mtcw


Κύριες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ για να παραστώ στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας δύο γραμματοσήμων για τα 65χρονα του Αγώνα της ΕΟΚΑ και τα 25χρονα του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Η πολιτεία, αν και πέρασαν 65 χρόνια από την έναρξη του επικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, φροντίζει πάντοτε μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων να υπενθυμίζει ότι η ύπαρξη του κράτους μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλεται στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που με τα ιδανικά και το όραμα τους κατάφεραν να απαλλάξουν αυτό τον τόπο από τον αποικιοκρατικό ζυγό.

Ο αγώνας του 1955 - 1959, στηριζόμενος στην καθολική συμμετοχή και ενότητα του λαού, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή, ανέδειξε το μεγαλείο της ψυχής του λαού μας φθάνοντας σε ύψιστα επίπεδα αρετής και γενναιότητας, χωρίς να καμφθεί από τη σκληρότητα και την αναλγησία των Άγγλων αποικιοκρατών.

Οι θυσίες των απλών ανθρώπων του λαού μας αλλά και των ηρώων του αγώνα της ΕΟΚΑ, δυστυχώς, δεν πραγματώθηκαν στον επιθυμητό βαθμό, αφού η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας εξακολουθεί να αποτελεί ανεπούλωτο τραύμα μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να μειώνει στο ελάχιστο το μεγαλείο του αγώνα αλλά και τις θυσίες των αγωνιστών.

Αντίθετα, η προσφορά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, θα συνεχίσει να παραμένει φωτεινός φάρος στην ιστορία του τόπου μας. Μιας ιστορίας πολυτάραχης μεν, αλλά με τελικό νικητή το δίκαιο του αγώνα για μια ανεξάρτητη, ευημερούσα, ελεύθερη και ενωμένη πολιτεία, απαλλαγμένη από το βάρος της κατοχής. Ένας αγώνας που αξίζει να τιμάται και να αποτελεί παράδειγμα για τις σημερινές αλλά και επερχόμενες γενιές.
Φίλες και Φίλοι,

Το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ ιδρύθηκε το 1990 και εγκαινιάστηκε 1995 από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, οι οποίοι για ακόμη μια φορά μας έδειξαν τον δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα για ευημερία των πολιτών αυτού του τόπου. Το Μέλαθρο, στα 25 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του στο νησί μας, μετατράπηκε σε ένα πρότυπο κέντρο ιατρικής και κοινωνικής προσφοράς, το οποίο αναγνωρίζεται απ΄ όλους και στηρίζεται ποικιλοτρόπως.

Σήμερα, το Μέλαθρο, στελεχωμένο με άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα, προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στους εν ζωή αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στις οικογένειες τους αλλά και σε κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη για ανθρώπινη και εξειδικευμένη φροντίδα, η οποία προσφέρεται απλόχερα εδώ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μελάθρου για την εξαιρετική δουλειά που αυτό επιτελεί καθώς και όλο το προσωπικό και εθελοντές που το στηρίζουν διαχρονικά.

Ευχαριστώ ακόμη τους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ιδρυτές του Μελάθρου, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες τους, ηθικά αλλά και οικονομικά καθότι οι δραστηριότητες των Συνδέσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ δεν περιορίζονται μόνο στην ανάδειξη και διατήρηση της μνήμης και αξίας του αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά επεκτείνονται επίσης στην κοινωνική προσφορά όπως η ίδρυση και λειτουργία του Μελάθρου.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, εντάσσεται και η έκδοση και κυκλοφορία στις 9 Ιουλίου, 2020 από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, δύο αναμνηστικών γραμματοσήμων για τα 65χρονα του Αγώνα της ΕΟΚΑ και τα 25χρονα του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν τιμήσει, μέχρι σήμερα, με πολλές εκδόσεις γραμματοσήμων τον Αγώνα και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον με την ευκαιρία επετειακών και άλλων γεγονότων, αφού τα γραμματόσημα έχουν τη δυνατότητα μέσω του φιλοτελισμού αλλά και της συνήθους χρήσης τους ως μέσο πληρωμής ταχυδρομικών τελών, να αποτυπώνουν την ιστορία και να υπενθυμίζουν γεγονότα συνυφασμένα με τον τόπο μας.

Πέραν τούτου, το γραμματόσημο είναι ο πιο άξιος και πολυταξιδεμένος πρεσβευτής μια χώρας, αφού μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με απλό, απεικονιστικό τρόπο, το μήνυμα του θέματος του, όπως και στην περίπτωση των δύο γραμματοσήμων, το μήνυμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ για ελευθερία και κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ όπως τόσο ο Αγώνας της ΕΟΚΑ όσο και η προσφορά του Μελάθρου, συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς του αγώνα και των προσπαθειών για απαλλαγή από την τουρκική εισβολή και επανένωση του νησιού μας, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα συμβιώνουν στον τόπο αυτό, ειρηνικά, ως ευημερούντα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου η χώρα μας, δικαιωματικά, ανήκει.