mtcw


Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Πρέσβη,

Αξιότιμοι Βουλευτές Λάρνακας,

Αγαπητοί συνεργάτες της Κοινοπραξίας Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd

Κυρίες και κύριοι,

Mε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω σήμερα σε αυτήν την λιτή τελετή για την υπογραφή του συμβολαίου που αφορά στο έργο ανάπτυξης της περιοχής λιμένα και μαρίνας της Λάρνακας, ένα έργο που χρόνια τώρα προωθείται και που ήρθε επιτέλους η στιγμή της υλοποίησης του.

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω επίσης τους φίλους και συνεργάτες μας πλέον, της κοινοπραξίας Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd. Μερικοί βρίσκονται εδώ κοντά μας, ενώ κάποιοι άλλοι, λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ, βρίσκονται μαζί μας διαδικτυακά.

Είναι σημαντικό για τους πολίτες όπως τα λόγια και οι διακηρύξεις να μετουσιώνονται σε πράξεις και αυτό είναι που κάνουμε και σήμερα. Ένα Έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει ως προτεραιότητά του, σήμερα μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα. Η κοινοπραξία, μέσω της εταιρείας της στην Κύπρο, Kition Ocean Holdings Ltd, που είναι και ο αντισυμβαλλόμενος μας, θα προβεί σε επενδύσεις που αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο € 1 δισεκατομμύριο, με την πλήρη ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου αυτού έργου να γίνεται σε περίοδο που φτάνει τα 15 χρόνια. Τα πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120 εκατομμύρια τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd προχωρεί με την υπογραφή του έργου ανάπτυξης της περιοχής λιμένα και μαρίνας Λάρνακας. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αλλάξει την όψη και την προοπτική της πόλης της Λάρνακας, αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο , η οποία υπογράφεται , εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε, μεταξύ άλλων την παγκόσμια οικονομία και αποδεικνύει περίτρανα την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν αξιόπιστοι επενδυτές, διεθνούς κύρους και εμβέλειας, προς την Κύπρο.

Φίλοι της κοινοπραξίας, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μου θα είναι δίπλα σας, συνοδοιπόρος στο μακρόχρονο έργο σας, συνεργάτης και υποστηρικτής σας.

Ως Υπουργείο συνεχίζουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Επόμενο έργο του Υπουργείου και ειδικότερα της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων είναι η άμεση προώθηση για την δημιουργία νέου βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή Βασιλικού το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 300 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργούμε τη Διεύθυνση Διαχείρισης μεγάλων Συμβάσεων του Υπουργείου που αφορά στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προκατόχους μου Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη και κα Βασιλική Αναστασιάδου, τον τέως Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, τον πρώην Γενικό Διευθυντή, κ. Αλέκο Μιχαηλίδη, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και συγκεκριμένα την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κα Παπαέτη, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, τους ιδιώτες σύμβουλους του Υπουργείου και όλους όσοι εργάστηκαν διαχρονικά για να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή του έργου αυτού. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου μου κ. Σταύρο Μιχαήλ και τα μέλη της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων του Υπουργείου (τη Χρυστάλλα, τον Γιώργο, τη Στέλλα, τον Κυριάκο και την Κυριακή) που χάρη στην πολύτιμη συνεργασία και συνεισφορά τους, έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα.

Ευχαριστώ επίσης τους επενδυτές, που πίστεψαν στο έργο αυτό, και εύχομαι καλή δουλειά προς επίτευξη των στόχων.

Σας ευχαριστώ