mtcw
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο όμορφο και γραφικό Μένοικο.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, ιδιαίτερα μετά τους δύσκολους καιρούς που βιώσαμε εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν προσδίδουν μόνο ψυχολογική ανάταση αλλά παρέχουν στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες το αίσθημα της προσφοράς, προάγοντας τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

Το αποψινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο χαλλούμι και τον τραχανά. Το χαλλούμι αποτελεί το εμβληματικό τυρί της Κύπρου μας, καθώς επίσης πιθανότατα μια παγκόσμια μοναδικότητα ως προς τον τρόπο παρασκευής του. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γαστρονομική παράδοση και την κοινωνική ζωή του τόπου μας, αναφέρεται για πρώτη φορά επισήμως ως calumi σε ενετικό έγγραφο του 16ου αιώνα. Το 1788 ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός γράφει «Χαλλούμια, ήτοι γλώσσαι από τυρί, νοστιμότατα».

Το χαλλούμι είναι η σημαία της αυθεντικής παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας της χώρας μας. Η ιστορία του  χαλλουμιού  αποδεικνύει ότι δίκαια συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τυριά στον κόσμο. Το χαλλούμι δεν είναι ένα οποιονδήποτε προϊόν της Κύπρου μας αλλά αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αφού η παρασκευή του συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή και την κοινωνική αλληλεγγύη που χαρακτήριζε τα χωριά της Κύπρου. Είναι η παράδοση, η Ιστορία και κομμάτι της παρακαταθήκης των πρόγονών μας.

Κυρίες και Κυρίοι,

Αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών αποτελεί η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών με τα αστικά κέντρα.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκπονεί έργα που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κοινότητας Μένοικου.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχώρησε στην κατασκευή δρόμου πρόσβασης προς το Μένοικο από τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Ακακίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την κοινότητα Μενοίκου και με την ολοκλήρωσή του ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της Κοινότητας για απευθείας πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους παρακάμπτοντας την κοινότητα Ακακίου. Με το Έργο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση προς την Κοινότητα, εξοικονομείται χρόνος στη διακίνηση και αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Επωφελούνται, επίσης, και οι Κοινότητες Ακακίου και Παλαιομετόχου οι οποίες απαλλάσσονται από πυκνή κίνηση και κατ’ επέκταση από την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής.  Το Έργο εκτελέστηκε την περίοδο 2018 - 2019 με κόστος €3,3 εκ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο υπό αναφορά δρόμος μήκους 3χλμ., έχει αφετηρία τον κυκλικό κόμβο Ακακίου στη συμβολή του αυτοκινητόδρομου Ανθούπολης – Δένειας με τον υφιστάμενο δρόμο Ακακίου – Αστρομερίτη και καταλήγει στο δρόμο Ακακίου – Μενοίκου, εντός της οικιστικής περιοχής Μενοίκου.  Διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50μ. η κάθε μια με ασφαλτοστρωμένα ερείσματα πλάτους 1,50μ. εκατέρωθεν και προστατευτικά τοιχεία.
Στην αρχή του Έργου, παρά τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο, και στο τέλος του Έργου, εντός οικιστικής περιοχής Μενοίκου, κατασκευάστηκαν επίσης πεζοδρόμια. 

Σημειώνεται ότι, εκτός από τον νέο δρόμο πρόσβασης, όλοι οι δρόμοι εντός της Κοινότητας Μενοίκου υπάγονται στην αρμοδιότητα της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παραχώρησε υπό τη μορφή χορηγίας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μενοίκου €10.000 εντός του 2020 για κατασκευή πεζοδρομίων παρά το Εκπαιδευτικό Κοινοτικό Πάρκο Δημοτικού Σχολείου Μενοίκου και €5.000 εντός του 2021 για κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Γεωργίου Αντωνιάδη και Μάνας των Παίδων της Κοινότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αποδεικνύει στην πράξη ότι βαδίζει δίπλα από τις κοινότητες του νησιού μας και υλοποιεί έργα για τις ανάγκες των πολιτών αυτών. Είμαστε σίγουροι ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη των κοινοτήτων και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του κόσμου της υπαίθρου θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψή τους και θα αναδείξουμε τις περιοχές αυτές ως κέντρα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, επανερχόμενος στα της αποψινής βραδιάς, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμα μια φορά όλους όσοι με τη δική τους συμβολή έκαναν πράξη την αποψινή εκδήλωση και είμαι βέβαιος πως όλοι εμείς οι παρευρισκόμενοι θα εκμεταλλευτούμε τη σημερινή όμορφη βραδιά για να διασκεδάσουμε.