mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην τελετή των εγκαινίων του Νέου Αερολιμένα Πάφου. Η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα για τις αερομεταφορές. Είναι μια μεγάλη μέρα για την Κύπρο. Είναι μια μεγάλη μέρα και για την Πάφο που φιλοξενεί το σημαντικό αυτό έργο.

Μαζί με τα νέα τερματικά κτίρια του αερολιμένα Πάφου εγκαινιάζεται σήμερα και μια νέα εποχή για την συγκοινωνιακή μας σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε ότι σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς τον στρατηγικό στόχο μας, να καταστήσουμε την Κύπρο ένα σημαντικό διεπικοινωνιακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι αερολιμένες της Πάφου και της Λάρνακας είναι οι αεροπορικές πύλες της Κύπρου και ταυτόχρονα είναι και οι πύλες της ίδιας της Ευρώπης στο στρατηγικά σημαντικό, Νοτιοανατολικό της, άκρο. Γι΄ αυτό και η αναβάθμιση τους εξυπηρετεί και την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη.

Το νέο κτίριο επιβατών του αερολιμένα της Πάφου, έχει ένα σύγχρονο σχεδιασμό και είναι μια κατασκευή υψηλών προδιαγραφών. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι 18.000 τ.μ. και είναι χωρητικότητας 2,7 εκ. επιβατών το χρόνο. Τα επίπεδα εξυπηρέτησης αναμένεται να είναι άψογα, με σταθερή ροή επιβατών, ανεκτές καθυστερήσεις και άνετους χώρους.

Η ανάπτυξη του αερολιμένα Πάφου, αλλά και αυτού της Λάρνακας αναλήφθηκε από την Hermes Airports Ltd, με βάση τους όρους της Συμφωνίας Παραχώρησης που υπέγραψε με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Μαΐου 2006.

Το νέο κτίριο επιβατών του αεροδρομίου Πάφου, είναι το πρώτο ουσιαστικό έργο υποδομής με βάση τη συμφωνία αυτή και η πρώτη σημαντική αναβάθμιση των δραστηριοτήτων διαχείρισης των αεροδρόμιων από τη Διαχειρίστρια εταιρεία.

Σημειώνουμε με ευαρέσκεια το γεγονός ότι το έργο αυτό συμπληρώθηκε μετά από 30 μήνες δουλειάς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και χωρίς καμιά καθυστέρηση. Θέλω να συγχαρώ την Γαλλική εταιρεία Bouygues Batiment International που είναι ο κύριος εργολήπτης του ΄Εργου, γι’ αυτό το κατασκευαστικό επίτευγμα. Ευελπιστώ και εύχομαι να στεφθεί με την ίδια επιτυχία και η συμπλήρωση και λειτουργία του αερολιμένα Λάρνακας που αναμένεται σε ένα χρόνο από σήμερα.

Για ένα νησί όπως η Κύπρος, οι αερολιμένες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ως έργα υποδομής και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Μέσα στις συνθήκες ύφεσης που διαφαίνονται από τη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου Αερολιμένα Πάφου και του Αερολιμένα της Λάρνακας θα μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό στήριγμα στην κυπριακή οικονομία και στις προσπάθειες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Μέσα στα πλαίσια αυτά και για να ενισχυθεί η προσπάθεια της χώρας μας να παραμείνει ένας ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, λήφθηκε η απόφαση για αναστολή στην εφαρμογή των πρόσθετων αεροπλοικών τελών που προβλέπονταν στη Συμφωνία να επιβληθούν ταυτόχρονα με τη λειτουργία των νέων Κτιρίων.

Είναι γεγονός ότι μεγάλα αναπτυξιακά έργα, του βεληνεκούς ενός νέου αεροδρομίου, απαιτούν προγραμματισμό και εργασία πολλών χρόνων για την υλοποίηση τους. Γι΄ αυτό αισθάνομαι ότι οφείλω να αποδώσω τα απαιτούμενα εύσημα στους προκατόχους μου κ.κ., Αβέρωφ Νεοφύτου, Κίκη Καζαμία, Χάρη Θράσου και κα Μαρία Μαλαχτού-Παμπαλλή για τη σημαντική συμβολή τους στο σχεδιασμό και προγραμματισμό του πολύπλοκου αυτού έργου, πριν αναλάβουμε εμείς τη σκυτάλη για την τελική ολοκλήρωση του.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά το Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο έχει την ευθύνη της διαχείρισης της Συμφωνίας και της παρακολούθησης των κατασκευαστικών εργασιών, για τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά που επιτελούν.

Ευχαριστίες απευθύνω και στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης, τη Νομική Υπηρεσία, την Καθοδηγητική Επιτροπή και όλους τους Λειτουργούς του Υπουργείου, των Τμημάτων του, καθώς και των Τμημάτων άλλων Υπουργείων που βοήθησαν, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Ευχαριστώ επίσης τις ομάδες των Συμβούλων μας PricewaterhouseCoopers και Pinsent Masons. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους εταίρους μας σ΄ αυτή τη Συμφωνία Συνεργασίας, την εταιρεία Hermes Airports Ltd, για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας, η οποία ευελπιστούμε να συνεχιστεί σ΄ όλα τα στάδια της υλοποίησης του έργου της διαχείρισης και ανάπτυξης των αεροδρομίων μας.