mtcw


Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς να εκφράσω τις απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, παρά την επιθυμία του περί του αντιθέτου, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται μαζί σας. Ως εκ τούτου σας μεταφέρω την ομιλία του.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού, Χρίστος Λαζαρής. Ένα φεστιβάλ, τιμητικά συνδεδεμένο με το όνομα του καταξιωμένου Κύπριου ομογενή, Κρις Λαζαρή.

Μίας ξεχωριστής προσωπικότητας, που ως υπόδειγμα δημιουργικότητας, εργατικότητας, προσωπικής προόδου και προκοπής, συνύφασε στενά την επιτυχημένη πορεία της ζωής του, με την προσφορά και την πρόοδο της Κυπριακής παροικίας του Λονδίνου και της ιδιαίτερης του πατρίδας ευρύτερα.

Είναι καλά γνωστό ότι ο Κρις Λαζαρή, διακρινόμενος από βαθιές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες, έταξε διαχρονικά εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας και των συνανθρώπων του.

Αναμφίβολα, μέσα από το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωφελές έργο που ανέπτυξε, σφράγισε ποικιλοτρόπως την προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού μας, αποτελώντας ένα υψηλό παράδειγμα ευπατρίδη για τον καθένα μας.

Θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη η μη αναφορά της εισφοράς του Κρις Λαζαρή στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η άξια επαίνου απόφαση της οικονομικής στήριξης κοινωφελών ιδρυμάτων μέσα από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, και πιο συγκεκριμένα για τη φετινή χρονιά του Ιδρύματος «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Κρις Λαζαρή.


Αναλόγως, η καθιέρωση απόδοσης τιμής σε Κύπριους ομογενείς αναδεικνύει την πολυποίκιλη προσφορά της παροικίας στον τόπο μας.

Μία αφειδώλευτη και ανιδιοτελής προσφορά η οποία εκτιμάται τα μέγιστα από την Πολιτεία και το σύνολο του Κυπριακού λαού ως σημαίνουσα, αφενός για την ευημερία της ιδιαίτερης μας πατρίδα και αφετέρου για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Ως τέτοια ακριβώς αναγνωρίζεται η πλούσια κοινωνική δράση του Γιάννη Χριστοδούλου, που τιμάται απόψε.

Ο Γιάννης Χριστοδούλου, τρέφοντας πηγαία αισθήματα αγάπης για τη γενέτειρά του, μέσα από τη δραστηριοποίηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Yianis Christodoulou Foundation», ενισχύει διαχρονικά έργα και πρωτοβουλίες στην Κύπρο σε συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς, με στόχευση την υποστήριξη παιδιών και νέων και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των ποικιλόμορφων αναγκών τους.

Η ουσιαστικής σημασίας αυτή στήριξή του, συνέβαλε καθοριστικά, μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του μαθησιακού περιβάλλοντος των μαθητών και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ως επίσης στη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς τον κ. Χριστοδούλου για την εγνωσμένη παραδειγματική αυτή του δράση.

Η αποψινή αναγνώριση του μέχρι στιγμής έργου του κ. Χριστοδούλου συνιστά τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τους δικούς του ανθρώπους.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αναγνώριση αυτή, την οποία εκλαμβάνει με πρόσθετο αίσθημα ευθύνης, θα αποτελέσει ακόμα ένα κίνητρο για την εκπλήρωση ακόμη περισσότερων πράξεων καθήκοντος προς τον τόπο μας.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ επίσης θερμά τον φίλο Νίκο Πετούση, εμπνευστή του Φεστιβάλ, αλλά και τους συνεργάτες του, τόσο για την ιδέα όσο και για το άρτιο της διεξαγωγής της αποψινής εκδήλωσης.