mtcw
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος συμμετείχε σήμερα στο συνέδριο του «Travel Retail Consumer Forum», που οργανώθηκε από την εταιρεία CTC ARI Airports Ltd, στη Λεμεσό.

Το συνέδριο TR Consumer Forum, πραγματοποιείται κάθε χρόνο προσκαλώντας εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο για μια μοναδική εμπορική εκδήλωση αποκλειστικά αφιερωμένη σε γνώσεις, απόψεις, δεδομένα και έρευνες για τους καταναλωτές του κλάδου των αερομεταφορών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρούσος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που  πραγματοποιήθηκε στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, η οποία αποτελεί ένδειξη άψογης συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, για ανάκαμψη του τομέα κατά τις δύσκολες περιόδους τόσο της πανδημίας όσο και της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών της Κυβέρνησης, της Hermes Airports, των φορέων του αεροδρομίου και του τουρισμού, τα αεροδρόμιά μας βρίσκονται στον δρόμο της ανάκαμψης, μετά από την παγκόσμια κρίση του Covid-19 που έχει επηρεάσει αρνητικά τις αεροπορικές μεταφορές, δήλωσε ο κ. Υπουργός. Ενώ συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 υπήρξε αύξηση 277% σε σύγκριση με πέρυσι, ταυτοχρόνως, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και το μέλλον, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια. Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η συντονισμένη προσπάθεια και η παροχή κινήτρων που προσφέρουν η Κυβέρνηση, η Hermes Airports και το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο την εισαγωγή νέων αεροπορικών συνδέσεων και αυξημένων συχνοτήτων καθώς και την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στο νησί.

Ως νησί, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου αεροπορικής συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς, κοινωνικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Η ανάπτυξη τουριστικών, εμπορικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών κόμβων αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση της Κύπρου και η αεροπορική συνδεσιμότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της χώρας.

Διάφορες προσεγγίσεις για την υποστήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας έχουν προωθηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο 2012-2021, ύψους 58 εκατ. ευρώ και έχει προσφερθεί μια σειρά από προγράμματα κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και αύξηση του αριθμού των επιβατών που αφίχθηκαν στα αεροδρόμια της Κύπρου. Επιπλέον, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι την περίοδο της πανδημίας επιπρόσθετα κίνητρα είχαν δοθεί για ανάκαμψη του τομέα, ύψους περίπου €17 εκ. ευρώ, επιταχύνοντας έτσι την ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δημιουργούν, επίσης, ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς όλο και περισσότερες επώνυμες εταιρείες επενδύουν σε ψηφιακές πλατφόρμες και χώροι όπως τα αεροδρόμια παρέχουν μια διαδραστική πλατφόρμα για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των πελατών. Κοιτάζοντας τη θετική πλευρά, όλοι αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που ο αριθμός των επιβατών αλλά και των πωλήσεων θα επιστρέψουν στην εποχή πριν από την πανδημία του Covid-19.

Παράλληλα, και με πρωτοβουλία της Κύπρου, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο κείμενο της Οδηγίας του FIT for 55 όπου περιλήφθηκε ο Μηχανισμός Επιβράβευσης για τη χρήση Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF Allowance Mechanism), ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει στον μετριασμό της αύξησης του κόστους καυσίμου που θα παρατηρηθεί αρχικά με τη χρήση των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Θα διατεθούν 20 εκατομμύρια δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για να υπβοηθήσουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, έτσι ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους έναντι συμβατικών καυσίμων στο 70%. Με αυτόν τον μηχανισμό, ο ευρωπαϊκός τομέας των αερομεταφορών, θα έχει 1.8 δις ευρώ όφελος για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, όπου θα καλύψει 70% της διαφοράς του κόστους συμβατικού και βιώσιμου καυσίμου.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για ανάδειξη των δυσανάλογων επιπτώσεων όσον αφορά τα νησιώτικα κράτη μέλη της ΕΕ από την εφαρμογή των νέων προνοιών στο ETS Aviation επέφεραν καρπούς, καθώς στο κείμενο της Οδηγίας συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου των 10,000 χμ², για τα οποία η διαφορά του κόστους στα καύσιμα θα καλύπτεται στο 100%.
Τέλος, ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι η στενή συνεργασία και δέσμευση μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Hermes Airports, της CTC-ARI και όλων των φορέων του αεροδρομίου, αποδεικνύει ότι υπάρχουν τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα για την ανάπτυξη. Ο Υπουργός εξέφρασε, επίσης, εκ μέρους του Υπουργείου, την εκτίμηση για τις τεράστιες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, για τη λειτουργία σύγχρονων αεροδρομίων στη χώρα μας.

Η επιτυχημένη λειτουργία των αεροδρομίων αποτελεί φόρο τιμής σε όσους εργάζονται σκληρά και συνεργάζονται για να απολαμβάνουμε υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αλλά και επιβεβαίωση της επιθυμίας όλων των εμπλεκομένων να πετύχουν!