mtcw


Η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία του Παιδιού προνοεί ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να τυγχάνουν προστασίας από τραυματισμούς. Και όμως, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 1100 παιδιά κάτω των 15 χρόνων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και 100,000 τραυματίζονται. Η προστασία των παιδιών μας από κάθε κίνδυνο, αποτελεί υπέρτατη ευθύνη όλων μας. Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, είτε πρόκειται για οχήματα, είτε για πεζούς, είτε ποδηλατιστές, τα παιδιά είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ευάλωτα.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνά με την Ευρωπαϊκή, αλλά και τη δική μας νομοθεσία, η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα. Ιδιαίτερα όσο αφορά βρέφη και μικρά παιδιά ανάλογα με το ύψος και το βάρος του παιδιού υπάρχουν και τα κατάλληλα συστήματα πρόσδεσης με τις κατάλληλες προδιαγραφές για τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για πρόσδεση τους όταν ταξιδεύουν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά. Όμως, κάποιοι γονείς, δυστυχώς βάζουν καθημερινά τα παιδιά τους σε θανάσιμο κίνδυνο, όταν τα μεταφέρουν με το αυτοκίνητο και δεν φροντίζουν να είναι προσδεδεμένα με ζώνη ασφαλείας.

Αποτελεί μια πραγματικά θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα, να βλέπουμε γονείς ή άλλα ενήλικα άτομα να κάθονται προσδεμένα στα μπροστινά καθίσματα του οχήματος και τα παιδιά που μεταφέρουν στο πίσω κάθισμα να αφήνονται άδετα και εκτεθειμένα σε φοβερούς κινδύνους, εντελώς ανυπεράσπιστα σε περίπτωση μιας οδικής σύγκρουσης.

Ακόμα και αν το όχημα στο οποίο επιβαίνει ένα μη προσδεμένο παιδί εμπλακεί σε ένα ελαφριάς μορφής δυστύχημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές. Η μη πρόσδεση των παιδιών μπορεί να οδηγήσει στην βίαιη σύγκρουση τους είτε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, είτε ακόμα και να τα εκτοξεύσει εκτός του αυτοκινήτου μέσω ενός εκ των παραθύρων, με συνέπεια είτε τον σοβαρό τραυματισμό τους είτε τον θάνατο.

Για το λόγο αυτό και για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, που έχω την τιμή, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη να προεδρεύω, αποφάσισε πριν δύο χρόνια να υιοθετήσει εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για την προσφορά σε όλα τα παιδιά της προδημοτικής τάξης των δημοσίων νηπιαγωγείων ειδικών καθισμάτων ασφάλειας αυτοκινήτου. Πέρυσι δόθηκαν καθίσματα σε 6812 παιδιά.

Πριν λίγους μήνες, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποφάσισε να επαναλάβει αυτή την πολύ πετυχημένη και χρήσιμη προσφορά, επεκτείνοντας την και στα παιδιά της προδημοτικής τάξης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Συνολικά προσφέρθηκαν ήδη, ειδικά καθίσματα ασφαλείας σε 6972 μαθητές των δημοσίων και κοινοτικών νηπιαγωγείων. Σήμερα, παραδίδουμε τα καθίσματα αυτά σε 19 παιδιά της προδημοτικής του Νηπιαγωγείου Kinder Club. Ευχαριστώ θερμά τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και πάνω απ’ όλα τα παιδιά, για τη θερμότατη υποδοχή. Με τα 19 καθίσματα που παραδίδουμε σήμερα, ολοκληρώνεται η παράδοση καθισμάτων σε, συνολικά, 2041 μαθητές ιδιωτικών νηπιαγωγείων, με τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομίας τους οποίους επίσης θερμότατα ευχαριστώ.

Είμαι σίγουρη ότι πέραν από τη δική μας προσφορά, όλοι οι Κύπριοι γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας και θα φροντίσουν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο αυτοκίνητο. Όλοι οι γονείς λέμε και το εννοούμε βέβαια, ότι τα παιδιά μας είναι το παν για μας. Καιρός να το αποδείξουμε με συνέπεια στην πράξη. Το σύνθημα της Δεκαετίας για την Οδική Ασφάλειας είναι «Μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές». Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να σώσουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.