mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το παλιό λιμάνι της Λεμεσού. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνω ότι το έργο της ανάπλασης του παλιού λιμανιού ξεκινά. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς την Αρχή Λιμένων γιατί αρχίζει ένα μεγαλεπήβολο έργο ενός προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Λεμεσό, αλλά και για την οικονομία του τόπου, που στη σημερινή συγκυρία αποκτά εξαιρετική σημασία. Το έργο αυτό θα αναδείξει το χώρο του παλιού λιμανιού, θα συνδέσει την Ακτή Ολυμπίων μαζί με τη μαρίνα και το κάστρο και θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο. Θα είναι ένα στολίδι για τη Λεμεσό και την Κύπρο.

Ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης, γίνεται αντιληπτό το τι σημαίνει η έναρξη ενός τέτοιου έργου. Επειδή γίνεται πολύς λόγος για το αν γίνονται ή όχι αναπτυξιακά έργα, για αυτούς που θέλουν να τα βλέπουν, αναπτυξιακά έργα γίνονται και αυτό είναι απτό παράδειγμα του τι σημαίνει αναπτυξιακή πολιτική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Λιμενική Αστυνομία για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε στο να βρεθεί μια λύση για τη μετακίνηση στο νέο λιμάνι. Τόσο η μεσοπρόθεσμη όσο και η μόνιμη λύση που θα δοθεί για τις εγκαταστάσεις της Λιμενικής Αστυνομίας στο νέο λιμάνι θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν τις ανέσεις και τους χώρους που χρειάζεται η Αστυνομία για να επιτελέσει το τόσο σημαντικό έργο που έχει».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων κ. Χρύσης Πρέντζας είπε ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα και οι δυσκολίες και την Τετάρτη, 13 Μαΐου θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Λεμεσού. Οι προσφορές, ανέφερε, θα είναι ευρωπαϊκού επιπέδου γι’ αυτό θα δοθεί περίοδος 45 ημερών. Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το νέο λιμάνι της Λεμεσού και είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Μιλώντας, μετά τη συνάντησή, προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε μια συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο για να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθούμε για τα προγράμματα της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Πρέπει να αναφέρω ότι ο στόχος είναι ένας: ο στρατηγικός στόχος της Αρχής Λιμένων, της οποίας η ευθύνη είναι η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας μας, είναι, σε ό,τι αφορά στη Λεμεσό, να καταστεί το λιμάνι της πόλης το πιο σημαντικό λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η Αρχή Λιμένων βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία. Την επόμενη τριετία θα δούμε την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται γύρω στα 77 εκ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 23 εκ. ευρώ της ανάπλασης του παλιού λιμανιού, τότε μιλάμε για μια συνολική επένδυση που αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρέπει να πούμε ότι μέρος των κονδυλίων αυτών, περίπου 27 εκ. σε ό,τι αφορά υποδομές, θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επενδύσεις των 77 εκ. ευρώ αφορούν υποδομές και εξοπλισμό. Αφορούν στη νέα αίθουσα επιβατών, την εκβάθυνση του λιμανιού στα 16 μέτρα για να μπορεί να δέχεται πλοία νέας γενιάς, την επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα, την αγορά δύο επιπρόσθετων γερανογεφυρών και την αγορά ενός γερανού τελευταίας τεχνολογίας. Με όλες, λοιπόν, αυτές τις υποδομές, η Αρχή Λιμένων θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις ώστε το λιμάνι της Λεμεσού να γίνει αυτό που έχουμε θέσει ως στρατηγικό στόχο.

Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου προς τον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων για τον επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο που προωθούν τα έργα. Τα έργα προωθούνται κατά τρόπο σωστό και έγκαιρο ώστε να υλοποιούνται οι στόχοι που τίθενται.

Στόχος είναι, στο τέλος της τριετίας, να έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά τα έργα ώστε να εισέλθουμε στη νέα εποχή του λιμανιού της Λεμεσού.