mtcw


Η πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Ηλιακής Ενέργειας Ευρώπης να καθιερώσει τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας του Ήλιου και να τη γιορτάζει με εκδηλώσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ο ήλιος είναι η κινητήρια δύναμη του πλανήτη, όλες οι μορφές ενέργειας αποτελούν μετασχηματισμό αυτής της πρώτης και αρχέγονης πηγής. Μιας πηγής που θα υπάρχει, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, για χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια ακόμα.

Σήμερα η ανθρωπότητα ικανοποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιώντας κύρια την καύση υδρογονανθράκων, είτε κατευθείαν για να κινήσει μηχανές είτε για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Η συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια έχουν από τη μια αυξήσει σε τέτοιο βαθμό τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων και από την άλλη οι συνέπειες από την αύξηση των ρύπων άρχισαν να προβληματίζουν σοβαρά τα κράτη, έτσι ώστε να στραφούν στην αξιοποίηση της ηλιακής και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα πλαίσια αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύει τα κράτη μέλη, τόσο όσο αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όσο και όσον αφορά στην αξιοποίηση της ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη με διάφορα μέτρα και κίνητρα προς επίτευξη των στόχων αυτών.

Πέραν από όσα ανέφερα πιο πάνω, σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων μας, είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η δική μας που δεν έχει ίδιους φυσικούς πόρους, όσον αφορά στους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ενεργειακός βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηρίων και των κατοικιών μας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας με πολύπλευρα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε ατομικό, όσο και συλλογικό επίπεδο.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες, πρωτοπόρος στον χώρο του βιοκλιματισμού, με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας σχεδιάσει κτίρια από τη Μέση Ανατολή ως την Πορτογαλία και από την Κύπρο ως την Ουκρανία. Θεωρεί την αρχιτεκτονική σαν τέχνη και τεχνική ταυτόχρονα και η οποία θα πρέπει να έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και να στοχεύει στην απλότητα. Βρίσκει μια εσωτερική ομορφιά, όταν πετυχαίνεται το αποτέλεσμα με πιο λίγα μέσα. Αυτή η σεμνότητα είναι για τον ίδιο και φιλοσοφία ζωής και αισθητική έκφραση.

Στην έκθεση του, που έχω την τιμή να εγκαινιάζω σήμερα, θα δούμε μια επιλογή έργων, από τα φοιτητικά χρόνια του Αλέξανδρου Τομπάζη ως σήμερα, άλλα κατασκευασμένα και άλλα όχι, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, έργα μεγάλης κλίμακας και υπερτοπικής σημασίας και άλλα προσωπικής μικρότερης κλίμακας.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλώ να περιδιαβούμε τα έργα του εξαιρετικού αυτού δημιουργού και να ανακαλύψουμε τις παραμέτρους που συνθέτουν την αντίληψη του για την αρχιτεκτονική.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού ο κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων.