mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που έχω αποδεχτεί την πρόσκληση των Κυπριακών Ταχυδρομείων για να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 9 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, στη Βέρνη της Ελβετίας το 1874.

Στόχος και όραμα των ιδρυτών της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, που αριθμεί σήμερα 192 μέλη, ήταν η κατάργηση των επικοινωνιακών συνόρων μεταξύ των χωρών, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης, η παράδοση των ταχυδρομικών προϊόντων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με ασφάλεια και ταχύτητα.

Είναι φανερό ότι στο πέρασμα του χρόνου τα Ταχυδρομεία έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανάγκης για εισαγωγή νέων καινοτόμων υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη πλέον ταχυδρομική αγορά.

Παρόλες τις ραγδαίες αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση του όγκου του παραδοσιακού ταχυδρομείου, τα Ταχυδρομεία εξακολουθούν να αποτελούν έναν ασφαλή και προσιτό τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών για εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, που επιλέγουν την αγορά ή προώθηση προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο ανθεί στις μέρες μας και δίνει νέα δυναμική στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ανά το παγκόσμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, στηρίζουν ενεργά τις συνεχείς προσπάθειες των Κυπριακών Ταχυδρομείων για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με επιτυχία. Παράλληλα, τα Ταχυδρομεία μέσω των δράσεων τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου αλλά και στην κοινωνική συνοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει και μη ταχυδρομικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πετυχημένη λειτουργία των επτά Κέντρων Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ), τέσσερα στα κατά τόπους Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία, ένα στον Αγρό, ένα στην Κακοπετριά και ένα στα Λεύκαρα, τα οποία στεγάζονται στα οικεία Ταχυδρομικά Γραφεία.

Για το 2021 προγραμματίζεται η λειτουργία του όγδοου ΚΕ.ΠΟ. στην κοινότητα Ξυλοφάγου. Ωστόσο τα σχέδια μας δεν τελειώνουν εδώ, αφού στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση του ταχυδρομικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου του κυβερνητικού σχεδιασμού, για στήριξη της υπαίθρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται διαρκούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επιβάλλει την επαγρύπνηση όλων και την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εξάρω την προσφορά των Κυπριακών Ταχυδρομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με σωστό προγραμματισμό και άμεσες ενέργειες, παρόλες τις δυσκολίες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καθολικού εγκλεισμού (lock down), κατάφεραν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες με την κατ’ οίκον παράδοση δεμάτων και μικροδεμάτων, αλλά και με την αποστολή στο εξωτερικό τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων πρώτης ανάγκης, σε άτομα που έμειναν εκεί αποκλεισμένα.

Για όλη αυτή την προσπάθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τόσο τη Διεύθυνση όσο και το Προσωπικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων, που από την πρώτη στιγμή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στάθηκαν στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη και κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο και στην αποστολή τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη κυρίως στη βράβευση των παιδιών που βρίσκονται μαζί μας για την επιτυχία τους στον 49ο Διεθνή Ταχυδρομικό Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης με θέμα «Γράψε μια επιστολή σ’ ένα ενήλικα για τον κόσμο που ζούμε σήμερα».

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού γίνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σήμερα μαζί μας και προς τους οποίους απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεχή υποστήριξη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των σχολείων που ενεθάρρυναν τα παιδιά να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, τα οποία θυσίασαν σημαντικό μέρος από τον ελεύθερο τους χρόνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε και στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που βαθμολόγησαν τις εκθέσεις των παιδιών. Ευχαριστώ επίσης και τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Σήμερα, βραβεύουμε και τρεις Ταχυδρομικούς Πράκτορες, οι οποίοι αφυπηρέτησαν πρόσφατα. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας τους με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Οι Ταχυδρομικοί Πράκτορες αποτελούν τον κύριο βραχίονα του Τμήματος στις αγροτικές περιοχές και το καθημερινό σημείο επαφής τους με τους πολίτες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συνέχεια του ταχυδρομικού δικτύου και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών και στην πιο απομακρυσμένη κοινότητα της χώρας μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς που την τιμάτε με την παρουσία σας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τα Κυπριακά Ταχυδρομεία στο ρόλο και την αποστολή τους.