mtcw

Είναι με αισθήματα χαράς που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας για να απονείμω σήμερα τα τρία πρώτα Βραβεία και τους επτά επαίνους στους μαθητές της Β’ τάξης των δημόσιων γυμνασίων και ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι πρώτευσαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Φιλοτελικό Διαγωνισμό 2010-2011 με θέμα: «Διάστημα, Πλανήτης Γη και τα Κυπριακά Γραμματόσημα». Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά από την Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Αποδέχθηκα την πρόσκληση με πολλή χαρά γιατί πιστεύω ότι αξίζει να συγχαρούμε τα παιδιά ηλικίας 14 χρόνων τα οποία επέλεξαν να αφιερώσουν μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο για να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να γράψουν για τη σχέση ανάμεσα στο «Διάστημα, τον Πλανήτη μας και τα Κυπριακά Γραμματόσημα». Αυτό και μόνο το γεγονός, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, είναι αξιέπαινο και ενθαρρυντικό για το μέλλον της Κύπρου μας, αφού αποδεικνύει την ευαισθησία σας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την ποιότητα των αναζητήσεών σας.

Η χαρούμενη έκφραση που είναι σήμερα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας, αποκαλύπτει ότι ο Παγκύπριος αυτός Μαθητικός Φιλοτελικός Διαγωνισμός σας πρόσφερε ικανοποίηση και σας ωφέλησε. Σας έδωσε την ευκαιρία, με έναν ευχάριστο τρόπο, και μέσα από την πλούσια θεματολογία των γραμματοσήμων να διερευνήσετε, να ρωτήσετε, να μάθετε και να γράψετε για τις ανησυχίες σας και τις θέσεις σας πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης για τη διάσωση του πλανήτη μας, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις δεκάδες σχετικές παραστάσεις που προβάλλουν τα κυπριακά γραμματόσημα.

Τα γραμματόσημα, παρόλο που είναι τόσο μικρά, παρουσιάζουν πολλά στοιχεία από τον πολιτισμό ενός τόπου, ενός κράτους. Τα γραμματόσημα, όπου και αν ταξιδέψουν, κάνουν γνωστό το νησί μας και τις ιδιαιτερότητες μας ως λαού και πολιτισμού. Με τις καλαίσθητες απεικονίσεις τους και την ομορφιά τους, ελκύουν και μαγεύουν όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης. Αλλά, πέρα από τη μαγεία και την ομορφιά, προβληματίζουν τους ανθρώπους και τους ευαισθητοποιούν πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω σε ζωτικά θέματα του πλανήτη Γη και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η ενημέρωση για το ευρύτερο διαστημικό περιβάλλον.

Είμαι απόλυτα βέβαιη, ότι βρήκατε θαυμάσιες καλλιτεχνικές παραστάσεις πάνω στα κυπριακά γραμματόσημα που μιλούν από μόνες τους, όπως για παράδειγμα, την έκδοση του 1991 «Η Ευρώπη στο διάστημα» που απεικονίζουν την αποστολή των ευρωπαϊκών διαστημόπλοιων Ulysses (Οδυσσέας) και Giotto για μελέτη του Ήλιου και του κομήτη Halley, προς όφελος της προστασίας του πλανήτη μας.

Σίγουρα βρήκατε γραμματόσημα με παραστάσεις που σχετίζονται με τη μετεωρολογία, την κλιματολογία, την αστρολογία και τη γήινη ατμόσφαιρα, οι οποίες παραπέμπουν στη μελέτη των φυσικών φαινομένων, πάντα με στόχο την προστασία του πλανήτη μας και τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και όλων των ζωντανών οργανισμών.

Είμαι βέβαιη ακόμη, ότι βρήκατε πάνω στα κυπριακά γραμματόσημα παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, όπως εκείνες των αστερισμών της Κασσιόπειας και της Ανδρομέδας με τις συγκλονιστικές μυθολογικές αναφορές, στοιχεία τα οποία μιλούν για τη συνδρομή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στην επιστήμη της αστρολογίας και του σύγχρονου πολιτισμού.

Τα θερμά συγχαρητήριά μου απευθύνω στους αρμόδιους συνεργαζόμενους φορείς – το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και την Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία - που επέλεξαν αυτό το συγκεκριμένο θέμα «Διάστημα, Πλανήτης Γη και τα Κυπριακά Γραμματόσημα». Το θέμα αυτό πιστεύω έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση από τους νέους μας, της αδήριτης ανάγκης λήψης αποτελεσματικών μέτρων για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

Τέλος, συγχαίρω θερμά τις Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας αλλά και τους γονείς οι οποίοι ενεθάρρυναν τα παιδιά τους να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Εύχομαι ολόψυχα η σημερινή επιτυχία σας να σας οδηγήσει στην πραγματοποίηση και άλλων πολλών επιτυχιών στη ζωή σας για το καλό το δικό σας και το καλό της Κύπρου μας