mtcw
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων.

Η Ημέρα των Ταχυδρομείων γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, στις 9 Οκτωβρίου του 1874 στη Βέρνη της Ελβετίας.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση λειτουργεί κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με 192 χώρες-μέλη και ιστορία 148 χρόνων, ενώ αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα διεθνή οργανισμό.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών μελών της, με κύρια αποστολή την απρόσκοπτη διακίνηση των πάσης φύσεως ταχυδρομικών αντικειμένων και παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια και ταχύτητα.
Η Ένωση διαδραματίζει, επίσης, συμβουλευτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας κανόνες και εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και βελτίωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, την υποκατάσταση της παραδοσιακής αλληλογραφίας από ποικίλα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό στον τομέα δεμάτων και μικροδεμάτων, πραγματικότητες που αναπόδραστα επηρεάζουν τον ρόλο και την αποστολή των Ταχυδρομείων.

Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια τα Ταχυδρομεία έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά. Ειδικότερα η σημερινή επέτειος, μας βρίσκει στο μέσο μιας δημιουργικής διαδικασίας όπου συνδυάζονται οι σταθερές δομές όπως το ευρύ ταχυδρομικό δίκτυο, η καθημερινή επαφή με τον πολίτη καθώς και οι διαρκώς απαιτούμενες αλλαγές ως καθορίζονται από τις ανάγκες των χρηστών και την τεχνολογία. Μια περίοδος όπου οι ορίζοντες μπροστά μας είναι ανοιχτοί, δεδομένου ότι εκμεταλλευτούμε έγκαιρα και με προγραμματισμό τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις των καιρών.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ακόμη μια σημαντική πρόκληση και για τον ταχυδρομικό τομέα, όπως αναφέρει και στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης κ. Masahiko Metoki. Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού οι ταχυδρομικές υπηρεσίες καλούνται να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα στην καλλιέργεια κουλτούρας μιας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος και λελογισμένη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων του οποίου προΐσταμαι, προωθεί μια σειρά από μέτρα με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως η ηλεκτροκίνηση, η χρήση ποδηλάτων, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών κλπ.

Ειδικότερα για τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, έχει περιληφθεί σχετικό κονδύλι για αγορά 210 ηλεκτρικών μοτοσικλετών από το 2023 μέχρι το 2025 για χρήση από τους ταχυδρομικούς διανομείς, συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το €1.000.000, μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, επεξεργάζονται σχέδιο για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Κυπριακών Ταχυδρομείων σε βάθος χρόνου αλλά και βραχυπρόθεσμα, με στόχο όπως αυτά να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με επιτυχία, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους, κοινωνική και οικονομική.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω και πάλι τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και στο ανθρώπινο δυναμικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων, το οποίο, λόγω και της φύσης της ταχυδρομικής εργασίας, που χαρακτηρίζεται ως «εντάσεως εργασίας», αποτελεί και την κινητήρια δύναμή τους. Με αυτό το πλεονέκτημα, είμαι βέβαιος ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα συνεχίσουν την προσφορά τους και στο μέλλον, σε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη και στα παιδιά που κατέλαβαν τις πρώτες δέκα θέσεις παγκύπρια στον πεντηκοστό πρώτο διεθνή ταχυδρομικό διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης για νεαρά άτομα με το επίκαιρο θέμα «Γράψε ένα γράμμα σε ένα σημαντικό πρόσωπο με επιρροή, εξηγώντας πως και γιατί, πρέπει να αναληφθεί δράση για την κλιματική αλλαγή».

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό και να συγχαρώ όσα από αυτά διακρίθηκαν.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των σχολείων, των οποίων μαθητές βραβεύονται σήμερα, και που ενεθάρρυναν τα παιδιά να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, που δεν είναι υποχρεωτικός αλλά απαιτεί θυσία από τον ελεύθερό τους χρόνο, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας  Αθλητισμού και Νεολαίας τα οποία αξιολόγησαν τις εκθέσεις των παιδιών, καθώς και τους γονείς των παιδιών που συνέδραμαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Σήμερα, επίσης, τιμούμε και 2 ταχυδρομικούς Πράκτορες, τους κ. Ανδρέα Σεραφείμ στο Ζύγι και κα Μαρία Θοδώρου στο Μαρώνι, τους οποίους θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω για την πολύχρονη προσφορά τους στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ως μέλη της ταχυδρομικής οικογένειας.

Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης στον όμορφο αυτό χώρο, καθώς και όλους εσάς που τιμάτε την εκδήλωση με την παρουσία σας.