mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της νέας αίθουσας επιβατών που πρόκειται πολύ σύντομα να κοσμεί το σημαντικότερο και κυριότερο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του νησιού μας, αλλά και ολόκληρη την πόλη της Λεμεσού.

Τα λιμάνια είναι ο συνδετικός κρίκος μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο για την διακίνηση ανθρώπων και την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών. Είναι επίσης πνεύμονες της οικονομίας και κέντρα ζωής για τους λαούς. Και ισχύει τούτο περισσότερο στις περιπτώσεις νησιών όπως η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα του τουρισμού κρουαζιέρας. Η Μεσόγειος είναι τα σύνορα και το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, μια από τις πιο ακμάζουσες περιοχές στον κόσμο, με σημαντική αυξητική τάση στην αγορά της κρουαζιέρας. Ως εκ τούτου υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της κρουαζιέρας για τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα για τα κυπριακά λιμάνια.

Η ένταξη της κρουαζιέρας στο υφιστάμενο τουριστικό προϊόν της Κύπρου είναι δεδομένο ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του τόπου και της οικονομίας της χώρας. Ο τουρισμός ήταν και παραμένει ένας πολύ σημαντικός τομέας για την κυπριακή οικονομία και αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της οικονομικής σταθερότητας αλλά και ανάπτυξης της πατρίδας μας, παρουσιάζοντας σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στο ισοζύγιο πληρωμών, ύψους περίπου 8% βάσει των τελευταίων στοιχείων που υπάρχουν, και συνεπακόλουθα στη συνολική ανάπτυξη του νησιού.

Στόχος της Κυβέρνησής μας και κατ’ επέκταση της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ήταν και παραμένει η καθιέρωση των λιμανιών μας ως κέντρων διακίνησης επιβατών. Συνεπώς, η κατασκευή της νέας αίθουσας επιβατών είναι μία μεγάλη προσπάθεια προς την επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά και στο να διατηρήσουμε την ανταγωνιστική θέση των λιμανιών μας και να είμαστε σε εγρήγορση για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες ανάγκες του τομέα των κρουαζιέρων.

Η ανέγερση της νέας αίθουσας επιβατών μαζί με τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο λιμάνι Λεμεσού για την εξυπηρέτηση της διακίνησης επιβατών, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο που θα μας εξοπλίσει με επάρκεια και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για νέες πορείες του τόπου μας στον τομέα της κρουαζιέρας και της εξυπηρέτησης της επιβατικής κίνησης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόστος της νέας αίθουσας επιβατών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από αποθεματικά της Αρχής και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστεί η υγιής οικονομική κατάσταση του οργανισμού.

Παρά τα προικιά που μας χαρίστηκαν απλόχερα, τόσο σε σχέση με την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του νησιού μας όσο και σε σχέση με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την πλούσια φυσική ομορφιά του τοπίου, έχουμε να ανταγωνιστούμε πολλές περιοχές στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στον τομέα της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, ανάμεσα στα κυριότερα αιτήματα των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας από τα λιμάνια που επιλέγουν ως προορισμό για τα κρουαζιερόπλοιά τους είναι και η ύπαρξη επαρκών υποδομών. Υποδομές οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πλοία τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, που αφορούν στη δημιουργία και διατήρηση του αισθήματος ικανοποίησης των περιηγητών κρουαζιέρας.

Με το αντίκρισμα της ύπαρξης στο λιμάνι Λεμεσού μιας μοντέρνας, σύγχρονης, άνετης, εξυπηρετικής και ασφαλούς νέας αίθουσας επιβατών, αφενός θα αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό άλλων γειτονικών λιμανιών και θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας και αφετέρου θα επιτύχουμε ο επισκέπτης κρουαζιέρας να έχει μια θετική πρώτη εικόνα για τον τόπο με την άφιξή του στο λιμάνι. Θα συμβάλουμε επίσης στο να ενισχύσουμε το αίσθημα ικανοποίησης για τον τόπο μας, για τις υπηρεσίες, την ασφάλεια και όλα όσα μπορεί να παρέχονται στον επισκέπτη κρουαζιέρας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όσους θα ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους από το λιμάνι Λεμεσού.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας που επιλέγουν, είτε πρόκειται να επιλέξουν, να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι Λεμεσού ως αφετηρία ή προορισμό προσέγγισης των δρομολογίων κρουαζιέρας τους με την ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης της νέας αίθουσας επιβατών θα έχουν ένα ακόμα λόγο, και μάλιστα πολύ σημαντικό, που θα ενισχύει αυτή τους την απόφαση και επιλογή.

Καταλήγοντας, θέλω να ευχηθώ όπως με την κατάθεση του θεμέλιου αυτού λίθου ευοδωθούν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες με βάση τα χρονοδιαγράμματα και πρότυπα ποιότητας που έχουν τεθεί, ευχόμενος παράλληλα κάθε επιτυχία στην Αρχή Λιμένων Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και επιδιώξεών της.