mtcw


Αγαπητές φίλες,

Θα ήθελα πρώτα-πρώτα να συγχαρώ τον ΟΓΕΕ Λεμεσού για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση και να φέρει δύο διακεκριμένες επιστήμονες που θα μιλήσουν με θέμα «Κτίζω με Αυτοπεποίθηση την Εικόνα μου». Το θέμα είναι πολύ σημαντικό γιατί, κυρίως στη σημερινή κοινωνία, η εικόνα που εκπέμπει μια επιχειρηματίας, μια πολιτικός, μια επιστήμονας ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματίας του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα και το πώς αξιολογείται ευρύτερα από την κοινωνία είναι τεράστιας σημασίας για την προώθηση των γυναικών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στις θέσεις λήψεως αποφάσεων όπου παγκόσμια η γυναίκα βρίσκεται πολύ χαμηλά στα ποσοστά συμμετοχής της.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον ΟΓΕΕ Λεμεσού για την πρόσκληση του να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση και να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου εμπειρίες και την δική μου πορεία πέρα από τη γυάλινη οροφή, προς την ανέλιξη.

Λόγω του περιορισμένου του χρόνου που έχω στη διάθεση μου θα ήθελα επιγραμματικά να αφήσω τα δικά μου μηνύματα για το ποια θεωρώ τα σημαντικότερα συστατικά για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία που θα παρέχει τη δυνατότητα για να ανέβει μια γυναίκα ψηλά στον επαγγελματικό, οικονομικό, πολιτικό και άλλους τομείς. Πρόκειται για δέκα συστατικά που έχω προσωπικά βιώσει και χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της δικής μου πορείας και κατά την άποψη μου αποτελούν τα αναγκαία υλικά για την ανάδειξη ενός επαγγελματία, πολιτικού ή επιχειρηματία.

Το πρώτο συστατικό είναι η εκπαίδευση, που κατά την άποψη μου αποτελεί το σημαντικότερο υπόβαθρο και θεμέλιο για μια επιτυχημένη καριέρα. Από την παιδική μου ηλικία οι γονείς μου μου τόνιζαν πάντοτε την σημασία της μόρφωσης και της εκπαίδευσης και είχε εμπεδωθεί στον χαρακτήρα και τον ψυχισμό μου η ανάγκη για μια συνεχή απόκτηση γνώσεων μέσα από τη συνεχή μάθηση. Σε συνδυασμό με αυτό είναι και η προσπάθεια για αρίστευση και ανάδειξη όλων των ταλέντων και χαρισμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τρόπο που να αποκτάται προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση.

Το δεύτερο συστατικό είναι η αγάπη, ο ενθουσιασμός, το πάθος και η αφοσίωση στη δουλειά που κάνεις. Αν θεωρείς τη δουλειά πάρεργο ή απλώς ένα βιοποριστικό μέσο, σίγουρα οι πιθανότητες ανάδειξης είναι περιορισμένες. Η ανέλιξη απαιτεί σκληρή δουλειά, θυσίες και πολλές υπερβάσεις που πολλές φορές έχουν κόστος, ιδιαίτερα για την οικογένεια.

Είναι εκεί που η γυναίκα θα πρέπει να βρίσκει εκείνες τις ισορροπίες που θα της επιτρέπουν να διαδραματίζει σωστά όλους τους ρόλους που της ανατίθενται, το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της επαγγελματία. Σε χώρες όπως η Κύπρος όπου οι υποδομές για στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας είναι ακόμα περιορισμένες η προσπάθεια αυτή για να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες είναι πολύ δύσκολη. Ο ρόλος και η στήριξη της οικογένειας αποτελεί το τρίτο απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας. Για μένα προσωπικά ήταν ευλογία το γεγονός ότι είχα πάντοτε όχι μόνο τη στήριξη αλλά και την προώθηση της οικογένειας μου για να προχωρήσω στην καριέρα μου και να ανέβω ακόμα πιο ψηλά. Οι γονείς αλλά κυρίως ο σύζυγος μου ήταν πάντα στο πλάι μου και με ενέπνεαν, μου έδιναν δύναμη και αισθάνονταν περήφανοι για τις όποιες επιτυχίες μου.

Το τέταρτο συστατικό είναι η ακεραιότητα χαρακτήρα, η τήρηση αρχών και αξιών ως πεποίθηση αλλά και ως πράξη στην καθημερινή ζωή. Η ακεραιότητα είναι αυτή που συγκροτεί την προσωπικότητα μας και μας δημιουργεί το αίσθημα της ικανοποίησης. Τα πιστεύω και τα ιδανικά μας γίνονται πράξη και συμβαδίζουν με τη συμπεριφορά μας. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό συστατικό γιατί κατά την άποψη μου έχει αποτέλεσμα την γενική εκτίμηση και όχι απλώς μια καλή εικόνα, που μπορεί να είναι και πρόσκαιρη. Η ακεραιότητα κτίζει γερά τα θεμέλια της αξιοπιστίας που είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση, κυρίως στην επαγγελματική σχέση.

Το πέμπτο συστατικό είναι η δημιουργία ενός καλού κλίματος στον εργασιακό χώρο με τους συνεργάτες σου. Το καλό κλίμα και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο παράγοντα που συμβάλλει στην επιτυχία και στην βελτιστοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων. Αντίθετα, η ύπαρξη ρήξεων και συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον δηλητηριάζει τις σχέσεις και δημιουργεί προσκόμματα και πολλές φορές αξεπέραστα εμπόδια που οδηγούν στην αποτυχία. Μια συναινετική συμπεριφορά και ένας μη συγκρουσιακός χαρακτήρας είναι απαραίτητο στοιχείο κατά την άποψη μου στην επιτυχία. Όμως ταυτόχρονα, θα πρέπει να είσαι έτοιμη να υπερασπιστείς τις θέσεις και τις αρχές σου με επιχειρήματα και πειθώ, όχι με συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Το έκτο συστατικό είναι να παραμένεις άνθρωπος και να μη χάνεις ποτέ την επαφή σου με τον κόσμο, αφουκραζόμενη τις ανησυχίες του και προσπαθώντας να είσαι κοντά του και να προωθείς λύσεις σε αυτά που τον προβληματίζουν. Αυτό είναι ένα έμφυτο στοιχείο του χαρακτήρα του ανθρώπου, να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και να επιδιώκει την επικοινωνία. Όμως είναι πολύ σημαντικό στις επαφές μας με τον κόσμο αλλά και με τους συνεργάτες μας να ακούμε τι έχουν να μας πουν και όχι απλώς να λέμε αυτό που αποτελεί τη δική μας θέση. Μέσα από ένα διάλογο όπου ακούμε τον συνομιλητή μας μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.

Το έβδομο συστατικό είναι ακριβώς η προσπάθεια να βρίσκεις λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και όχι να τα κρύβεις ή να τα βάζεις κάτω από το τραπέζι. Τα προβλήματα αν δεν επιλυθούν θα βγουν ξανά στην επιφάνεια και θα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα.

Η επίλυση προβλημάτων δείχνει και την αποτελεσματικότητα ενός ατόμου, που αποτελεί το όγδοο συστατικό στοιχείο της επιτυχίας. Η αποτελεσματικότητα επίσης επιτυγχάνεται και με την μεθοδικότητα, την οργανωτικότητα και την ικανότητα να θέτεις και να διαχειρίζεσαι τις προτεραιότητες αλλά και τον χρόνο. Ιδιαίτερα για το τελευταίο δηλαδή τις προτεραιότητες θεωρώ πολύ σημαντική ικανότητα να έχεις τη δυνατότητα να ταξινομείς ανά πάσα στιγμή τις προτεραιότητες σου με βάση το πόσο σημαντικές και επείγουσες είναι και να τις αλλάζεις επίσης ανά πάσα στιγμή, αν αλλάζουν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις. Στην όλη καριέρα μου απέδιδα πάντοτε ιδιαίτερη σημασία στην ικανότητα αυτή και εξάσκησα τον εαυτό μου για συνεχή βελτίωση της.

Πρέπει να καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθεια να κατανικούμε το άγχος γιατί η έλλειψη ή ο περιορισμός του άγχους αποτελεί κατά την άποψη μου το ένατο συστατικό επιτυχίας. Άτομα που έχουν έκδηλο άγχος το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να το ελέγξουν, υστερούν σε θέματα αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Τέλος άφησα σαν δέκατο συστατικό μια σειρά από αρετές και ιδιότητες του χαρακτήρα που συμβάλλουν είτε από μόνες τους είτε συνολικά στην επιτυχία. Αυτές είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να τις διεκπεραιώνεις, η ευελιξία, η διορατικότητα, η ενόραση, η διαίσθηση και η δικαιοσύνη.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η γυναίκα θα πρέπει πάντα να παραμένει γυναίκα και στην εμφάνιση και στην συμπεριφορά της. Θα πρέπει να διατηρεί τη λεπτότητα, τη φινέτσα, την καλαισθησία και την ευαισθησία της, να προσέχει τον εαυτό της και να εκπέμπει αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Με αυτά τα λίγα λόγια ελπίζω να σας έδωσα κάποια στοιχεία που θα αξιολογήσετε χρήσιμα και για τη δική σας πορεία. Είναι όλα απόρροια δικών μου εμπειριών και βιωμάτων που με βοήθησαν πραγματικά στην όλη μου σταδιοδρομία. Γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε το καλύτερο, να βλέπουμε τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες και πώς έχουν καταφέρει γυναίκες να ανέλθουν ψηλά σε θέσεις και αξιώματα και να σπάσουν την γυάλινη οροφή. Η εκπαίδευση μου και αργότερα η θητεία μου ως πρέσβης στην Σκανδιναβία με βοήθησαν να κατανοήσω τα συστήματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες και τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες της Σκανδιναβίας σήμερα βρίσκονται στην κορυφή όσο αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων. Στον τομέα αυτό έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλή προσπάθεια να καταβάλουμε γενικά σαν κοινωνία μέχρι να φθάσουμε τα επίπεδα των άλλων εταίρων μας στην ΕΕ. Εκδηλώσεις όμως σαν τη σημερινή συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και υποβοηθούν τη γυναίκα της Κύπρου να αποκτήσει εκείνα τα εφόδια για την επαγγελματική της ανέλιξη.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση σας και στην κάθε μια προσωπικά στον δικό σας δρόμο προς την επιτυχία.