mtcw
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα υποδομής στις Λεωφόρους Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως και σε τμήμα της Λεωφόρου Τσερίου και Στροβόλου στη Λακατάμια και τον Στρόβολο.
Στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε να επιδείξουμε έργα υποδομής που εκτελεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 1,8 δις ευρώ, έργα τα οποία είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση, είτε στη διαδικασία των προσφορών, είτε θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες. Όλα τα πολυαναμενόμενα έργα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, ενώ σε λίγες μέρες υπογράφουμε και τη σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Παλαιχωρίου – Λευκωσίας. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε τη Σύμβαση ανέγερσης του μεγαλύτερου έργου στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από το Νέο Κυπριακό Μουσείο, με κόστος 144 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο μέσα στο 2022, παραδώσαμε, μεταξύ άλλων, το νέο στάδιο της Λεμεσού, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, τον βόρειο παρακαμπτήριο Γεροσκήπου όπως και το Νοσοκομείο Κυπερούντας. Επίσης, υπογράψαμε και υλοποιούμε την επένδυση στη Μαρίνα και το Λιμάνι της Λάρνακας. Ταυτόχρονα, είναι υπό κατασκευή σημαντικός αριθμός έργων του οδικού δικτύου, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης, Λεμεσού – Σαϊττά, Ακρούντας – Διερώνας – Αρακαπά, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο αυτοκινητόδρομος  Αστρομερίτη – Ευρύχου, η αναβάθμιση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας – Σωτήρας, όπως και η αναβάθμιση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα υλοποιούμε την πιο μεγαλόπνοη αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ η χώρα μας.

Σήμερα υπογράφουμε ακόμη ένα έργο, που θα υλοποιηθεί στην Επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα θα συνδέσει τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο των Οικοδόμων στη συμβολή Δημήτρη Βικέλα και Ανεξαρτησίας (παρά το Νέο ΓΣΠ) με τον Παρακαμπτήριο Λακατάμειας. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο κύριος δρόμος που συνδέει το Τσέρι με τον Στρόβολο (Λεωφόροι Τσερίου και Στροβόλου) και σε συνδυασμό με τον Περιμετρικό Λευκωσίας θα συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δρόμου συνολικού μήκους 6,2  χιλιομέτρων, με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, πλάτους 3,25 μ. η κάθε μία.  Ο δρόμος περιλαμβάνει επίσης κεντρική νησίδα πλάτους 2,20 μ., πεζοδρόμια και λωρίδες πρασίνου και στις δύο πλευρές καθώς και ποδηλατόδρομο  πλάτους 3 μ. Στον ίδιο δρόμο, θα κατασκευαστούν ακόμα τρεις κυκλικοί κόμβοι, γέφυρα στον ποταμό Καλόγερο και σύστημα οχετών ομβρίων υδάτων. Η κατασκευή του σύγχρονου αυτού δρόμου περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες υποδομές για εγκατάσταση οδικού φωτισμού, υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τοπιοτέχνησης και άρδευσης καθώς και πρόνοιες για φώτα τροχαίας και φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών. Το έργο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture» και η υλοποίησή του προγραμματίζεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο 2023, με διάρκεια εκτέλεσης 130 εβδομάδες και κόστος € 30,686,530 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε όλη τη διαδικασία ωρίμανσης και προκήρυξης του έργου και ιδιαίτερα την Αναπληρώτρια Διευθύντρια κα Ελένη Κασκίρη. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Στροβόλου κύριο Αντρέα Παπαχαραλάμπους και τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρα Φωτούλλα Χατζήπαπα για την άριστη συνεργασία. Αναμφίβολα, η επικοινωνία και η συνεργασία της κυβέρνησης με τις τοπικές Αρχές είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.