mtcw


H πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να προσφωνήσω την Ετήσια Χοροεσπερίδα του Συνδέσμου σας αποτελεί τιμή και σας ευχαριστώ θερμά.

Έχουμε εισέλθει στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις προκλήσεις των προηγούμενων ετών, η πόλη της Πάφου και η ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας, αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς με την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του οποίου προΐσταμαι, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και στις υποδομές. Παρά τα χρόνια προβλήματα, στην Επαρχία της Πάφου έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής, οδικά και άλλα, υλοποιώντας τις υποσχέσεις ετών. Έργα που μεγιστοποιούν τις δυνατότητες πολλών περιοχών για ραγδαία ανάπτυξη και πρόοδο των κατοίκων τους.

Στοχεύοντας πάντα σε μια διαχρονική οικονομική ανάπτυξη, με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα, η παρούσα Κυβέρνηση θέτει στόχους και αναζητεί αποτελεσματικές λύσεις με την αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τόσο υφιστάμενα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και να επιφέρει σημαντική αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης στη μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου μας, τις κατασκευές.

Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες της Επαρχίας σας. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα έργα αυτά αποτελούν πρότυπο ορθής διαχείρισης και απτό παράδειγμα της καλής συνεργασίας όλων μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Είμαστε σε επικοινωνία, τόσο με τις τοπικές αρχές και τους Δημοτικούς άρχοντες της πόλης σας, όσο και με όλες τις Αρχές και Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην οικοδομική βιομηχανία. Πολλά από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, έχουν δρομολογηθεί, ενώ άλλα προωθούνται ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Το σημαντικότερο έργο που προωθείται στην Πάφο είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης. Οι προσφορές για μελέτη/κατασκευή του έργου της Α΄ Φάσης (Αγία Μαρινούδα-Στρουμπί), προκηρύχθηκαν στις 23/5/2019, υποβλήθηκαν στις 22/11/2019 και αναμένεται κατακύρωση για να προχωρήσει η έναρξη του έργου. Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο λωρίδων αυτοκινητοδρόμου από Αγία Μαρινούδα-Στρουμπί μήκους 15,5χιλ. και περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεση του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου και δύο ανισόπεδους κόμβους στη Τσάδα, στο σημείο τερματισμού του μετά το Στρουμπί. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ.), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, για διευκόλυνση του προσπεράσματος. Το κόστος είναι της τάξεως των €73εκ. + Φ.Π.Α..


Μέσα στο 2020, αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην είσοδο της Γεροσκήπου, όπως επίσης και για την κατασκευή κόμβου στη λεωφόρο Μακαρίου και Ιπποκράτους στην Γεροσκήπου, για το νέο κτίριο της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου και για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Σταθμού στα Κούκλια, καθώς και τα ΄Εργα Προστασίας/Βελτίωσης στην Παραλία Χλώρακα.

Αξιοσημείωτα είναι και τα έργα που ολοκληρώθηκαν και επέφεραν αισθητή αλλαγή τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες της πόλης , όπως π.χ. η αναδιαμόρφωση δρόμων στην περιοχή του Μαρκίδειου Θεάτρου, η βελτίωση του κύριου δρόμου εντός του χωριού Αναρίτας, του Αρχαιολογικού Μουσείου και ΄Εργων Προστασίας της Παραλίας στην Περιοχή του Ξενοδοχείου Venus, η κατασκευή 6 πρόσθετων κυματοθραυστών στην περιοχή Γεροσκήπου, η ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου (Γ΄ Φάση), η επέκταση Δικαστηρίου, η περιοδική συντήρηση δρόμων, η βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων περιλαμβανομένων και έργων βιώσιμης κινητικότητας, η σταθεροποίηση κατολίσθησης και ανακατασκευή τμήματος δρόμου Λουκρούνου - Σίμου, η επίστρωση/συντήρηση των κύρων δρόμων εντός Δημοτικών Ορίων και στην Επαρχία Πάφου καθώς επίσης πολλά άλλα μικρά αλλά σημαντικά έργα.

Πέραν των έργων που ήδη ολοκληρώθηκαν, νέα έργα βρίσκονται υπό εξέλιξη όπως, η ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου, η βελτίωση του δρόμου που συνδέει το Κέντρο της Γεροσκήπου με την Τουριστική Περιοχή Γεροσκήπου, η κατασκευή τμήματος του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου Γεροσκήπου, εντός Δημοτικών Ορίων Πάφου-Κονιών, του συνδετήριου δρόμου μεταξύ κυκλικών κόμβων ΚΟΤ και λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού στη Γεροσκήπου και οι βελτιωτικές εργασίες στον υφιστάμενο δρόμο Πάφου – Πόλης.

Τα έργα αυτά αναμένεται να τονώσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό τομέα, να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, να αναβαθμίσουν την υποδομή και ταυτόχρονα να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης και Επαρχίας Πάφου.

Αναμένουμε ότι ο Σύνδεσμός σας και όλοι οι Φορείς που σχετίζονται με την οικοδομική βιομηχανία, θα αξιοποιήσουν τη δυναμική που δρομολογεί η παρούσα Κυβέρνηση, για την επίτευξη του στόχου, που είναι η αειφόρος κατασκευή, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και πολλών άλλων έργων ανάπτυξης και υποδομής για την πόλη σας και την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πάφου

Η παρούσα Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια προσήλωση για ανάπτυξη και πρόοδο της οικοδομικής βιομηχανίας στον τόπο μας και ασφαλώς για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και Επαρχίας Πάφου.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε όλοι εσείς, καθώς στόχος όλων μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη μέσα σ΄ ένα υγιές, επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου με σταθερά και αποτελεσματικά βήματα και με συνέπεια, θα προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και στο έργο σας, στο οποίο θα είμαι αρωγός και εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους σας.

Σας ευχαριστώ.