mtcw


Φίλες και Φίλοι Εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας καλωσορίζω στην Πράσινη Βίβλο των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ενίσχυση του τομέα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα της κυβέρνησης Χριστόφια. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε όλους τους Κυπρίους πολίτες αυτό που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που δικαιούται και ο κάθε Κύπριος πολίτης: την επιλογή διακίνησης με ποιοτικές δημόσιες επιβατικές μεταφορές.

Το όραμα και ο πρωταρχικός στόχος για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είναι :

Η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών που να υποστηρίζει τη γρήγορη, ασφαλή, άνετη, περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά προσιτή διακίνηση, ώστε να αποτελέσει:
Ένα κοινωνικό μέτρο ευρείας στήριξης των λαϊκών στρωμάτων
Ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου
Ένα μέτρο με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στην οδική ασφάλεια

Αυτό είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα. Και δεν είναι τυχαίο που δεν επιχειρήθηκε, ή δεν επιχειρήθηκε με επιτυχία στο παρελθόν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία το σημαντικό για τον τόπο εγχείρημα είναι η κοινωνική αποδοχή και στήριξη. Μέσα στα πλαίσια αυτά ο διάλογος με τους πολίτες είναι απαραίτητος για να προβληματιστούμε από κοινού, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, για να μπορέσουμε μαζί να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε στην κυπριακή κοινωνία την επιλογή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Πράσινη Βίβλος αποτελεί ουσιαστικά ανοικτή επιστολή επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη. Όπως συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι πλείστοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, προτού παρθούν σημαντικές αποφάσεις, προτού προχωρήσουν στις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις για μείζονα θέματα, διεξάγεται με τη διαδικασία της Πράσινης Βίβλου μια δημόσια διαβούλευση. Έτσι και εμείς σήμερα επικοινωνούμε με τον τρόπο αυτό με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εγκαινιάζουμε ένα δημόσιο διάλογο, κάνουμε μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Σε όλο τον κόσμο που βιώνει καθημερινά την ταλαιπωρία διακίνησης στο δρόμο μέχρι να φτάσει στον χώρο εργασίας του, στο σπίτι του ή σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής

Έχετε στα χέρια σας το έντυπο αυτής της διαδικασίας της Πράσινης Βίβλου. Στο έντυπο αυτό γίνεται μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος και τίθενται ξεκάθαρα 3 επιλογές:

α) Η πρώτη επιλογή είναι να συνεχιστεί, ή και να επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η ανάπτυξη του οδικού δικτύου μέχρι να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επάρκεια στην αυξανόμενη οχηματική κίνηση εξαιτίας της παρουσίας ολοένα και περισσότερων οχημάτων στους κυπριακούς αυτοκινητόδρομους;
β) Η δεύτερη επιλογή είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να συμφιλιωθούμε με το ότι η συμφόρηση θα συνεχιστεί με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς και πως οι ουρές και οι καθυστερήσεις θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες σαν φυσικό επακόλουθο της κοινωνικής μας ανάπτυξης;
γ) Η τρίτη επιλογή είναι να αναθεωρήσουμε την μέχρι σήμερα πολιτική στον τομέα των μεταφορών δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των οδικών μεταφορών, ιδιωτικών και δημόσιων, που να αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των υποδομών, από όλους τους χρήστες: το ιδιωτικό αυτοκίνητο, τον επιβάτη του λεωφορείου, τον πεζό, τον ποδηλάτη.

Ο δημόσιος διάλογος θα διαρκέσει 10 ημέρες. Από αύριο Παρασκευή 22 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουνίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να το ρίξουν στην κάλπη. Σχετικά έντυπα και κάλπες θα είναι τοποθετημένα σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα Γραφεία των Δήμων και στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων. Επιπρόσθετα υπάρχει δυνατότητα να απαντηθεί ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα www.dimosiesmetafores.com.cy ή να σταλεί ταχυδρομικώς στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων χωρίς καμιά επιβάρυνση.

Καλούμε όλο τον κόσμο, όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον δημόσιο αυτό διάλογο. Αφιερώνοντας λιγότερο από 5 λεπτά και απαντώντας σε 5 απλά ερωτήματα. Καλούμε τους πολίτες να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις μεταφορές στην Κύπρο μας, στις πόλεις, στα χωριά μας.

Πιστεύουμε πως η αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών δεν είναι ουτοπικό σύνθημα αλλά εφικτός στόχος. Ο τρόπος που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο η μεταφορά με τα λεωφορεία από και προς τα αεροδρόμια καθώς επίσης και η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία μας δείχνουν τον δρόμο.

Μπορούμε, να αναπτύξουμε τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και στην Κύπρο. Μέσα από μια σειρά από μέτρα, όπως:

o Η σταδιακή ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με νέα και πιο μοντέρνα οχήματα προσβάσιμα για όλους
o αύξηση των δρομολογίων εντός των πόλεων
o εισαγωγή νυχτερινών δρομολογίων για εξυπηρέτηση τουριστών αλλά και Κυπρίων πολιτών
o εισαγωγή περιμετρικών δρομολογίων εντός των πόλεων
o πυκνότητα και συνέπεια στα ωράρια
o τακτική σύνδεση της επαρχίας με τα αστικά κέντρα
o συχνά υπεραστικά δρομολόγια

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή είναι η θέση μας, αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή τη θέση τη θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας των πολιτών. Που είναι και ο τελευταίος, αλλά και ο απόλυτος κριτής.

Σας καλώ να κάνουμε εμείς την αρχή και να καταθέσουμε τις πρώτες απαντήσεις στην κάλπη!