mtcw


Στο πλαίσιο του συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος 2022, σήμερα Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022,ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης συναντήθηκαν με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Adina Valean.

Αναφορικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε την Επίτροπο ότι στην Κύπρο έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που ήδη έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Τον Δεκέμβριο του 2021, ένα πρόγραμμα κινήτρων 12 εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκε για την αγορά ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων, την απόσυρση ενεργοβόρων οχημάτων και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ηλεκτροκίνηση φθάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τετραετία και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2022 έχουν επιτευχθεί, αφού οι αγορές και παραγγελίες για ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα και μοτοσυκλέτες έχουν φθάσει τα 1020, αριθμός που αποτελεί το 100% του στόχου που είχε τεθεί.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι προωθούνται και οι υποδομές φόρτισης σε δημόσιους χώρους, αλλά, επίσης, παραχωρούνται και κίνητρα για σημεία φόρτισης σε ιδιωτικές κατοικίες.

Η Επίτροπος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημείωσε ότι η στρατηγική της Κύπρου αποδίδει και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η νομοθετική δέσμη Fit for 55 σε σχέση με τις αερομεταφορές, επηρεάζει δυσμενώς τα νησιώτικα και περιφερειακά κράτη της ΕΕ, σε σχέση με τη συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική Ευρώπη και ότι η Κύπρος με σειρά από εποικοδομητικές προτάσεις, όπως ο μηχανισμός δικαιωμάτων για την προώθηση των βιώσιμων καυσίμων στις αεροπορικές μεταφορές, βοηθά στο να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

Η Επίτροπος ευχαρίστησε την Κύπρο για την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει και αναγνώρισε ότι στον τομέα των αερομεταφορών η Κύπρος με την πρωτοβουλία για τη συνδεσιμότητα που ανέλαβε κατάφερε με τα άλλα περιφερειακά και νησιώτικα κράτη της ΕΕ που επηρεάζονται να αναδείξει τα προβλήματα που αναφύονται για να εξευρεθούν λύσεις. Η Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον μηχανισμό που πρότεινε η Κύπρος.

Τέλος, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι έχουν γίνει μελέτες για προώθηση σιδηροδρομικής γραμμής που να συνδέει τη Λευκωσία με τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, κόστους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόμοια μελέτη έγινε και για τραμ στη Λευκωσία ύψους 360 εκατομμύρια ευρώ. Τα δυο έργα θα βοηθήσουν πολύ στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά δυστυχώς το κόστος κατασκευής τους είναι απαγορευτικό ανέφερε ο κ. Υπουργός. Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι έργα σαν αυτά θα πρέπει να συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι ιδιαίτερα ο σιδηρόδρομος θα απαμβλύνει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» μπορεί να αξιοποιηθεί αφού χρηματοδοτεί υποδομές.

ναφορικά με την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης επεσήμανε στην Ευρωπαία Επίτροπο την ανάγκη ευθυγράμμισης του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ, με το υπό διαμόρφωση διεθνές πλαίσιο σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Ο Υφυπουργός εισηγήθηκε στην Επίτροπο την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα από τις εξωτερικές ναυτιλιακές και εμπορικές σχέσεις της ΕΕ για να εξασφαλισθούν καλύτεροι και ευνοϊκότεροι όροι δραστηριοποίησης των ευρωπαίων πλοιοκτητών και μεταφορέων σε αγορές τρίτων χωρών, ως αντιστάθμισμα των πιέσεων που δέχεται η ναυτιλία, απόρροια της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Επίτροπος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επί της εν λόγω εισήγησης και ο κ. Δημητριάδης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα με την υποβολή σχετικών εισηγήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος εξήρε την Κύπρο και για τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής, συγχαίροντας την Κυπριακή ναυτιλία για τις εξαιρετικές επιδόσεις και για το γεγονός πως μέσα από την Εθνική Στρατηγική SEAchange2030 και την υλοποίηση των διάφορων δράσεων έχουν τεθεί οι βάσεις για να καταστεί ο τομέας πιο αειφόρος και ανταγωνιστικός.

Η Επίτροπος συνεχάρη επίσης την κυπριακή πλευρά για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης μετά από 21 χρόνια και για το γεγονός ότι έχει αγκαλιαστεί από το επιβατικό κοινό.