mtcw


H Ελλάδα και ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζει στις 25 Μαρτίου την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης του 1821, ενός αγώνα που είχε ως σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και την ίδρυση του νέου σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Δεν είναι τυχαίο που η Επανάσταση του 1821 άρχισε από τους Έλληνες της διασποράς. Η εθνική καταγωγή του Έλληνα κυλάει διαρκώς μέσα στο αίμα του, όπου και αν αυτός ζει, όπου και να ταξιδεύει, όπου και αν εργάζεται. Οι Έλληνες της διασποράς, ενωμένοι και μονιασμένοι, αποφάσισαν το αυτονόητο, να οργανωθούν και να απελευθερώσουν τον τόπο τους από ένα ξένο κατακτητή.

Έναν κατακτητή, ο οποίος, μέχρι σήμερα, προκαλεί το ελληνικό έθνος από το βορρά μέχρι το νότο και από τη δύση μέχρι την ανατολή. Έναν κατακτητή ο οποίος όπως φαίνεται δεν κατάλαβε το μήνυμα της Επανάστασης του 1821. Δεν κατάλαβε ότι οι Έλληνες επέδειξαν υπομονή για 400 χρόνια. Δεν πήρε το μήνυμα ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, το έθνος δεν ξεχνά και ότι η οργή μεγαλώνει και ο ξεσηκωμός του Έλληνα είναι θεριό ανήμερο.

Οι Κύπριοι, ως μέλη του ελληνικού έθνους, δεν ήταν δυνατόν να μην συμμετάσχουν με το δικό τους τρόπο στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι περίπου 1.000 Κύπριοι πολέμησαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, με πολλούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους στις διάφορες μάχες που είχαν διεξαχθεί.

Ακόμη περισσότερα ήταν τα θύματα των αντιποίνων που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, με αφορμή τη συμμετοχή των Κυπρίων στον απελευθερωτικό αγώνα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, τον οποίο οι Τούρκοι δολοφόνησαν, διά απαγχονισμού, μαζί με άλλους τρεις επισκόπους του νησιού, με την υποψία ότι ήταν μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία και συμμετείχαν οικονομικά και οργανωτικά στην Ελληνική Επανάσταση.

Το 1821 οι μάχες ήταν πολλές. Οι νεκροί ήταν πολλοί. Το αποτέλεσμα όμως ήταν και παραμένει πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα απαλλαγμένη από τον Οθωμανό κατακτητή, ελεύθερη πλέον, καθορίζει μόνη της το μέλλον της και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών της.

Η αυταπάρνηση και το θάρρος των Ηρώων του 1821 αποτελούν φάρο γνώσης και διδαγμάτων για τις νεότερες γενεές. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί φάρο και στο δικό μας αγώνα ενάντια στον Τούρκο κατακτητή.

Μέσα από την έκδοση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης προσδοκούμε να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο, με απλό, απεικονιστικό τρόπο, το μήνυμά της Επανάστασης του 1821.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν τιμήσει, μέχρι σήμερα, με πολλές εκδόσεις γραμματοσήμων τόσο την Ελληνική Επανάσταση όσο τους ήρωες της και θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον, αφού τα γραμματόσημα έχουν τη δυνατότητα μέσω του φιλοτελισμού αλλά και της συνήθους χρήσης τους, ως μέσο πληρωμής ταχυδρομικών τελών, να προσφέρουν ιστορική γνώση και να τιμούν τους ευεργέτες του μεγαλείου του Ελληνικού Έθνους.