mtcw


Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας σ’ αυτή την 32η Πορεία Χριστοδούλας, και δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται διαφορετικά όταν βλέπει να εκδηλώνονται τα φιλάνθρωπα αισθήματα και η αγάπη του Κύπριου πολίτη προς τον πάσχοντα καρκινοπαθή συνάνθρωπό του, όταν βλέπει να κορυφώνεται η κοινωνική αλληλεγγύη, αξία που πραγματικά αναβαπτίζει, εξυψώνει και ζωοδοτεί την κοινωνία μας.

Είμαι μαζί σας αγαπητοί φίλοι, και ως εκπρόσωπος της Επίσημης πολιτείας και ως άνθρωπος, γιατί ακριβώς εσείς οι πεζοπόροι του σήμερα, είστε οι πεζοπόροι που γυρίζουν την πλάτη στους μοναχικούς και ιδιοτελείς αγώνες. Είστε οι πεζοπόροι που με τον δικό σας τρόπο αντιστέκεστε στον ατομικισμό που μαστίζει την κοινωνία μας, είστε άνθρωποι, που μέσα από τον δικό σας πόνο, των φίλων ή συγγενών σας, βλέπετε την ανάγκη να κρατηθεί αναμμένη η φλόγα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η καταπράυνση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Στην εποχή μας, αγαπητοί φίλοι, είναι μεγάλη η όποια συνεισφορά που εξυψώνει τον άνθρωπο. Είναι μεγάλη η όποια συμβολή στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης, ιδιαίτερα στις λεγόμενες προηγμένες κοινωνίες, που τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, που τα θυσιάζουν όλα στον βωμό του κέρδους και που αφήνουν τον άνθρωπο και τα προβλήματά του έρμαιο στο δικό του Γολγοθά.

Αυτή η 32η Πορεία Χριστοδούλας, όχι μόνον σηματοδοτεί την αναμμένη ελπίδα για τους συνανθρώπους μας, αλλά στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα, για την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω των ιατρικών, νοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, που προσφέρονται προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας μέσα από τα πολλαπλά κρατικά ή άλλα προγράμματα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, αγαπητοί φίλοι ότι, ως Κυβέρνηση, έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας αυτά τα ζητήματα και ανάγκες των συνανθρώπων μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ποικιλόμορφα αυτή την πάλη για τη ζωή, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει πάνω στη γη.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που αναλαμβάνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος επιτελεί ένα αξιόλογο έργο, που αγκαλιάζεται και εκτιμάται από το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ταυτόχρονα, αγαπητοί φίλοι, ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε, να προσφέρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία εφόδια και μέσα για την καταπολέμηση και θεραπεία του καρκίνου, που σήμερα, δυστυχώς, είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού σε πολλές χώρες του κόσμου, μη εξαιρουμένης και της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ενεργά όλες τις εξελίξεις που σημειώνει η διεθνείς ιατρική επιστήμη σ' αυτό τον τομέα, με στόχο να δώσουμε στους πάσχοντες συνανθρώπους μας ό,τι καλύτερο μπορούμε, ό,τι νέο και ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει η διεθνής εμπειρία και πρακτική.

Με τις σκέψεις αυτές και με τη βεβαιότητα ότι οι συμπολίτες και συμπατριώτες μας θα έρθουν αρωγοί και θα ενισχύσουν, με τη μικρή ή μεγάλη εισφορά τους, το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, συγχαίρω όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή πορεία.

Ιδιαίτερα συγχαίρω τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Επαρχιακή του Επιτροπή στη Λάρνακα, το Τηλεοπτικό Κανάλι ΣΙΓΜΑ και την Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, που είναι συνδιοργανωτές, τους χορηγούς Τράπεζα Κύπρου, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Louis Cruise Lines, την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, αλλά και τις Δημοτικές Αρχές που στηρίζουν την Πορεία.

Συγχαίρω επίσης, τους μαθητές και τους φοιτητές και γενικά όλους τους αφανείς εθελοντές, που με ζέση και ενθουσιασμό, με διάφορους τρόπους, συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των σκοπών και των στόχων και αυτής της 32ης Πορείας Χριστοδούλας.