mtcw


Αγαπητέ Υπουργέ Εσωτερικών,
Αγαπητοί βουλευτές,
Πανιερώτατε,
Αγαπητοί Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου,
Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια ενός ακόμη Έργου που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα, τελούμε τα εγκαίνια της βελτίωσης του τελευταίου εναπομείναντος μέρους της Λεωφόρου 1ης Απριλίου καθώς και μέρους της οδού Ασκληπιού και της οδού Σταδίου, ενός σημαντικού Έργου τόσο για το Δήμο Παραλιμνίου όσο και για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Η Λεωφόρος 1ης Απριλίου και η οδός Σταδίου, αποτελούν πρόνοια της Δήλωσης Πολιτικής Παραλιμνίου ως μέρος του δικτύου των βασικών δρόμων δευτερευούσης σημασίας. Οι δρόμοι αυτοί παραλαμβάνουν μεγάλο όγκο κυκλοφορίας, καθώς η μεν Λεωφόρος 1ης Απριλίου αποτελεί επέκταση του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Πρωταρά που μέσω της η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται στην κεντρική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου, στο Δήμο Δερύνειας κλπ., ενώ η οδός Σταδίου αποτελεί τη σύνδεση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις «Τάσος Μάρκου». Οι εργασίες είχαν αφετηρία τον κυκλικό κόμβο «Ανεμόμυλος» και τέρμα 200 μέτρα μετά τη διασταύρωση της Λεωφόρου 1ης Απριλίου με τις οδούς Ασκληπιού και Σταδίου. Το συνολικό μήκος των δρόμων που βελτιώθηκαν ανέρχεται σε 1 χλμ. περίπου, συμπεριλαμβάνοντας και τμήματα των οδών Ασκληπιού και Σταδίου, όπως έχει ήδη προαναφερθεί.

Το Έργο εκτελέστηκε εργολαβικά από την Εταιρεία Αδελφοί Κάτσιου (Στυλιώτες) Λτδ ύστερα από προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, με ποσό Συμβολαίου της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκαν πλήρως το Σεπτέμβριο 2020.

Η Λεωφόρος διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, νησίδες πρασίνου και λεκάνες δέντρων, παρόδιους χώρους στάθμευσης, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων.

Το Έργο βελτιώνει επίσης σημαντικά τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου καθότι ενώνει, με ποδηλατόδρομο, την περιοχή του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας με τη Δερύνεια και τη Σωτήρα.

Στο πλαίσιο του Έργου κατασκευάστηκαν 2 κυκλικοί κόμβοι και εγκαταστάθηκαν φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου Πέλικαν (Pelican) σε επτά σημεία τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας του δρόμου για όλους τους χρήστες. Ειδικά η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Λεωφόρου 1ης Απριλίου με τις οδούς Σταδίου και Ασκληπιού αναμένεται να συμβάλει στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που ήταν συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη διασταύρωση. Επίσης υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, έγινε τοποθέτηση κεντρικού συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων και εγκατάσταση οδικού φωτισμού.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του τόπου μας και γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών. Το κύριο οδικό δίκτυο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και το Κράτος στη φάση αυτή προωθεί την υλοποίηση πολεοδομικών έργων στα όρια των Δήμων και Κοινοτήτων που θα αναβαθμίσουν και θα εξωραΐσουν την περιοχή. Τα Έργα αυτά επίσης θα συμβάλουν στην ασφαλή διακίνηση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, στη σωστή κυκλοφοριακή διαχείριση, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και γενικά θα συμβάλουν στη βιώσιμη κινητικότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μπαίνουν σε πορεία υλοποίησης πολύ σημαντικά και πολυαναμενόμενα από τις τοπικές κοινωνίες Έργα τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένα από αυτά τα Έργα αφορούν στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη, που στην προέκταση της μελλοντικά θα συναντά τη γνωστή Λεωφόρο Κέννεντυ του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου. Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η 9η Απριλίου 2021. Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται επίσης προσεχώς η προκήρυξη του διαγωνισμού του Έργου βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα με προϋπολογισμό της τάξης των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να επισημάνω ότι, σήμερα υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Το Μνημόνιο αφορά στην αναβάθμιση και διαχείριση των υποδομών δημόσιων μεταφορών και συγκεκριμένα των στάσεων και στεγάστρων και το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί το Υπουργείο για επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας, ιδιαίτερα στις αστικές και τουριστικές περιοχές.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του Έργου αυτού. Μεταξύ άλλων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών για την όλη μεταξύ μας συνεργασία, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, την Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών που μελέτησε το ρυθμιστικό σχέδιο αλλά κυρίως το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε τον συντονισμό της Μελέτης, την ετοιμασία των εγγράφων προκήρυξης του Διαγωνισμού και στη συνέχεια τη διαχείριση της Σύμβασης και την επίβλεψη του Έργου κατά την εκτέλεση του. Επίσης θερμά συγχαρητήρια εκφράζω προς την Εργοληπτική Εταιρεία Αδελφοί Κάτσιου (Στυλιώτες) Λτδ και τους συνεργάτες της που κατασκεύασαν το ποιοτικό αυτό Έργο και κατόρθωσαν να το παραδώσουν έγκαιρα, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας και τις διάφορες τροποποιήσεις και αλλαγές που προέκυψαν μετά την κατακύρωση της Σύμβασης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου για την άψογη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, καθώς επίσης προς τους άμεσα επηρεαζόμενους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής για την κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Για να κατανοήσουμε την μεγάλη αλλαγή και βελτίωση που επήλθε στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου, σας καλώ να παρακολουθήσετε το φιλμάκι το οποίο προβάλλεται μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τόσο του Υπουργείου όσο και των δικών μου, όπου απεικονίζεται το πως ήταν προηγουμένως σε σχέση με τον πως είναι σήμερα. Μέσα από το φιλμάκι μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τον τρόπο με τον οποίο έχει αναβαθμιστεί όχι μόνο η Λεωφόρος 1ης Απριλίου αλλά και η ευρύτερη περιοχή.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να αναφερθώ και στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η οποία βάσει απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στο πλαίσιο ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για την παγκόσμια αυτή ημέρα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θα συμμετάσχει και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία “Light It Up Blue” και θα φωταγωγήσει σε χρώμα μπλε τα Κάστρα Πάφου και Λάρνακας καθώς επίσης το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

Σας ευχαριστώ. 20210402karousosstasisleoforionparalimni(1).jpeg