mtcwΈνα παλιό, αλλά πολύ εύστοχο σύνθημα διαφωτιστικής εκστρατείας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων έλεγε, «Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας». Αρκετά αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχιζε την εφαρμογή του 3ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο 2001-2010, με το σύνθημα «Road Safety. A shared responsibility”. H Οδική Ασφάλεια είναι πραγματικά ευθύνη όλων μας. Πρώτιστα της Κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της.

Η συμβολή του δημοσιογραφικού κόσμου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γενικότερα, στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, είναι καθοριστική. Οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν ουσιαστικά, με τα Έντυπα ή τα Οπτικοακουστικά Μέσα, στη διαμόρφωση αντιλήψεων και ορθών νοοτροπιών και συμπεριφορών για διάφορα κοινωνικά φαινόμενα. Με τον ίδιο τρόπο έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανατροπή λανθασμένων νοοτροπιών και συμπεριφορών, ιδιαίτερα όταν ένεκα των συμπεριφορών αυτών χάνονται αναίτια ζωές συνανθρώπων μας.

Για τους λόγους αυτούς, η συστράτευση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, στις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των οδικών συγκρούσεων, είναι απόλυτα αναγκαία. Αναγνωρίζοντας πλήρως την αναγκαιότητα αυτή, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, πολύ αγαπητός φίλος Ανδρέας Καννάουρος, πρότεινε, πριν 6 χρόνια, στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, την προκήρυξη του πρώτου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για την Οδική Ασφάλεια. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας υιοθέτησε και αγκάλιασε ζεστά την πρόταση του Ανδρέα Καννάουρου και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανέλαβε την αθλοθέτηση του διαγωνισμού, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στην τελετή απονομής των βραβείων για τον τέταρτο Δημοσιογραφικό Διαγωνισμό Οδικής Ασφάλειας. Η ιδέα του αγαπητού Ανδρέα Καννάουρου, έχει πια ριζώσει βαθειά και έχει καταστεί μόνιμος ετήσιος θεσμός.

Το 2005 που προκηρύχθηκε ο πρώτος Δημοσιογραφικός Διαγωνισμός Οδικής Ασφάλειας, καταγράφηκαν στην Κύπρο 102 νεκροί σε οδικές συγκρούσεις. Στο τέλος του 2010, που ολοκληρώθηκε ο τέταρτος Δημοσιογραφικός Διαγωνισμός Οδικής Ασφάλειας, καταγράφηκαν 60 νεκροί. Όλοι μαζί, κρατικές υπηρεσίες, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί οργανισμοί, κοινωνικοί φορείς, αλλά και οι ανθρώποι των ΜΜΕ, ενωμένοι σε μια μεγάλη συμμαχία, καταφέραμε να σώσουμε τουλάχιστον 122 ζωές, μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια.

Όμως, όπως είπε στις 11 Μαΐου 2011, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στην τελετή κήρυξης της έναρξης της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020, κάθε απώλεια ζωής ή αρτιμέλειας στην άσφαλτο, είναι άδικη και απαράδεκτη. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να κάνουμε τους δρόμους της πατρίδας μας πραγματικά ασφαλείς, είναι μακρύς και δύσκολος. Είμαι σίγουρη όμως ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο όραμα πραγματικότητα και για τον τόπο μας.

Ευχαριστώ θερμά το φίλτατο Ανδρέα Καννάουρο, για όλα όσα προσέφερε για την καθιέρωση του πολύτιμου αυτού θεσμού. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά τον νυν Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών και αγαπητό φίλο Αντώνη Μακρίδη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Πέτρο Ζαχαριάδη, τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ανδρέα Πετρίδη και το Διευθυντή της Αρχής Νεόφυτο Επαμεινώνδα, καθώς και τους λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομίας και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τη δική τους, επίσης καθοριστική, συμβολή στην καθιέρωση του θεσμού. Ευχαριστώ, τέλος, όλους τους δημοσιογράφους, λειτουργούς, παραγωγούς και συνεργάτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με δουλειά τους για την οδική ασφάλεια, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ που τους στήριξαν σε αυτό το έργο τους. Σας θεωρούμε όλους, πολύτιμους συμμάχους μας.