mtcw

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας στην όμορφη Κυπερούντα, σε αυτό το πολύ ωραίο φεστιβάλ που διοργανώνει η κοινότητα σας.

Μετά από τις δύσκολες και ιδιάζουσες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Φεστιβάλ, το οποίο έχει πλέον καταστεί θεσμός για την τοπική κοινωνία της Κυπερούντας, πραγματοποιείται για ακόμα μια χρονιά, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν γνωρίζοντας τα Φεστιβάλ ως μια μορφή πολιτισμού της Κύπρου.

Εκδηλώσεις σαν και την αποψινή, πέραν της ψυχολογικής ανάτασης που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

Ψηλά στις προτεραιότητες και στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται η εκτέλεση έργων, που δίνουν πνοή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και γενικότερα η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα σας.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο προωθεί διάφορες δράσεις και έργα, με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου στις ορεινές περιοχές, τον περιορισμό της αστυφιλίας και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται τα ακόλουθα:

1.       Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού – Σαϊττά:
Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει συνολικό μήκος περίπου 22,5 χλμ., με εκτιμώμενο κόστος €170 εκ. και ο σχεδιασμός/υλοποίηση του προωθείται κατά φάσεις
ως εξής:

Φάση Α1, Πολεμίδια – Παλώδια, μήκος 3,6 χλμ. (Χ.Θ. 4+835-8+400)
Οι εργασίες άρχισαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020,  έναντι ποσού συμβολαίου €31,1 εκ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2023.
Φάση Α2, Παλώδια – Άλασσα, μήκος 8 χλμ. (Χ.Θ. 8+400-16+400)
Η μελέτη της Φάσης Α2 είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένη και αναμένεται η παράδοσή της μέχρι τέλος του χρόνου. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες για ετοιμασία του σημειώματος έργου, το οποίο θα υποβληθεί περί το τέλος του 2022 για έγκρισή του από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τον Νόμο. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων και ενδέχεται να χρειαστεί και επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίθηκε παλαιότερα. Το κόστος υπολογίζεται σε €77 εκ. περίπου και η προώθηση της φάσης αυτής τοποθετείται περί το 2024 – 25.
Φάση Β, Άλασσα  – Σαϊττάς 10,8 χλμ. (Χ.Θ. 16+400-27+250)
Για τη Φάση Β έχει υποβληθεί η Προκαταρκτική Τελική Μελέτη αλλά ενδέχεται, λόγω του ψηλού κόστους και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, να γίνει επανεξέταση της μελέτης για μείωση του  κόστους και για μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα χρονοδιαγράμματα/διαδικασίες για προώθηση της φάσης αυτής θα καθοριστούν μετά την προώθηση της Φάσης Α2. Το κόστος για τη φάση αυτή όπως σχεδιάστηκε είναι της τάξεως των
€90 εκ.


2.       Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Τροόδους
Προωθούνται τα ακόλουθα εναπομείναντα τμήματα ως εξής:
Τμήμα: Αστρομερίτης – Ευρύχου 11,5 χλμ
Το Έργο λόγω της αρνητικής γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής προωθείται ως «Έργο σημαντικού Δημοσίου Συμφέροντος», κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Έγινε προκήρυξη προσφορών στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και κατακυρώθηκε τον Ιούλιο 2022 έναντι ποσού  €88,6 εκ. Η υπογραφή του Συμβολαίου αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου 2022 και η έναρξη εργασιών τον Νοέμβριο 2022, με διάρκεια 3 χρόνια.    
Τμήμα Δένειας – Αστρομερίτη 19 χλμ.
Έχει ετοιμαστεί η προμελέτη και έχει εξασφαλισθεί η περιβαλλοντική έγκριση. Στη φάση αυτή ετοιμάζεται σημείωμα έργου, το οποίο θα υποβληθεί εντός του Φθινοπώρου στο Υπουργείο Οικονομικών, για έγκριση του έργου βάσει του Νόμου. Μόλις εγκριθεί το έργο θα προωθηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης των κατασκευαστικών σχεδίων για υλοποίηση του. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται πέραν των €100 εκ.
Συντήρηση Οδικού Δικτύου
Την τελευταία τριετία έχουν επιστρωθεί τα πλείστα τμήματα των δρόμων Λεμεσού – Πλατρών, Σαϊττά – Καρβουνά και Καρβουνά – Κυπερούντας. Μέσα στον Ιούλιο του 2022 επιστρώθηκε τμήμα 2,7 χλμ. από την Εκκλησία του Αγ. Αρσενίου στην Κυπερούντα προς τα Χαντριά.
Σημειώνεται ότι το Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού έχει προμηθευτεί με καινούργια εκχιονιστικά μηχανήματα, για γρήγορη ανταπόκριση στις περιπτώσεις βαριάς χιονόπτωσης για τον καθαρισμό των δρόμων.
Βελτιωτικά Έργα
Προωθείται σταδιακά η κατασκευή πεζοδρομίων στον παρακαμπτήριο δρόμο της Κυπερούντας, με βάση ρυμοτομικό σχέδιο του ΤΠΟ. Εντός του Φθινοπώρου του 2022, θα ακολουθήσουν επιπρόσθετα 200 μέτρα, για τα οποία ζητήθηκαν ήδη προσφορές. Επίσης, οικοδομήθηκαν τοιχαράκια μεγάλου μήκους και επενδύθηκαν αυλάκια μεταξύ των κοινοτήτων Καρβουνά και Κυπερούντας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και φέτος.
Νοσοκομείο Κυπερούντας
Έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί η πνευμονολογική κλινική έναντι δαπάνης €5.3 εκ. και στις 12 Ιουλίου 2022 εκδόθηκε το πιστοποιητικό παραλαβής. Ο Εργολάβος προχωρεί στην εκτέλεση επουσιωδών εργασιών και παράλληλα ο ιδιοκτήτης μπορεί να ξεκινήσει την μετακόμιση.
Επίσης, σε τελική φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών. Αναμένεται ο έλεγχος της ΑΗΚ και η παροχή ρεύματος. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παραλαβής του έργου εντός του Σεπτεμβρίου του 2022 έναντι δαπάνης €1.2 εκ.
Βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας στον κόμβο Πολεμιδιών
Το Υπουργείο προτίθεται εντός του 2023 να προωθήσει την εγκατάσταση φώτων τροχαίας στον κόμβο Πολεμιδιών, μετά την θετική αξιολόγηση και την μείωση στον χρόνο αναμονής στον κόμβο Αγίας Φύλας όπου ήδη τοποθετήθηκαν φώτα τροχαίας.
Βελτίωση δρόμου Κυπερούντας -  Δυμών – Ποταμίτισσας 4 χλμ.
Το έργο έχει τύχει θετικής αξιολόγησης από το Υπουργείο Οικονομικών και προωθούνται οι διαδικασίες για επικαιροποίηση των μελετών των υπηρεσιών και των απαλλοτριώσεων, με στόχο την προώθησή του εντός του 2024, έναντι δαπάνης 6,8 εκ.
Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων άρχισε πριν λίγες μέρες τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του «Ελιόμυλου της Παφήταινας» στα Σπήλια, ο οποίος έχει κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
  • Συντήρηση και επισκευή της στέγης
  • Συντήρηση της ξυλείας, συμπεριλαμβανομένων και των κουφωμάτων
  • Συντήρηση της τοιχοποιίας (αρμολόγηση, επιχρίσματα)
  • Καθαρισμό του πατώματος
  • Στεγανομόνωση του αυλακιού στην πίσω όψη
  • Διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.
Το κόστος των εργασιών θα ανέλθει περίπου στις €60.000.

Φίλες και φίλοι,

Επανερχόμενος στα της σημερινής βραδιάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής, χαράς και διασκέδασης για όλους εμάς που βρισκόμαστε στην Κυπερούντα και απολαμβάνουμε την ομορφιά της περιοχής.
Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της αποψινής βραδιάς αλλά και να ευχηθώ σε όλους καλή διασκέδαση!