mtcw


Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες στην καθημερινότητά τους, καθώς και οι τρόποι βελτίωσης των υπηρεσιών των λεωφορείων στις ορεινές περιοχές.

Με στόχο την πιο γρήγορη πρόσβαση προς τα αστικά κέντρα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εργάζεται για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου. Η δημιουργία νέων Κέντρων του Πολίτη (ΚΕΠΟ) θα διευκολύνει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, για να μη χρειάζεται η μετάβασή τους στην πόλη. «Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης, «είναι ότι είμαστε δίπλα του και ότι ο συντονισμός, τον οποίο έχει ξεκινήσει ο ίδιος, μόνο προς το καλό των κατοίκων μπορεί να οδηγήσει. Θέλουμε και εμείς να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχουν δρομολογηθεί έργα για συγκεκριμένες κοινότητες, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι το ΚΕΠΟ στην περιοχή της Κλήρου οδεύει προς υλοποίηση το 2025. Αυτό θα βοηθήσει μια κοινότητα που μεγαλώνει συνεχώς. Μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιες από τις στάσεις λεωφορείων θα δοθεί προτεραιότητα, στις περιοχές που μαζεύεται κόσμος για να κατέβει προς τη Λεμεσό, και που μπορεί να μαζέψει και μέχρι 30 άτομα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Συνεπώς αυτά παίρνουν, μετά από την πρωτοβουλία του κ. Επιτρόπου, μια προτεραιότητα. Αυτά είναι έργα τα οποία τρέχουν. Επίσης, τα οδικά δίκτυα, τα οποία συζητούμε και θα ξεκινήσουν το 2024, είναι ο δρόμος στις Πλάτρες.»

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χριστοφίνας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαφεάδη για την εποικοδομητική συνάντηση, ανέφερε ότι έχουν αξιολογηθεί με σειρά προτεραιότητας όλες οι δράσεις που αφορούν στην Εθνική Στρατηγική για το Τρόοδος. Και πρόσθεσε: «Έχουμε συζητήσει με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του σε πρώτη φάση το θέμα της σύνδεσης του οδικού δικτύου για τις ορεινές κοινότητες, που είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας, όπως το είχε θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που είπε ο κ. Υπουργός όσον αφορά στη λειτουργία των ΚΕΠΟ, όπου συμφωνήσαμε απόλυτα για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους και είναι ήδη δρομολογημένα για να ξεκινήσουν. Και το τρίτο είναι η δημιουργία σταθμών λεωφορείων που να μπορούν να συνδέσουν την ορεινή Κύπρο με τις πόλεις, και κυρίως με το λιμάνι της Λεμεσού, για να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν του Τροόδους.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφουποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες, ο κ. Χριστοφίνας απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο. «Όπως γνωρίζετε», δήλωσε, «υπάρχει μια εθνική στρατηγική για να επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει κάποια πολύ σημαντικά μέτρα για επανεγκατάσταση των νέων στην ύπαιθρο. Όμως αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνουν όλα αυτά, οι νέοι άνθρωποι θέλουν εγγυήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν. Και το πιο σημαντικό είναι το οδικό δίκτυο, η υγεία και η παιδεία, που είναι οι τρεις πυλώνες στρατηγικής που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις ορεινές κοινότητες.»

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων ερωτήθηκε εάν βλέπει να ανταποκρίνονται οι νέοι στην επιστροφή τους στις κοινότητες, και απάντησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε σε προγενέστερη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, όπου αποφασίστηκε ότι θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα προγράμματά τους, ώστε να τα αξιοποιήσουν περισσότεροι νέοι για μετεγκατάσταση.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά στις πόλεις, ο κ. Χριστοφίνας απάντησε ότι είναι ένα καλό κίνητρο για να επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο, αλλά είναι και μέρος της εθνικής στρατηγικής. «Εάν δεν έχουμε ύπαιθρο», είπε, «δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Οπότε, προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η ύπαιθρος να πάρει στον χάρτη τη θέση που της αξίζει με όσο το δυνατόν καλύτερα κίνητρα για τους νέους μας.»