mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία, τη χορήγηση της δεύτερης Εξουσιοδότησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης των Δορυφορικών Πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εταιρεία OverHorizon (Cyprus), (Βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ. 1) μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, απάντησε, μεταξύ άλλων, και στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική πτυχή της παροχής της χορήγησης άδειας στην εταιρεία OverHorizon και τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε: «Η άδεια παραχωρήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις και αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ για 20 χρόνια. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή έχει καθοριστεί ένα διοικητικό τέλος για κάθε χρόνο και ορισμένα άλλα τέλη τα οποία αφορούν το συντονισμό ή άλλα τέλη που η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Επιπρόσθετα θα υπάρχει ένα τέλος επί των εσόδων που θα έχει η εταιρεία στην περίοδο χρησιμοποίησης του συστήματος. Το σταθερό ποσό που έχει καθοριστεί είναι 40 χιλιάδες Ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 50 χιλιάδες Ευρώ για το δεύτερο χρόνο και 60 χιλιάδες Ευρώ για μετέπειτα. Το ποσοστό επί των εσόδων της εταιρείας εξαρτάται από το σύνολο των εσόδων που θα έχει η εταιρεία.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μόνο μια εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για εξασφάλιση αυτής της άδειας ο Διευθυντής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κ. Στέλιος Χειμώνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το ελέγξουμε. Εμείς, πρόσθεσε, κάναμε μια διαδικασία και καλέσαμε όσους ενδιαφέρονταν να εκφράσουν ενδιαφέρον.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι σήμερα η Κύπρος δεν έχει Επίτροπο της Κοινωνίας των Πληροφοριών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων σχολίασε: «Η Κύπρος πρέπει να μπει στη νέα εποχή, πρέπει να μπει, το συντομότερο δυνατό. Η Κύπρος έχει κόστος από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει μπει στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας. Είναι μια σειρά από θέματα, μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Σίγουρα η έλλειψη ενός Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι μια σημαντική έλλειψη. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη καταθέσει κάποιες απόψεις και κάποιες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε μια ρύθμιση, σε ότι αφορά τον Επίτροπο της Κοινωνίας της Πληροφορίας πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, όμως αυτό φαίνεται να μην είναι κατορθωτό. Η διαδικασία όμως για τον ορισμό ενός Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο οποίος θα πάρει ασφαλώς και το βάρος προώθησης αυτής της πολιτικής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα όμως ακόμα δεν τα έχουμε ανακοινώσει. Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει μια δημοσιογραφική διάσκεψη για να ανακοινώσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας, μια απόφαση στρατηγική. Θεωρώ λοιπόν ότι με την σημερινή υπογραφή της σύμβασης της αδειοδότησης, η Κύπρος αξιοποιεί τους εθνικούς της πόρους και κάνει ακόμη ένα πιο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης αυτών των υπηρεσιών από την κοινωνία των πολιτών».

Σε ερώτηση σχετικά με τα έσοδα που είχαμε μέχρι σήμερα από την Hellas Sat, ο κ. Υπουργός παρατήρησε ότι αυτή η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί επίσημα και ότι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα αφού ξεκαθαριστούν ορισμένες μικρολεπτομέρειες. Η συμφωνία με την Hellas Sat ήταν μια συμφωνία ανάλογης οικονομικής ρύθμισης και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ένα μικρό ποσοστό εσόδων. Αναμένεται, σημείωσε, ότι με την υπογραφή θα αρχίσει να τρέχει και υπόλοιπη οικονομική διευθέτηση.

Στο σημείο αυτό παρέμβαση έκανε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι συμβάσεις στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά τροχιακές θέσεις, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το οικονομικό. Εχουν επίσης να κάνουν με το κύρος της χώρας και τη διασφάλιση αυτών των τροχιακών πόρων για το κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαστήματος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαστήματος και μελετά ενδελεχώς τα σχετικά έγγραφα. Πολύ σύντομα, πρόσθεσε, αυτό το ζήτημα θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη τελικών αποφάσεων.

Την σχετική άδεια προς τον Πρόεδρο της OverHorizon (Cyprus) PLC κ. Hallkvist Lennart, χορήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων κ. Στέλιος Χειμώνας.

Στην παρουσίαση που έκανε προς τους παρευρισκόμενους ο κ. Hallkvist ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία θα προσφέρει κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως:

- Μετάδοση ακτινογραφιών, υπερηχογραφημάτων ή καρδιογραφημάτων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση κατά τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.
- Ευρυζωνικές επικοινωνίες μεταξύ πλοίων.
- Μετάδοση εικόνων ψηλής ευκρίνειας κ.α.


Στη δημοσιογραφική διάσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Εργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέας Γρηγορίου, εκπρόσωποι του Γραφείου του Επιτρόπου Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και άλλοι αξιωματούχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών.