mtcw


Με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση βρίσκομαι σήμερα εδώ για την εκδήλωση αυτή που διοργανώνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Συντεχνία Πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, με θέμα την Αεροφοβία.

Μετά την πρώτη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης για το ίδιο θέμα που πραγματοποιήθηκε πέρσι, και αφού λόγω έλλειψης χώρου δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτήν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η επανάληψη μιας τόσο εντυπωσιακής εκδήλωσης είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, και γι’αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές.

Μπορεί κανείς να εκτιμήσει την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης αυτής αν λάβει υπόψη ότι εξαιτίας της αεροφοβίας, με βάση διεθνή στατιστικά στοιχεία, ποσοστό περίπου 20% των συνανθρώπων μας έχουν φοβία με την ιδέα του αεροπορικού ταξιδιού. Η αεροφοβία ή ο ανθρώπινος φόβος προς τις αεροπορικές πτήσεις, μπορεί να είναι μια ξεχωριστή φοβία από μόνη της ή μπορεί να είναι έμμεσος συνδυασμός μιας ή περισσότερων άλλων φοβιών που σχετίζονται με την πτήση, όπως για παράδειγμα: η κλειστοφοβία (ο φόβος των κλειστών χώρων), η ακροφοβία (ο φόβος για τα ύψη), ή το αίσθημα φόβου που εμφανίζεται όταν κάποιος δεν έχει άμεσο έλεγχο κάποιας κατάστασης.

Η αεροφοβία προκαλεί επίπεδο φόβου που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να αποτρέπει άτομα να ταξιδεύουν αεροπορικώς ή να προκαλεί μεγάλη θλίψη σε πρόσωπα τα οποία είναι υποχρεωμένα να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Σε πολλές περιπτώσεις, λανθασμένες εντυπώσεις ή η αμάθεια δημιουργούν έναν αδικαιολόγητο φόβο. Μια αιτία φόβου μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς ένα αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα. Όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι φυσικό ο άνθρωπος να φοβάται το άγνωστο, έτσι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, περιγράφοντας με απλά λόγια τη λειτουργία ενός αεροπλάνου, αλλά και τις διαδικασίες πραγματοποίησης μιας πτήσης. Όταν ο επιβάτης καταλαβαίνει τους διάφορους ήχους κατά την απογείωση και προσγείωση, όπως για παράδειγμα τον θόρυβο των μηχανών στον διάδρομο απογείωσης ή τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει ένα αεροσκάφος εν ώρα πτήσης, είναι και πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια καλύτερη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση χωρίς ίχνος πανικού.

Η αντιμετώπιση της αεροφοβίας είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για ένα νησί όπως είναι η Κύπρος μας, η οποία έχει σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τις αεροπορικές μεταφορές για διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική ανάπτυξη έχουν καταστήσει τις αερομεταφορές ως ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής του σύγχρονου κόσμου, εκμηδενίζοντας αποστάσεις και δημιουργώντας ένα παγκόσμιο χωριό. Αποφεύγοντας την αεροπορική μεταφορά, κάποιοι συμπολίτες μας στην ουσία στερούνται την επαφή με αγαπημένα πρόσωπα που ζουν μακριά ή τη μαγεία μακρινών και εξωτικών προορισμών ή ακόμη και προοπτικές μιας επαγγελματικής ανέλιξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αερομεταφορές παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια πτήσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Με την προβλεπόμενη συνεχή αυξητική τάση στην επιβατική κίνηση τα επόμενα χρόνια, ο ρόλος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας γίνεται όλο και πιο ουσιαστικός. Ασκώντας τον εποπτικό του ρόλο, διασφαλίζει την εφαρμογή των απαιτήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και αερομεταφορών γενικότερα.

Αν και έχουμε δρόμο ακόμη να φτάσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσον αφορά τέτοιου τύπου εκπαιδευτικά σεμινάρια, με την εκδήλωση αυτή, σε συνέχεια της περσινής, έχουμε κάνει μια καλή αρχή και γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Θα ήθελα επίσης να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα στηρίζει πάντοτε πρωτοβουλίες σαν αυτές με όποιο τρόπο μπορεί. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές πτήσεις.