mtcw


Παρασκευή, 11/7/2008
Απαντήσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τον Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς το πρόσωπό σας και προς την Κυβέρνηση για τι δουλεία που έχετε κάνει να συνδέσετε το Αεροδρόμιο Λάρνακας με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Έκανε προς τούτο ειδική δήλωση και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που εργάζεστε μέχρι τώρα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απάντηση: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αβέρωφ για τα καλά του λόγια. Δεν έχω ακούσει τη δήλωση του. Πρέπει να σας πω ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ο πολίτης πρέπει να έχει επιλογές. Μια Κυβέρνηση όπως είναι η σημερινή Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση που έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τον άνθρωπο, τον απλό πολίτη, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί ακριβώς σ’ αυτές τις ανάγκες του απλού πολίτη. Μια λοιπόν από τις ανάγκες του απλού πολίτη, όπως διαπιστώσαμε πολύ έντονα, ήταν η ανάγκη να έχει μια εναλλακτική επιλογή σε ό,τι αφορά τη μετάβαση από και προς το Αεροδρόμιο. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια και έχοντας ως στόχο να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη, η οποία με βάση τα στοιχεία μια προκαταρτικής έρευνας που έχουμε στα χέρια μας, αυτή η ανάγκη εκφράζεται με ένα ποσοστό πέραν του 95%. Προχωρήσαμε και αδειοδοτήσαμε κάποιες γραμμές λεωφορείων από τις αστικές περιοχές Λεμεσού, Λευκωσίας και Πάφου, καταρχήν προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας και με μια προοπτική να δρομολογηθούν και αντίστοιχες γραμμές από τις πόλεις Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός προς το Αεροδρόμιο Πάφου. Πιστεύω ότι αυτές οι γραμμές με λεωφορεία, οι οποίες θα προσφέρουν μετάβαση του ταξιδιώτη με ένα προσιτό εισιτήριο, έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό και να συμπληρώσουν ακριβώς τις υπάρχουσες υπηρεσίες.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα πράγματα για τις ώρες αυτών των δρομολογίων; Και από πού θα αναχωρούν αυτά τα λεωφορεία;

Απάντηση: Πρέπει να σας πω ότι θα υπάρξει μια δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, και θα σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια.

Ερώτηση: Ναι, αλλά τα δρομολόγια ξεκινούν;

Απάντηση: Θα υπάρξει ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, η οποία θα αφορά ακριβώς τους χώρους εκκίνησης, τα δρομολόγια, το τίμημα κλπ. Θα μπορούσα όμως να σας πω κάποιες λεπτομέρειες. Για τη Λευκωσία ο χώρος εκκίνησης θα είναι το πρώην ξενοδοχείο Φιλοξένεια, το τίμημα θα είναι 5 ευρώ χωρίς υπερχρέωση για τις αποσκευές για μια απλή διαδρομή. Από τη Λεμεσό θα είναι ο χώρος του Αγίου Γεωργίου της Χαβούζας και η χρέωση θα είναι 7 ευρώ διότι υπάρχει μια σχετική διαφορά στη διαδρομή. Στην Πάφο, αναμένω να με ενημερώσει σε λίγο ο παροχέας υπηρεσιών για τα σχετικά στοιχεία, πότε ξεκινά και πόσο θα είναι η χρέωση του εισιτηρίου. Πρέπει να σας πω ότι τα δρομολόγια είναι συντονισμένα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, υπάρχουν περίοδοι αιχμής που αυτά τα δρομολόγια θα γίνονται κάθε μισή ώρα, υπάρχουν άλλες περίοδοι μη αιχμικές που θα γίνονται κάθε 45 λεπτά ή μία ώρα. Αυτά τα δρομολόγια θα είναι σταθερά και θα αρχίζουν από τις πέντε το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Θα υπάρχει και ένα νυκτερινό δρομολόγιο από το Αεροδρόμιο προς τη Λευκωσία. Τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρης λεπτομέρειες σε ότι αφορά τον τρόπο εξυπηρέτησης, τις προκρατήσεις και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να ενημερωθεί το κοινό.

Ερώτηση: Θα υπάρξει τέτοιο δρομολόγιο και για την περιοχή Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας αφού πολλοί τουρίστες θα πηγαίνουν προς τα εκεί;

Απάντηση: Αυτή είναι μια υπηρεσία η οποία προσφέρετε μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, του ελεύθερου ανταγωνισμού. Είναι μια υπηρεσία που δεν επιδοτείται, είναι μια υπηρεσία για την οποία πριν δύο με τρεις μήνες είχαμε εκδώσει μια ανακοίνωση όπου λέγαμε ότι παροτρύνουμε τους παροχής αυτών των υπηρεσιών να ζητήσουνε αδειοδότηση για να παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Πήραμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες που αφορούν στις τρεις πόλεις. Εμείς ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να δούμε οποιαδήποτε άλλη αίτηση θα προέλθει από την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου που πιστεύουμε ότι και αυτή η περιοχή πρέπει να εξυπηρετηθεί με αυτή την υπηρεσία, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται και οι πολίτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με αυτό το εναλλακτικό μέσο μετάβασης από και προς το Αεροδρόμιο.

Ερώτηση: Θα υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί;

Απάντηση: Όχι, θα είναι απευθείας. Ούτως ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή να ξεκινά από τη Λευκωσία και να ξέρει ότι σε 40 λεπτά θα είναι στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Θα ξεκινά από τη Λεμεσό και θα ξέρει ότι σε 50 λεπτά θα είναι στο Αεροδρόμιο και αντιστόφος.

Ερώτηση: Ο εκπρόσωπος των οδηγών ταξί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δίνουν πίστωση χρόνου πέντε ημερών για να δουν κατά πόσο θα πληγούν τα ταξί με την δρομολόγηση των λεωφορείων και μάλιστα προχωρούν και σε σαρανταοκτάωρη απεργία στις 19 και 20 Ιουλίου, σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι πλήττονται τα συμφέροντά τους. Τι απαντάτε σ΄αυτά;

Απάντηση: Είμαστε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, ο κάθε πολίτης, η κάθε μερίδα εργαζομένων έχει απόλυτα διασφαλισμένο δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του και να λειτουργήσει σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει αυτό που νομίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί. Εμάς πρόθεση μας δεν ήταν να πλήξουμε τον οποιοδήποτε εργαζόμενων ή την οποιαδήποτε τάξη εργαζομένων. Είμαστε μια Κυβέρνηση φιλολαϊκή και οφείλουμε να δούμε τις ανάγκες του λαού συνολικά αλλά είμαστε επίσης και φιλεργατική και δεν είναι πρόθεση μας να πλήξουμε την οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι αυτή η υπηρεσία δεν πλήττει την οποιαδήποτε ομάδα αλλά είναι μια υπηρεσία που ικανοποιεί μια κοινωνική απαίτηση, μια υπηρεσία που ικανοποιεί και εξυπηρετεί ευρύτερα την κοινωνία και σίγουρα υπάρχει χώρος, υπάρχει η αγορά, ούτως ώστε ο καθένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά τρόπο ανταγωνιστικό, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και να διεκδικήσει από την αγορά εκείνο το οποίο δικαιούται, εκείνο το οποίο ο καταναλωτής, οι πολίτες θα του δώσουν. Άρα δεν ήταν και δεν είναι πρόθεση μας να πλήξουμε την οποιαδήποτε τάξη εργαζομένων. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αυτούς που σήμερα είτε πηγαίνουν στο Αεροδρόμιο με φίλους και συγγενείς, είτε πάνε με το δικό τους όχημα και το αφήνουν είτε εντός του χώρου στάθμευσης του Αεροδρομίου, είτε περιμετρικά του Αεροδρομίου. Στόχος είναι να γίνει το δημόσιο μέσο μεταφοράς ένας εναλλακτικός, αξιόπιστος τρόπος διακίνησης. Είναι το πρώτο βήμα όμως πιστεύουμε ότι εάν μέσα από τέτοια βήματα πείσουμε τον Κύπριο πολίτη, τον Κύπριο ταξιδιώτη να χρησιμοποιεί το δημόσιο μέσο μεταφοράς, θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ερώτηση: Που βρισκόμαστε σε σχέση με το θέμα που είχε προκύψει με τις υπηρεσίες εδάφους των Αεροδρομίων;

Απάντηση: Σε λίγο θα πραγματοποιηθεί μια υπηρεσιακή σύσκεψη όπου θα έχω την τελική αναφορά του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Θα γίνει μια αξιολόγηση, υπήρξαν κάποιοι έλεγχοι, κάποιες εποπτικές διαδικασίες που έγιναν πολύ επιστάμενα, θα κάνουμε τη σύσκεψη και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για την παρά πέρα πορεία. Στόχος μας είναι να επανέλθουν τα Αεροδρόμια, να επανέλθουν αυτές οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εδάφους, το συντομότερο δυνατό, σε μια κατάσταση όπου ο ταξιδιώτης και ο ξένος και ο Κύπριος, θα νοιώθει άνετα και θα εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο στο άμεσο όσο και στο μεσοπρόθεσμο και σε ένα ευρύτερο, αν θέλετε, χρονικό ορίζοντα. Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και ότι είναι προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί.