mtcw


Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τα 121 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας «Ηλιος», που τόσο άδικα και ξαφνικά έφυγαν από τη ζωή μας πριν από έξι χρόνια. Παρά τον χρόνο που παρήλθε, οι μνήμες παραμένουν νωπές και έντονες για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου 2005.

Η συντριβή του αεροσκάφους της «Ήλιος» στην περιοχή του Γραμματικού, βόρεια της Αθήνας, συγκλόνισε την Κύπρο και την Ευρώπη και παρέσυρε στον θάνατο 121 συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχει σπίτι, δεν υπάρχει ίσως Κύπριος που να μην είχε ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γνωστό στο μοιραίο αεροσκάφος.

Αύγουστος 2005, ο μήνας και ο χρόνος της τραγωδίας που πότισε φαρμάκι τους κατοίκους του Δήμου Παραλιμνίου και τους αφαίρεσε το δικαίωμα της χαράς και της ευτυχίας. ΄Εκτοτε, ο κάθε Αύγουστος φέρνει μαζί του τις αναμνήσεις των αδικοχαμένων συγγενών και φίλων και ξύνει τις βαθιές πληγές που δεν πρόλαβαν να επουλωθούν.

Είναι αναπόφευκτο να αισθανόμαστε όλοι ακόμη μεγαλύτερη λύπη αφού στη λίστα με τις τραγωδίες που έπληξαν τον τόπο μας έχει προστεθεί και η τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Ο πόνος που έχει προκαλέσει η τραγωδία σε όλους, αλλά ιδιαίτερα στους συγγενείς των θυμάτων είναι ανείπωτος. ΄Αλλωστε στον χώρο που βρισκόμαστε μπορούν οι άνθρωποι να αντιληφθούν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τον πόνο και την οδύνη για την απώλεια οικείων. Ο Γολγοθάς όμως που βιώνει ο τόπος μας δεν θα ξεπεραστεί με πολεμικές ιαχές και απόλυτες τοποθετήσεις. Μόνο με διάλογο και ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτά δεν είναι αόριστα λόγια αλλά μετουσιώνονται σε πράξη με τη σαφή στήριξη στους θεσμούς του κράτους μας, τους οποίους θα πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν για να αποδώσουν τις ευθύνες όπου αυτές κι αν ανήκουν. Μόνο έτσι θα επέλθει η δικαίωση του δίκαια αγανακτισμένου λαού μας. Η αγανάκτηση όμως δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει τον λαό μας και να καθίσταται πόλος διχασμού, αλλά πρέπει να γίνει πόλος ενότητας και απαίτησης για δικαίωση με το να λειτουργήσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι θεσμοί. Να έχουμε πάντα κατά νου ότι η ύπαρξη μας στηρίζεται στην ύπαρξη του κράτους μας.

Σήμερα, θυμόμαστε και μνημονεύουμε ένα τραγικό συμβάν, τους νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος της «Ήλιος». Μνημονεύουμε ιδιαίτερα τους 12 Παραλιμνίτες που διέμεναν στο Παραλίμνι, των οικογενειών Πυρίλλη, Αντωνίου και Κουτσόφτα και τους 4 που διέμεναν στη Λεμεσό, των οικογενειών Κιτρομηλίδη και Παραχριστοδούλου. Βλέποντας τους συγγενείς, βλέποντας όλους εσάς, και τον πόνο που άφησε τα αποτυπώματα του στα πρόσωπα όλων, ξαναζούμε την τραγωδία που ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο η πολιτεία, όσο και η πολιτική ηγεσία βρέθηκαν κοντά στα γεγονότα και στους συγγενείς των θυμάτων για να βοηθήσουν, στον βαθμό του εφικτού. Σημειώνω ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, λόγω διαδικασιών, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Ο δρόμος μπορεί να ήταν μακρύς, αλλά είμαι σίγουρος ότι η δικαστική αυτή διαδικασία θα φτάσει στο τέλος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί τόσο άδικα.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, λόγω αρμοδιότητας αλλά και λόγω αυξημένης ευαισθησίας προσδίδει τεράστια σημασία στον τομέα ασφάλειας των μεταφορών και ιδιαίτερα των αερομεταφορών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης των αερομεταφορών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει αποδώσει καρπούς και σήμερα η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως. Ο εν λόγω τομέας είναι στελεχωμένος με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό και ικανοποιεί πλήρως όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΑSA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Επίσης, το προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων συμμετέχει ενεργά σε ελέγχους που κάνει η EASA σε διάφορους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, συντηρώντας έτσι την εμπειρογνωμοσύνη του.

Παρόλο που δεν υπάρχει το απόλυτο στην ασφάλεια των αερομεταφορών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται κάθε τι το ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε η δυνατότητα επανάληψης της αλυσίδας γεγονότων που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα της «Ήλιος» να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ως Κυβέρνηση δηλώνουμε το συνεχές ενδιαφέρον για την υπόθεση και ταυτόχρονα την αμέριστη στήριξή μας στην απόδοση δικαιοσύνης.