σειρά άλλων δραστηριοτήτων με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον πλούτο και την πολιτιστική προσφορά των μουσείων.

Με αυτά τα λίγα λόγια αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επαύξηση των Μουσείων και των εκθεσιακών χώρων στην Κύπρο, όπου χρειάζεται, και ήδη έχει δρομολογηθεί και η ίδρυση νέου Μουσείου στο Δάλι και νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.