mtcw


Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια και συναγωνιστές των ηρώων μας,

Εκλεκτοί καλεσμένοι,

Κυρίες και κύριοι,


Στο απόσπασμα «Επιτάφιος του Περικλή» από το έργο «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», ο αρχαίος Αθηναίος ιστορικός Θουκιδίδης παραθέτει τον λόγο που ο Περικλής εκφώνησε το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Μεταξύ άλλων, ο Περικλής αναφέρει, «Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον», δηλαδή «ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι».

Κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα έξι χρόνια, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες μας που έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας. Υποκλινόμαστε στη θυσία των ηρώων μας και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας. Εκφράζουμε παράλληλα την εκτίμηση και το σεβασμό μας στις οικογένειες των ηρώων μας.

Κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα έξι χρόνια, θυμόμαστε, πονάμε, καταδικάζουμε.

Θυμόμαστε και βιώνουμε τη συμφορά και την οδύνη που έφερε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974. Η μνήμη παραμένει ανεξίτηλη, οι θύμησες νωπές, οι πληγές ανοικτές. Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες ανατριχιάζουμε στο άκουσμα των δυσάρεστων ήχων των σειρήνων που ηχούν για να μας θυμίσουν τις μαύρες ημέρες του Πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Τα δυσμενή για τον τόπο μας αποτελέσματα εκείνων των μαύρων ημερών είναι ακόμη υπαρκτά. Πονάμε γιατί οι χιλιάδες των προσφύγων μας δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Πονάμε για το χαμό των παλικαριών μας οι οποίοι έπεσαν ηρωικά υπακούοντας στην προσταγή της πατρίδας την κρίσιμη ώρα. Οι κηδείες των αγνοουμένων συνεχίζονται μεγαλώνοντας τον υφιστάμενο κατάλογο ο οποίος είναι αναρτημένος στο Πάνθεον των Ηρώων. Tων δικών μας ηρώων. Tων ηρώων που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τον τόπο μας. Πονάμε γιατί οι θυσίες όλων αυτών των ηρώων δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί καθότι η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη.

Καταδικάζουμε την βίαιη αρπαγή του σχεδόν 40% της πατρίδας μας από την Τουρκία, μία χώρα ταραξία η οποία έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που σαράντα έξι χρόνια μετά εξακολουθεί με τις έκνομες πράξεις της να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι οι εκκλησίες μας παραμένουν βουβές. Καταδικάζουμε τη σύληση των ιερών μας μνημείων, τη βεβήλωση των τάφων των προγόνων μας, την προσπάθεια ολοκληρωτικής καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Καταδικάζουμε την προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών μας και την προσπάθεια τουρκοποίησης της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κατακλυσμένοι με αισθήματα ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας, ήρθαμε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε εδώ για να αναβαπτισθούμε στα νάματα της ηρωικής θυσίας των παλληκαριών μας και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας για τις ευκλεείς πράξεις τους.

Το χρέος μας είναι ιερό. Το καθήκον μας απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα και τις μελλοντικές γενεές είναι επιτακτικό. Η πατρίδα μας είναι ακόμη μοιρασμένη και καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει την επεκτατική βουλιμία του Τούρκου κατακτητή. Για αυτό η διατήρηση της μνήμης των ηρώων της πατρίδας μας επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε. Οφείλουμε να θυμόμαστε. Οφείλουμε να μεταφέρουμε τις παρακαταθήκες των ηρώων μας στις επερχόμενες γενεές.

Το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα μελανότερα στίγματα του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Πονάμε για την αδικία που επικρατεί στον τόπο μας αλλά ταυτόχρονα αυτός ο πόνος μετατρέπεται σε οργή και η οργή σε αποφασιστικότητα. Αποφασιστικότητα για να διορθώσουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφερθεί σε εμάς θετικά εάν και εφόσον ακούσουμε τις φωνές των νεκρών ηρώων μας και διδαχτούμε από την ιστορία μας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο της τουρκικής επιβουλής. Πρέπει όλοι μαζί να διδαχθούμε για το πως καταλήξαμε στα απεχθή γεγονότα του 1974. Η πατριδοκτόνος τραγωδία με τις ανοικτές κερκόπορτες αποτελεί μέρος της ιστορίας μας την οποία θα πρέπει να αναγνώσουμε προσεκτικά και να διδαχθούμε από αυτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά να επικρατήσει η διχόνοια και η προδοσία στον τόπο μας. Η ιστορία μας πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση έτσι ώστε ενωμένοι και με ομοψυχία να μπορέσουμε να προστατέψουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην οδηγηθεί σε νέες επικίνδυνες ατραπούς. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για μία νέα εθνική καταστροφή.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Είναι προφανές ότι επιθυμούμε λύση το συντομότερο γιατί αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της προοπτικής μίας λύσης. Γνωρίζουμε ότι, όσον ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ούτε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε την οποιαδήποτε λύση.

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίας λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και στο οποίο δεν θα υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, τις δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εργάζεται με προσήλωση για την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού. Μια λύση που προϋποθέτει τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Μια λύση που θα βασίζεται στην πραγματική επανένωση του λαού του, του εδάφους και των θεσμών. Μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Οι Κύπριοι δικαιούνται να ανακτήσουν την ελευθερία τους και να νιώσουν ασφάλεια. Ο κάθε πολίτης στον κόσμο πρέπει να νιώθει ασφαλής και ελεύθερος. Αυτή την παγκόσμια αρετή πρέπει να την θυμόμαστε, να την επικαλούμαστε και να την υπερασπιζόμαστε.

Κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος ή τη θαλάσσια περιοχή, που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πρέπει να αναχαιτιστούν. Έχοντας ως όπλα μας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ. Αυτή είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Το χρέος μας απέναντι στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, είναι βαρύ. Τα λόγια πρέπει να τα μετουσιώσουμε σε πράξεις. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την απελευθέρωση της Κύπρου. Η επανένωση της πατρίδας μας είναι η υπόσχεση που δίνουμε προς τους ήρωες του τόπου μας που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της Κύπρου. Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επερχόμενων γενεών της Κύπρου. Αυτή θα είναι και η δικαίωση των ηρώων μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων της πολύπαθης πατρίδας μας που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.