mtcw


Αγαπητά μέλη του Σωματείου Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συμμετέχοντες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ,

Αγαπητοί φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να παρευρεθώ και να κηρύξω την έναρξη του Ράλλυ Ανατολικό Σαφάρι 2020 το οποίο αποτελεί τον 1ο αγώνα του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Τα αγωνιστικά οχήματα είναι πράγματι μία ιδιαίτερη ομάδα οχημάτων, αφού αποτελούν μαρτυρία της τεχνολογικής εξέλιξης και του μέλλοντος στον τομέα του αυτοκινήτου. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ως το κατεξοχήν άθλημα ταχύτητας, προσφέρει πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Η ταχύτητα ανεβάζει την αδρεναλίνη και εξιτάρει το μυαλό αλλά η ασφαλής οδήγηση πρέπει να είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος να πλαισιώνει και να καθοδηγεί τον κάθε οδηγό πριν πάρει το τιμόνι στα χέρια του.

Το ράλλυ είναι άθλημα το οποίο όπως όλα τα αθλήματα διέπεται από κανόνες και μέτρα ασφαλείας. Είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ιδιαίτερο αυτό άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού διαθέτουν το μεράκι, τη γνώση, τις εμπειρίες και τις επιδεξιότητες αλλά ταυτόχρονα και την επίγνωση της ορθής συμπεριφοράς και του σεβασμού των κανόνων. Για αυτό τον λόγο θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Σωματείο Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου καθ’ ότι φροντίζει όπως το άθλημα να διεξάγεται με ύψιστο σκοπό την ασφάλεια.

Θεωρώ ότι διοργανώσεις όπως τη συγκεκριμένη αποτελούν την κατάλληλη βάση για να αναδεικνύουν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στον τόπο μας για την τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας, με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Καλώ τα άτομα εκείνα που τους αρέσει και θα ήθελαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα να μην πειραματιστούν από μόνοι τους. Μέλημα ολονών μας πρέπει να είναι η ασφαλής οδήγηση. Για αυτό φίλες και φίλοι, κάνω έκκληση σε όσους από εσάς θέλετε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο άθλημα να προσεγγίσετε τα αρμόδια σωματεία έτσι ώστε να λάβετε τη σωστή κατάρτιση με απώτερο σκοπό την ασφαλή οδήγηση. Ασφαλής οδήγηση σημαίνει αγαπώ τη ζωή μου αλλά και την ζωή των άλλων.

Φίλες και φίλοι,

Ως λαός είμαστε πολύ λίγοι για να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο. Ο καθένας από εμάς πρέπει, πριν πάρει το τιμόνι στα χέρια του, να γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο και η μοτοσυκλέτα αποτελούν μέσα ασφαλούς και όχι ριψοκίνδυνης μεταφοράς. Το να είσαι ευσυνείδητος οδηγός σημαίνει ότι είσαι καλός πολίτης. Ο καλός πολίτης σέβεται όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή του συνανθρώπου του. Προσωπικά, νοιάζομαι για τον κάθε συνάνθρωπο μου. Ως Γιάννης Καρούσος, δεν μπορώ να ανεχθώ πλέον την ανεύθυνη οδήγηση από τον οποιονδήποτε. Για αυτό τον λόγο, βασικό μου μέλημα, ως Υπουργός Μεταφορών, είναι η ελαχιστοποίηση των τροχαίων δυστυχημάτων και η κατά μέτωπο επίθεση όλων των παραγόντων που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους. Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση και παράλληλη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου είναι κάποιοι από τους παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να εξαλείψουμε στο άμεσο μέλλον.

Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως βασικό πυλώνα των επίγειων μεταφορών την ασφαλή οδήγηση στους δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως Υπουργείο Μεταφορών δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ως δεδομένη την απώλεια ζωών στην άσφαλτο. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ως οδηγοί καλούμαστε καθημερινά να αποδείξουμε ότι το ευ αγωνίζεσθε και το fair play δεν αφορούν μόνο τις αγωνιστικές πίστες και τα τοπικά και διεθνή ράλλυ. Ως οδηγοί θα στεφθούμε πρωταθλητές εάν καταφέρουμε να κερδίσουμε το ευ αγωνίζεσθε και το fair play στην καθημερινή μας οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους και στους δρόμους της γειτονιάς μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους διοργανωτές της δραστηριότητας αυτής όσο και τους συμμετέχοντες και να τους ευχαριστήσω για τη συνεχή και μακρόχρονη προσφορά τους. Εύχομαι, το καθιερωμένο πλέον Ράλλυ Ανατολικό Σαφάρι να συνεχίσει να προσφέρει και στο μέλλον ακόμη περισσότερα, τόσο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όσο και στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ.