mtcwΑγαπητοί μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού,

Θάθελα πρώτα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Σχολείου σας Δήμητρα Μέσσιου που είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει σήμερα το πρωί για να δούμε μαζί ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της οδικής Ασφάλειας.

Δεύτερο θα ήθελα να σας πως ειλικρινά πόσο χαρούμενη είμαι που βρίσκομαι μαζί σας, για πάρα πολλούς λόγους τους οποίους θα αναφέρω στη συνέχεια, αλλά και γιατί είμαι περήφανη που είμαι μια από τις αποφοίτους του Σχολείου σας, που τότε ονομαζόταν Αστική Σχολή Λυκαβητού. Πριν πάρα πολλά χρόνια κυκλοφορούσα στους χώρους αυτούς σαν μαθήτρια, έμαθα πολλά πολύτιμα πράγματα που με βοήθησαν στην πορεία μου. Το σπίτι μου ήταν ένα δρόμο πιο κάτω και περπατούσα θυμάμαι στο σχολείο κάθε πρωί, διασχίζοντας ένα μεγάλο χωράφι που τώρα βέβαια είναι γεμάτο πολυκατοικίες. Είχα μάθει από τους γονείς μου τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που θα δούμε σήμερα και έτσι με εμπιστεύονταν να διασχίζω το δρόμο και να πηγαίνω στο σχολείο μόνη μου. ΄Εχουν έλθει τόσες πολλές αναμνήσεις στο μυαλό μου και είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένη.

Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ωραία αυτή εκδήλωση που έχει θέμα την οδική ασφάλεια. Είναι ένα θέμα που θεωρώ πολύ σημαντικό και που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου μου, γιατί έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή και το μεγάλο αγώνα που διεξάγουμε για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς στην άσφαλτο. Θα διαβάσουμε στη συνέχεια μαζί ένα παραμύθι που έχει τον περίεργο τίτλο «Η οδική ασφάλεια … δεν είναι παραμύθι». Πράγματι! Παρόλο που διαβάζεται σαν παραμύθι, όπως θα δούμε στη συνέχεια η οδική ασφάλεια δεν είναι παραμύθι! Η οδική ασφάλεια, δηλαδή η ασφάλεια μας όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους, είναι μια μεγάλη πραγματικότητα, γιατί εξαρτάται πάνω απ’ όλα από εμάς τους ιδίους. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο προσεκτικοί και πόσο υπεύθυνοι είμαστε.

Η κυκλοφορία στους δρόμους, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων, έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να τηρούνται, για να είμαστε ασφαλείς τόσο εμείς όσο και οι άλλοι που κυκλοφορούν στο δρόμο είτε πεζοί, είτε με ποδήλατο, είτε με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, είτε αυτοκίνητο. Να πούμε κάποια παραδείγματα αυτών των κανόνων για να καταλάβουμε:

Υπάρχουν τα όρια ταχύτητας που πρέπει να τηρούμε, οι ζώνες ασφάλειας που πρέπει να φοράμε μπροστά και πίσω στο αυτοκίνητο, υπάρχουν τα προστατευτικά κράνη, που επίσης πρέπει να φοράμε, παντού και πάντοτε, όταν οδηγούμε μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο. Ακόμη στο κόκκινο φανάρι και στο κόκκινο ανθρωπάκι, τον «Σταμάτη», αλλά και στη πινακίδα «ΣΤΟΠ», σταματάμε.

Οι κανόνες είναι απλοί και εύκολοι, αλλά δεν είναι τυχαίοι. Τους έφτιαξαν ειδικοί επιστήμονες, μετά από πολλά χρόνια μελέτης και εμπειρίας, και με την τήρηση αυτών των κανόνων, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Βρετανία, αλλά και το γειτονικό μας Ισραήλ, έχουν καταφέρει να κάνουν τους δρόμους τους, τους πιο ασφαλισμένους στον κόσμο.

Κι εμείς στη δική μας πατρίδα, την Κύπρο μας, μπορούμε να κάνουμε τους δρόμους μας όσο ασφαλισμένοι είναι σε αυτές τις χώρες και ακόμη περισσότερο! Όλοι μαζί μπορούμε! Εσείς αγαπημένα μου παιδιά, είσαστε η ελπίδα και η επένδυση μας για το μέλλον, που μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερο από το σήμερα. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, καταφέρατε, μαζί με τους δασκάλους και τη Διευθύντρια σας, να κερδίσετε το πρώτο βραβείο για τις καλύτερες πρακτικές κυκλοφοριακής αγωγής. Σας συγχαίρω όλους θερμά.

Μαζί με το βραβείο όμως, κερδίσατε κάτι πολύ πιο σημαντικό! Κερδίσατε τη γνώση αλλά και την ευαισθησία για την Οδική Ασφάλεια, που θα σας συνοδεύουν για πάντα. Σας θεωρούμε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, πολύτιμους συμμάχους μας, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, για να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους της Κύπρου.

Πολύτιμη σύμμαχος μας για πολλά χρόνια, είναι και η Λαϊκή Ασφαλιστική, που επιχορήγησε την έκδοση του παραμυθιού «Η οδική ασφάλεια … δεν είναι παραμύθι», καθώς και πολλές από τις δραστηριότητες του σχεδίου δράσης για την οδική ασφάλεια, του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού. Η Λαϊκή Ασφαλιστική έχει, μέχρι σήμερα, επιχορηγήσει και στηρίξει δεκάδες σημαντικές δραστηριότητες οδικής ασφάλειας, και την συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά.

Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους μαθητές, που είστε οι πρωταγωνιστές όλων των δράσεων οδικής ασφάλειας του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού. Εσείς παιδιά, μας δίνετε το κουράγιο και τη δύναμη να προχωρούμε μπροστά. Χίλια ευχαριστώ για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και για ότι θα κάνετε στο μέλλον.