mtcw


Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού και του φίλου καλλιτέχνη Βασίλη Βαγιάννη, για να τελέσω τα εγκαίνια της νέας έκθεσής του στην Κύπρο, για την παρουσίαση της καινούργιας του δουλειάς.

Ο ίδιος προσωπικά ως Υπουργός, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες και σε τέτοιες στιγμές και να ενθαρρύνουμε με την παρουσία μας δημιουργούς, που με το μεράκι και τη δουλειά τους, με το ταλέντο και την αγάπη τους, προσπαθούν να χαράξουν το δικό τους δρόμο, καταγράφοντας εικαστικά τον εξωτερικό κόσμο που τους περιβάλλει, αλλά και προσπαθώντας να διεισδύσουν στον εσωτερικό μικρόκοσμο και μακρόκοσμο των πραγμάτων.

Ο Βασίλης Βαγιάννης, αγαπητοί φίλοι, αρχίζει να ζωγραφίζει από μικρός. Όταν τελειώνει το Λύκειο μεταβαίνει στο Παρίσι όπου σπουδάζει και παίρνει το πτυχίο της Φυσικής-Χημείας. Φαίνεται, όμως, ότι το μεγάλο πάθος του είναι η ζωγραφική, γι’ αυτό και παράλληλα με τις σπουδές του φοιτά και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου παρουσιάζει και την πρώτη του ατομική έκθεση το 1974.

Έκτοτε, η παρουσία του στα εικαστικά και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα του Ελληνισμού είναι συνεχής και έντονη. Παραγωγικότατος ο Βασίλης Βαγιάννης εκθέτει για πάνω από 30 χρόνια τώρα στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις αλλά και σε κέντρα τέχνης του εξωτερικού, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά, στη Γερμανία. Εκθέτει επίσης και στην Κύπρο όπου γίνεται πολύ αγαπητός στο φιλότεχνο κοινό.

Με τη δουλειά του, τη συμμετοχή του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τις διακρίσεις και τα βραβεία που του απονεμήθηκαν ο Βασίλης Βαγιάννης είναι πια ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και αποτελεί μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής. Το 2003 γίνεται δεκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ως μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της χώρας.

Ανήσυχος στο πνεύμα, αμφισβητεί τα στερεότυπα της απεικόνισης και αναζητεί νέους τρόπους έκφρασης. Συμπληρώνει και εμπλουτίζει τις γνώσεις του για τις εικαστικές τέχνες με επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και με τη μελέτη της παραδοσιακής τέχνης σε 27 χώρες, όπως στην Κίνα, Μεξικό, Ινδονησία, Ινδία, Νεπάλ, Ρωσία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία και αλλού. Αντλεί τα θέματά του από τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού, από τους μυθικούς στους κλασικούς χρόνους, από τα κλασικά χρόνια στο Βυζάντιο, αλλά και σε κάποιες πιο παλιές, ξένοιαστες στιγμές της σύγχρονης εποχής.

Στη δουλειά που μας παρουσιάζει σήμερα ο εκλεκτός Ελλαδίτης καλλιτέχνης Βασίλης Βαγιάννης, περιλαμβάνονται τοπία, συνθέσεις με γυναικείες μορφές και αφηρημένες συνθέσεις με αρχαιοελληνικά σύμβολα και στοιχεία. Όπως θα διαπιστώσετε όλοι, τα έργα του Βασίλη διακρίνονται από μια χρωματική δύναμη και καθαρότητα, έντονα στοιχεία ρομαντισμού, επηρεασμένα από αρχέγονες μνήμες και Αιγαιοπελαγίτικα θέματα. Συχνά-πυκνά, όμως, τα έργα του μοιάζουν γεννημένα μέσα από τις εικόνες και τη μαγεία που εκπέμπουν και γεννούν στίχοι ποιητών, όπως του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καββαδία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλων.

Είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή έκθεση του καλλιτέχνη θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό σταθμό στον εικαστικό του λόγο, στο δρόμο που έχει επιλέξει για να ξεχωρίσει, να ερμηνεύσει και να εκφράσει τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Επιτρέψετε μου να συγχαρώ τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού για την πρωτοβουλία του να μας δώσει την ευκαιρία να χαρούμε για μια ακόμη φορά τη δουλειά του Βασίλη Βαγιάννη και με αυτά τα λίγα λόγια να σας καλέσω να χαρούμε από κοντά τα έργα του και να του ευχηθούμε καλή δουλειά και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.